Τι σημαίνουν οι επιγραφές στο όπλο του μακελάρη

Του Αντώνη Ρηγόπουλου

Η δολοφονική τρομοκρατική επίθεση του ναζιστή στη Νέα Ζηλανδία που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες τους έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μέσα από το ανατριχιαστικό βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος και στο οποίο μπορούσε κανείς να δει καρέ καρέ το δολοφονικό του έργο.

Όπως φαίνεται, το όπλο που χρησιμοποίησε ο δράστης ήταν καλυμμένο με επιγραφές του ίδιου, οι οποίες δείχνουν τη ναζιστική μισαλλόδοξη ιδεολογία με την οποία είχε διαποτιστεί.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, το όπλο είχε σειρά επιγραφών με ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο.

Lepanto 1571

Αφορά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία.  Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες νίκες των Σταυροφόρων, η οποία συμβολίζει και την αρχή του τέλους της οθωμανικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο.

Στη μάχη αντίπάλοι ήταν ο ενιαίος στόλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ο ενωμένος στόλος του Ιερού Συνασπισμού (Lega Santa), δηλαδή της Ισπανίας  της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα

Η ονομασία της προήλθε από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος ονομαζόταν από τους Ενετούς “Κόλπος της Ναυπάκτου”. Οι Δυτικοί ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto) από το μεσαιωνικό όνομα της πόλης.

14 Words

H φράση 14 Words, ή ο αριθμός 14/88 προέρχεται από το βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ.

Αναφέρεται στα συνθήματα 14 λέξεων που υπάρχουν στα βιβλία του ναζιστή θεωρητικού David Lane και αφορούν την επικράτηση της Αρίας Φυλής.

Ο αριθμός 88 με τον οποίο συνοδεύεται συχνά το 14, είναι αναφορά στο «H», δηλαδή 8ο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου, και η επανάληψή του εις διπλούν είναι ευθεία αναφορά στο σύνθημα Heil Hitler.

Turkofagos

Όπως είναι σαφές η λέξη αποτελούσε «τίτλο» κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην ιστορία έμεινε ως το ψευδώνυμο του ήρωα της ελληνικής επανάστασης Νικήτα Σταματελόπουλου ή αλλιώς «Νικηταρά».

732 Battle of Tours

Aναφέρεται στη Μάχη της Tours που δόθηκε στη Γαλλία στις 10 Οκτωβρίου του 732 μ.Χ. μεταξύ του γάλλου ηγέτη Charles Martel και ενός ισλαμικού στρατού με επικεφαλής τον εμίρη Abdul Rahman Al Ghafiqi Abd al Rahman.

Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν θετικό για τη γαλλική πλευρά, με τον Charles να αποκτά το ψευδώνυμο Martel (σφυρί), από αυτή τη μάχη.

Ο αραβικός στρατός υποχρεώθηκε σε υποχώρηση προς τα Πυρηναία.

John Hunyadi

Πρόκειται για τον Ούγγρο στρατηγό και κυβερνήτη ο οποίος νίκησε δύο φορές τον Οθωμανικό στρατό.

Η πρώτη ήταν το 1441, όταν με τη νίκη του ενάντια στους Οθωμανούς πρακτικά έδωσε τέλος και στον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει μεταξύ της βασιλικής οικογένειας.

Το 1442 ο Οθωμανός Bey Mezid εισβάλλει στην Τρανσιλβανία με δύναμε 17.000 στρατωτών. Ο Hunyadi αιφνηδιάζεται και ηττάται, όμως στις 22 Μαρτίου του ίδιου έτους, ύστερα από μάχες, οι Οθωμανοί αναγκάζονται σε υποχώρηση.

Οι νίκες του καθυστέρησαν σημαντικά την επέλαση των Οθωμανών στην κεντρική Ευρώπη.

Here’s (your) Migration Pact

Αποτελεί αναφορά στην πρόσφατη Συμφωνία των κρατών – μελών του ΟΗΕ για τη μετανάστευση.

Η συμφωνία υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2018 με 152 κράτη να η στηρίζουν, 5 να την καταψηφίζουν, 12 να απέχουν και 24 να μην ψηφίζουν.

Οι χώρες που καταψήφισαν τη συμφωνία ήταν οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Τσεχία και η Πολωνία.

Η συμφωνία αφορά τη συλλογή και χρήση ακριβών και ανώνυμων δεδομένων για την ανάπτυξη πολιτικής μετανάστευσης βάσει στοιχείων, την εξασφάληση ότι όλοι οι μετανάστες είναι ταυτοποιημένοι, την αύξηση της διαθεσιμότητας και της ευελιξίας για τακτική μετανάστευση, τη συνεργασία για την εύρεση αγνοούμενων μεταναστών και τη διάσωσή τους, με στόχο την πλήρη ένταξη των μεταναστών και την κοινωνική συνοχή.

 Αντίστοιχες επιγραφές υπήρχαν και στους γεμιστήρες του όπλου. Σε αυτούς αναφέρονταν, μεταξύ άλλων:

Το όνομα Alexandre Bissonnette, ο οποίος το 2016 είχε σκοτώσει 6 μουσουλμάνους σε τζαμί στο Κεμπέκ του Καναδά.

Το όνομα του Luca Traini, ενός ιταλού εξτρεμιστή που είχε στοχοποιήσει μαύρους μετανάστες, τραυματίζοντας έξι από αυτούς τον Φεβρουάριο του 2018.

Το όνομα Bajo Pivljanin. Πρόκειται διοικητή μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης του 17ου αιώνα, που πολέμησε εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια. Θεωρείται «ήρωας» από τους Σέρβους και τους Κροάτες. Το όνομα είναι γραμμένο σε κυριλικό αλφάβητο στη γεμιστήρα του όπλου.

Στους υπόλοιπους γεμιστήρες αναφέρονται τα εξής ονόματα και γεγονότα, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν αναφορές σε μάχες βαλκανικών λαών εναντίον των Οθωμανών:

Dmitry Nikolayevich Senyavin, Serban Cantacuzino, Lazar of Serbia, Gjergj Araniti, David Soslan, David IV of Georgia, Marko Miljanov Popovic, Sir Edward Codrington, Marko Antonio Bragadin, Count Ernst Rudiger von Starhemberg, Vac 1684, Sebastino Venier, Shipka Pass 1877-78, Novak Vujosevic, Acre 1189, Vienna 1683

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ