Τζορτζ Τσούνης: Μπλέξιμο

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Καθώς σήμερα ο Πούτιν είναι στο στόχαστρο της Δύσης και η ενέργεια το υπ΄ αριθμόν έναν διεθνές πρόβλημα, τι ήλθε να κάνει στην Ελλάδα ένας «μπίζνεσμαν», άσχετος με τη διπλωματία;

Τα νέα τα μάθατε: ήλθε καινούργιος σερίφης στην πόλη.

– George James Tsunis, πατριωτάκι. Ή έτσι προσπαθεί να περάσει τουλάχιστον. Το είχαμε ξαναδεί το έργο με τον Σωτήρχο.

Το βιογραφικό του είναι χάλια, για αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κοψιά του φέρνει περισσότερο σε καρατερίστα δευτεροτρίτων ρόλων σε κωμωδίες του κακού αμερικανικού κινηματογράφου.

Κάποιοι από τους προκατόχους του, δρούσαν ως «Ρωμαίοι ανθύπατοι», όπως είχε καταλογίσει ο Απόστολος Κακλαμάνης, ως πρόεδρος της Βουλής, στον υπερκινητικό Μπερνς.

Άλλοι έκρυβαν μέσα τους τον μακρινό τους πρόγονο Πιουριφόι και το εκδήλωσαν, όπου τους έπαιρνε.

Ο απελθών Πάιατ, μετά την εγκατάσταση πρώτα του Μητσοτάκη και μετά της Σακελλαροπούλου στα κοντινά νεοκλασικά της Ηρώδου του Αττικού, απέπνεε νοοτροπία συγκυβέρνησης.

Ο σημερινός εκλεκτός του Αμερικανού πρόεδρου για τη θέση του πρέσβη στην Ελλάδα Τζώρτζ Τσούνης, πίσω από την ελληνική καταγωγή του, προσπαθεί να κρύψει την πραγματική αποστολή του. Κακός οιωνός.

Διπλωμάτη τον κατέστησε η ιδιότητα του χρηματοδότη των Δημοκρατικών και ο παλιός καημός του να γίνει πρέσβης – που έχει προκαλέσει στην Αμερική μέχρι και εκδηλώσεις θυμηδίας.

Όταν, πριν από οκτώ χρόνια, τον έστειλε ο Ομπάμα για εξετάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, προκειμένου να τον διαπιστεύσει στη Νορβηγία – αγνοούσε ακόμη και το πολίτευμά της. Τον έπιασαν στο στόμα τους μέχρι και οι σατιρικές εκπομπές…

Όταν ακούστηκε για την Αθήνα, ένας παλιός Αμερικανός διπλωμάτης αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που τον κάνει κατάλληλο, όταν δεν τον έκανε για το Όσλο…

Η απάντηση είναι: η χορηγία του στον Μπάιντεν, ήταν μεγαλύτερη από του Ομπάμα!

Διεκδικώντας τη θέση ο μίστερ Τσούνης, είπε στους γερουσιαστές ότι ως επιχειρηματίας θα ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ – τονίζοντας ιδιαίτερα τον τομέα της ενέργειας.

Ώπα, εδώ είμαστε. Πριν από 14 χρόνια, οι Αμερικανοί στράφηκαν εναντίον του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, «διότι δεν συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις» στον τομέα της ενέργειας.

Υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνίες για τους αγωγούς που αναβάθμιζαν τη θέση της Ελλάδας, χωρίς να ρωτήσει και χωρίς να πάρει πίσω την υπογραφή του όταν τον ζόρισαν.

Καθώς σήμερα ο Πούτιν είναι στο στόχαστρο της Δύσης και η ενέργεια το υπ΄ αριθμόν έναν διεθνές πρόβλημα, τι ήλθε να κάνει στην Ελλάδα ένας «μπίζνεσμαν», άσχετος με τη διπλωματία;

Το πρώτο που θα χρειαστεί, είναι επικαιροποίηση ιστορικής γνώσης…

Στη Γερουσία αποφάνθηκε ότι χωρίς το δόγμα Τρούμαν η Ελλάδα «θα είχε τραβηχτεί στην σοβιετική τροχιά» και χωρίς το σχέδιο Μάρσαλ, «θα είχε περιπέσει σε μαζικό λιμό και φτώχεια».

Αν 73 χρόνια μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου και 33 από τη σοβιετική κατάρρευση, νομίζει ότι μπορεί να πιάσει το νήμα από εκεί, μπλέξαμε.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR