Τι κρύβεται πίσω από τους αριθμούς του προϋπολογισμού για υγεία και συντάξεις;

Του Βασίλη Σκουρή

Τα μειωμένα κονδύλια για δυο κρίσιμους τομείς και η πρόβλεψη για αύξηση των φόρων ενώ θα έχουμε… φοροελαφρύνσεις! Το «τυφλά σημεία» του προϋπολογισμού.

Πίσω από τις λέξεις και τους αριθμούς του προϋπολογισμού κρύβονται -και- φέτος ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Στον προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων, προβλέπονται: 

– Η χρηματοδότηση των κύριων συντάξεων (ΕΦΚΑ) είναι μειωμένη για το 2021 κατά 12,4% ή κατά 2,067 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο αριθμός των συνταξιούχων αναμένεται να αυξηθεί εφόσον υλοποιηθεί η δέσμευση του αρμόδιου υπουργού για απονομή όλων των συντάξεων που καθυστερούν επί πολλά μάλιστα χρόνια. Η μείωση της δαπάνης για τον ΕΦΚΑ οφείλεται βεβαίως σε ένα μεγάλο βαθμό στο ποσό για τα αναδρομικά, που ανέρχεται φέτος σε 1,4 δισ., ωστόσο και πάλι το κονδύλι  είναι μειωμένο πάνω από 500.000 εκατ. ευρώ! Μειωμένο κατά 127 εκατ. ευρώ είναι και το κονδύλι για την επικουρική ασφάλιση.

– Για την υγεία, επίσης, εν μέσω πανδημίας και αναμονής τρίτου κύματος του κορονοϊού, όπως τουλάχιστον αφήνουν ανοιχτό οι επιστήμονες, το κονδύλι μειώνεται από 4,829 δισ. ευρώ σε 4,257 δισ. ευρώ για το νέο έτος. Αντί για αύξηση των δαπανών για την υγεία, δηλαδή, θα έχουμε του χρόνου …μείωση.

– Το ύψος των εσόδων από φόρους  που εγγράφονται στον προϋπολογισμό  ανέρχεται σε 47,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,5 δισ. σε σχέση με φέτος. Ο δε φόρος φυσικών προσώπων θα αυξηθεί κατά 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι από τον ΦΠΑ κατά 2,5 δισ. ευρώ. Πώς όλα αυτά θα συμβούν με τις δεσμεύσεις για μείωση των φόρων, αλλά και με δεδομένη της μείωσης της κατανάλωσης λόγω πανδημίας, μένει να το δούμε.

– Τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται από 2,148 δις ευρώ σε 1,328 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αυξάνεται από 453 εκατ. ευρώ φέτος σε μόλις 500 εκατ. ευρώ του χρόνου!

Αντιφάσεις και προτεραιότητες που δύσκολα αποκρύπτονται…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR