Τζο Μπάιντεν: Σπασμένα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο βαρήκοος Μπάιντεν χρησιμοποιεί την ισχύ της υπερδύναμης σε βάρος των εχθρών της και τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι φίλοι της. Ακόμη και το ανδρείκελο του Κιέβου το κατάλαβε: «μας άφησαν μόνους»…

Η εικόνα μιλούσε: ένας γερασμένος πρόεδρος, με εκδηλώσεις υπολανθάνουσας ανιακής αδυναμίας, αντί να πείσει ότι με τις κυρώσεις του διαλύει τον Πούτιν – που εγκληματεί κατά του διεθνούς δίκαιου και της ειρήνης-διέλυσε τα νεύρα των δημοσιογράφων που είχε μπροστά του..

Όσα ανακοίνωσε-εναλλάσσοντας μειδιάματα με ψυχροπολεμικό ύφος – ως «μεγαλύτερες κυρώσεις στην Ιστορία», δεν θα παραλύσουν τη ρωσική οικονομία -όσο και αν την πλήξουν. Αλλά ίσως διαλύσουν την ευρωπαϊκή.

Αντικειμενικά οι Αμερικανοί μετείχαν στη δημιουργία της ουκρανικής έντασης, συμπληρωματικά με τη Μόσχα.

Παρακολουθούσαν την κρίση αναμένοντας περισσότερο να κλιμακωθεί, παρά να εκτονωθεί.

Εν γνώσει τους ότι δεν θα αποτρέψουν την αιματηρή εκτροπή του Ρώσου εισβολέα.

Σαν κάποιος τρίτος ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μέτρα κατά της Ρωσίας που θα κοστίσουν και στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οποία με τη σειρά της κοπιάρει- με την προθυμία που δείχνει ο αντιευρωπαίος σαλτιμπάγκος Τζόνσον- τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία- όταν δεν είναι ικανή να επιβάλει για αντίστοιχους λόγους, πολύ μικρότερες στην Τουρκία.

Με επιμέρους ιδιοτέλειες, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες επέτρεψαν να εξελιχθεί στο δικό τους γήπεδο το αμερικανο-ρωσικό πόκερ στην Ουκρανία.

Τώρα «παρεμβαίνουν» συμπληρώνοντας απλώς τα αμερικανικά μέτρα. Συν τη… φωταγώγηση του Μπερλεμόν με τα χρώματα της Ουκρανίας και αναφορές στην ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική.

Οι ίδιες ηγεσίες όμως είναι έτοιμες να απορρίψουν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας στο κοινοτικό κέντρο.

Για χρόνια αποδέχθηκαν σαν αυτιστικό ακροατήριο τον αμερικανικό τακτικισμό κατά των Ρώσων.

Τώρα, κάποιοι υπόσχονται να προστατεύουν τους πολίτες τους, άγνωστο από τι. Άλλοι κάνουν ιστορικούς ακροβατισμούς.

Οι πιο υποκριτές την ώρα που ο Πούτιν καταλύει κάθε κατάκτηση συμβίωσης των λαών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, φλυαρούν για την πράσινη οικονομία!

Ο ημέτερος Μητσοτάκης; Το χαβά του με την επικοινωνία: πλασάρει θεωρίες ως σημαντικές προτάσεις του.

Η νέα αποτυχία της Ευρώπης έγκειται στην απροθυμία της για διαυγή πολιτική με δύο άξονες:

-Νεα αρχιτεκτονική άμυνας που θα περιλαμβάνει και την Ρωσία και πραγματικές κυρώσεις για όποιον την παραβιάζει.

Πάλι με την πλάτη στον τοίχο η άβουλη ευρωπαϊκή ηγεσία ακολουθεί τους Αμερικάνους ακόμη και όπου το κόστος που θα έχει ο Πούτιν, θα μεταφερθεί και στην ίδια.

Ο υπερατλαντικός γέρων μίλησε και για λογαριασμό της Ευρώπης, προτού μιλήσει η Ευρώπη.

Ευτυχώς δεν αρχίζει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Με τις, δεκάδες χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές στη διάθεσή του Πούτιν, θα ήταν απείρως πιο εφιαλτικός από τους δυο που σημάδεψαν τον προηγούμενο αιώνα.

Απλώς ο βαρήκοος Μπάιντεν χρησιμοποιεί την ισχύ της υπερδύναμης σε βάρος των εχθρών της και τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι φίλοι της.

Ακόμη και το ανδρείκελο του Κιέβου το κατάλαβε: «μας άφησαν μόνους»…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR