Τα ψέματα της Αστυνομίας και οι ευθύνες Χρυσοχοΐδη

Της Μαρίνας Αλεξανδρή

“Σέβομαι τον κ. Αλιβιζάτο, αλλά βιάστηκε και την πάτησε»: Τάδε έφη Αδωνις Γεωργιάδης, σε χθεσινό τηλεοπτικό… διάγγελμα για το αστυνομικό έπος στο Κουκάκι – ένα διάγγελμα, το οποίο φρόντισε να διανθίσει και με διδακτικό επιμύθιο: «Στο Κουκάκι», είπε, εφαρμόστηκε ο μόνος τρόπος που μπορεί να συλλάβει κανείς ανθρώπους. Δε φαντάζεται κανείς ότι θα μπει η αστυνομία σε ένα τέτοιο χώρο με κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Θα υπάρχει και λίγη βία όταν έχει να κάνει κανείς με εγκληματίες».

Και ήταν απολύτως ειλικρινής, και στο διάγγελμα και στο επιμύθιο ο κ. Γεωργιάδης – για την ακρίβεια, από τους ελάχιστους ειλικρινείς στις 48 ώρες που ακολούθησαν την ακραία επίδειξη αστυνομικής βίας στην ταράτσα του σπιτιού του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ: Στο Κουκάκι όντως υπήρξε βία (όχι «λίγη, πολλή ) διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που φαίνεται να γνωρίζει η αστυνομία της κυβέρνησης ΝΔ για να συλλαμβάνει «εγκληματίες» – είτε αυτοί είναι καταληψίες, είτε γείτονες που κοιμόντουσαν στα κρεβάτια τους και είχαν την, δημοκρατικά… απαράδεκτη, απαίτηση να υπάρξει εισαγγελική εντολή πριν η αστυνομία μπουκάρει στο σπίτι τους.

Και ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, που αναρωτήθηκε εάν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον χρησιμοποιεί ως «άλλοθι» για να απενοχοποιήσει την αστυνομική βία, όντως την πάτησε. Διότι  αναλαμβάνοντας επικεφαλής της Επιτροπής για την Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, εμπιστεύτηκε έναν υπουργό που είτε έχει δώσει γενική εντολή «τρόμου και τάξης», είτε έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα σώματα ασφαλείας των οποίων προΐσταται. Και εμπιστεύτηκε και μία Αστυνομία η οποία τα τελευταία 24ωρα συνελήφθη όχι μόνον να βιαιοπραγεί αναιτιολόγητα και αδιάκριτα αλλά και πολλαπλώς ψευδόμενη.

Το πρώτο ψέμα, την Πέμπτη το μεσημέρι και δια στόματος του εκπροσώπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρου Χρονόπουλου, ήταν πως «όλα έγιναν νόμιμα» στην ταράτσα της οικίας Ινδαρέ, και πως «δεν υπήρξαν κουκούλες, ούτε αναιτιολόγητη βία». Η φωτογραφία που είναι πεσμένος κάτω με καλυμμένο το πρόσωπο με κουκούλα απαντά από μόνη της ως προς το ποια είναι η αλήθεια. Όπως και η «κραυγή απόγνωσης» της ταράτσας και οι φωτογραφίες του Δημήτρη Ινδαρέ, με το κολάρο στον λαιμό και με εμφανή τραύματα, δείχνουν το μέγεθος της νομιμότητας και της «αιτιολογημένης» βίας.

Το δεύτερο ψέμα, πάλι από τον κ. Χρονόπουλο ήταν πως οι δύο γιοι του σκηνοθέτη πετούσαν πέτρες και αντικείμενα στους αστυνομικούς και ο ίδιος ο Δημήτρης Ινδαρές επιχείρησε να αρπάξει όπλο αστυνομικού. «Οι αστυνομικοί», είπε, ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, «κατά την είσοδό τους δέχθηκαν επίθεση καταρχάς από ένα άτομο και στη συνέχεια από δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα, χρώματα και πυροσβεστήρες. Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο όπου όπως αποδείχθηκε, ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί εμφανίστηκε τρίτο άτομο το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρα της αστυνομικής δύναμης. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα».

Ο δικηγόρος των συλληφθέντος Θεόδωρος Μαντάς, όπως και πολλοί γείτονες που ήταν μάρτυρες, αλλά και όσοι γνωρίζουν καλά την οικογένεια διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι οι δύο νεαροί μετείχαν στην κατάληψη και ότι υπήρξε… επιχείρηση αρπαγής όπλου. Και ακόμη περισσότερο διαψεύδει τα πάντα περί αντίστασης και επίθεσης στους αστυνομικούς το ίδιο το ηχητικό ντοκουμέντο με την φωνή του ίδιου του Δημήτρη Ινδαρέ, που δεμένος με τις χειροπέδες, ακούγεται να λέει: «Γιατί μας έχετε δεμένους; Δεν σας αντιστέκεται κανείς… Το δέσιμο είναι ταπείνωση, γιατί κανείς δεν σας έχει αντισταθεί. Είναι ταπείνωση. Λύστε με γιατί δεν μπορώ άλλο. ..».

Εκτός από τα ψέματα όμως, η ΕΛΑΣ κατέφυγε και στην απόκρυψη. Απέκρυψε και την χρήση πλαστικών σφαιριδίων εναντίον γυναίκας σε διπλανό δρόμο από την κατάληψη. Το παραδέχθηκε μόνον αφού ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε με έγγραφα ότι υπήρξε χρήση πλαστικών σφαιρών.

Κατόπιν όλων αυτών, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης μάλλον θα πρέπει να απαντήσει εάν η επιχείρηση αστυνομικής τρομοκρατίας και ψεύδους στήθηκε ερήμην του ή εν γνώσει του. Και να εξηγήσει γιατί, αφού «όλα γίνονται νόμιμα», διατάχθηκε τελικά κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα περιστατικά αστυνομικής βιας κατά πολιτών.

Παρεμπιπτόντως, χρήσιμο θα ήταν και να ρωτήσει εάν αληθεύει η – έγκυρη – πληροφορία ότι πριν ξεκινήσει η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης το πρωί της Πέμπτη, είχε υπάρξει ειδοποίηση προερχόμενη από το γραφείο του επικεφαλής της ΓΑΔΑ υποστράτηγου Γώργου Ψωμά προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 προκειμένου η κάμερα να λάβει… εγκαίρως θέση στο θέατρο της αστυνομικής παράστασης.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS