Τι είχες ΝΔ -Κινάλ, τι είχα πάντα: στρίβειν δια της παραγραφής

Του Γ. Λακόπουλου

 Λέμε ότι δεν αλλάζει ο άνθρωπος. Δεν αλλάζουν όμως και τα κόμματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και το  Κινάλ. 

Ακόμη και σήμερα μετά από την κατακραυγή που δέχθηκαν από την κοινωνια για την αθλιότητα να παραγράφουν βαριά αδικήματα για τον εαυτό τους συνεχίζουν. 

Προσπαθούν να διασφαλίσουν την ατιμωρησία και στο σκάνδαλο Νοβάρτις και σε όλα ακολουθήσουν με έναν απίστευτο -και κουτοπόνηρο- τρόπο: κόβουν στα δυο όσους υπουργούς εμπλέκονται ή θα εμπλακούν σε υποθέσεις χρηματισμού.

Ατιμωρησία χρηματισθέντων υπουργών με νομικά τεχνάσματα. Γιατί σιωπούν στην αθλιότητα Μητσοτάκης -Γεννηματά;

 Από τη μια είναι ο υπουργός με τα καθήκοντά του και από την άλλη ο -ιδίως- υπουργός με τη μίζα. Τα δυο πρόσωπα δεν ταυτίζονται.

Δηλαδή μπορεί κάποιος υπουργός να δωροδοκηθεί, αλλά αν αυτό έγινε   κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του μπαίνει στη κολυμβήθρα της παραγραφής- του άρθρου 86. Θα διωχθεί όπως οι κοινοί  πολίτες μόνο αν αποδειχθεί- από ποιον άραγε- ότι έγινε… πέραν των αρμοδιοτήτων του.

Η αθλιότητα δεν έχει τέλος. Η πατέντα της παραγραφής συντηρεί για δεκαετίες τον εκμαυλισμό. Σ’ αυτό θα ενταχθεί και η  παραγραφή για τη Νοβάρτις, που κατά τα λοιπά δεν είναι σκάνδαλο, αλλά «σκευωρία»

Εν ετει 2019 και μετά από ένα δυσώδες παρελθόν παράνομου πλουτισμού πολιτικών συζητάμε  -και σ’ αυτό μετέχουν νομικοί- αν η δωροδοκία  πολιτικού είναι ένα αδίκημα που παραγράφεται σε σύντομη προθεσμία ή ισχύει ότι για όλους τους πολίτες.

Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι αν θεωρηθεί πως η δωροδοκία συμβαίνει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του υπουργού, τότε υπάρχει αποσβεστική προθεσμία.  Μόνο αν θεωρηθεί ότι δεν είναι κατά την τέλεση των καθηκόντων, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών, τότε δεν παραγράφεται.

Σαν να μην είναι ο ίδιος άνθρωπος και να έχει σημασία με ποια -νομική- ιδιότητα τσέπωσε τη μίζα.

Από την προηγουμένη Βουλή εγκρίθηκε, στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης, η προσθήκη στο νέο Σύνταγμα ερμηνευτικής δήλωσης που κλείνει αυτή τη μεθόδευση.

 Ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν δέχθηκε η ΝΔ και δεν δέχεται  και σήμερα. Άρα η Βουλή δεν θα την εγκρίνει. Και κάποιοι θα πετάνε από τη χαρά τους: η δωροδοκία  θα θεωρείται -με τους κατάλληλος νομικισμούς- αδίκημα που έγινε …στα πλαίσια των  καθηκόντων του υπουργού. Άρα  θα παραγράφεται σύντομα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στην Επιτροπή  Αναθεώρησης για να προλάβει  το έκτρωμα. Αλλά ενώ τους έδειχνε το φεγγάρι οι βουλευτές της ΝΔ και ο Λοβέρδος του Κινάλ κοίταζαν το δάκτυλο.

Ο πρόεδρος  της επιτροπής Στυλιανίδης ούτε λίγο ούτε πολύ του απάντησε σε στυλ: Τι ανακατεύεσαι;

Έτσι αν περάσει αυτή η μεθόδευση και προκύψει -για τον Λοβέρδο π.χ. που είναι υπό δίωξη- θέμα δωροδοκίας- κάτι που ουδείς εύχεται, αρκεί να θεωρηθεί ότι αυτό έγινε στα πλαίσια των καθηκόντων του ως υπουργού για να παραγραφεί. Χάρες και πανηγύρια όσοι έχουν τέτοια προβλήματα.

Η αυτοπαραγραφή είναι πιο επονείδιστη πράξη του πολιτικού κόσμου, μαζί  με τη ρύθμιση να δικάζει η Βουλή τους πολιτικούς. Είπαμε να τελειώνουμε με αυτά, αλλά δεν…

Αλλά τη χώρα δεν τη κυβερνάει ούτε ο Στυλιανίδης, ούτε ο Λοβέρδος, ούτε είναι επικεφαλής της ΝΔ και του Κινάλ. Συνεπώς προκαλεί απορία γιατί ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά δεν παρεμβαίνουν για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος που διασύρει τον πολιτικό  κόσμο.

Δικαίως αφού με νομικές κατασκευές εξασφαλίζει ατιμωρησία σε χρηματισθέντες πολιτικούς.