FRESH

Το πορτρέτο του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας

Το όπλο το κρατά, ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος ανάρτησε λίγο πριν το φονικό ένα ακροδεξιό μανιφέστο στο διαδίκτυο με τον τίτλο «Great Replacement»(«Μεγάλη Αντικατάσταση»). Μέσα στις 73 σελίδες του, ο 28χρονος μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας εξυμνεί τον σφαγέας του Όσλο, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα τον Ιούλιο του 2001 στη Νορβηγία. «Διάβασα τα γραπτά του Ντίλαν Ρουφ και πολλών άλλων, αλλά την πραγματική έμπνευση άντλησα από τον Ιππότη της Δικαιοσύνης Μπρέιβικ», γράφει.

Πρόκειται για το μανιφέστο μίσους ενός εθνικιστή, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «οικολόγο εθνικιστή» χωρίς να επιβεβαιώνει αν είναι χριστιανός ή όχι, καθώς «το ψάχνει ακόμη». Κάνει εκτενή αναφορά στην Ευρώπη «των λευκών», τονίζει πως μισεί του μουσουλμάνους και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να «φύγουν οι μιναρέδες από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη».

Συγκεκριμένα για τους Τούρκους αναφέρει πως «μπορείτε να ζήσετε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη, και κανείς δεν θα σας βλάψει. Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Αλλά αν προσπαθήσετε να ζήσετε σε ευρωπαϊκές χώρες, οπουδήποτε δυτικά από τον Βόσπορο θα σας σκοτώσουμε και θα σας οδηγήσουμε μακριά από τα εδάφη μας. Ερχόμαστε για την Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και μιναρέ στην πόλη. Η Αγία Σοφία θα είναι απαλλαγμένη από μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα είναι χριστιανική ιδιοκτησία ξανά». Επιπλέον μιλάει προσωπικά για τον Ερντογάν καλώντας να τον σκοτώσουν: «Ο Ερντογάν ηγείται των αρχαιότερων εχθρών των ανθρώπων μας και είναι ο αρχηγός του μεγαλύτερου γκρουπ του Ισλάμ στην Ευρώπη. Ο πολέμαρχος πρέπει να πεθάνει καθώς επισκέπτεται τους εθνικούς στρατούς στα κατεχόμενα της Ευρώπης. Σκοτώστε τον Ερντογάν».

Εξηγεί επίσης πότε έγινε η στροφή που τον έστρεψε στον εξτρεμισμό. «Υπήρχε μια περίοδος δύο χρόνια πριν την επίθεση που άλλαξε δραματικά τις απόψεις μου. Η περίοδος αυτή ήταν από τον Απρίλιο έως το Μάιο του 2017», γράφει. «Το πρώτο συμβάν που σηματοδότησε την αλλαγή ήταν η τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη στις 7 Απριλίου 2017. Δεν μπορούσε πια να στρέφω την πλάτη στη βία. Κάτι άλλαξε αυτή τη φορά. Η διαφορά ήταν η Έμπα Άκερλουντ. Η Έμπα πήγαινε να συναντήσει τη μητέρα της μετά το σχολείο όταν δολοφονήθηκε από έναν Ισλαμιστή», συνεχίζει.

Όπως αναφέρει στο μανιφέστο του αρχικά δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, άλλαξε όμως γνώμη. «Έφθασα στη Νέα Ζηλανδία για να ζήσω προσωρινά ενώ έκανα τα σχέδιά μου και εκπαιδευόμουν, αλλά γρήγορα ανακάλυψα ότι η Νέα Ζηλανδία ήταν εξίσου πλούσια σε στόχους όσο οπουδήποτε αλλού στη Δύση. Δεύτερον, μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προσέλκυε την προσοχή στην αλήθεια της επίθεσης στον πολιτισμό μας», λέει.

Αρχικά σχεδίαζε επίθεση σε τέμενος στο Ντάνεντιν, αλλά προτίμησε τελικά τα τζαμιά Αλ Νουρ και Μαστζίντ επειδή είχαν «πολύ περισσότερους εισβολείς», ενώ σκόπευε να πάει με το αυτοκίνητο στη συνέχεια σ’ ένα άλλο τέμενος στο Άσμπερτον, σε απόσταση μιας ώρας νότια του Κράιτστσερτς.

Εξηγώντας τα σχέδιά του για το μακελειό γράφει ότι «ο σημαντικότερος λόγος είναι για να δείξω στους εισβολείς ότι τα εδάφη μας δεν θα γίνουν ποτέ δικά τους, ότι οι πατρίδες μας είναι δικές μας κι ότι όσο ζει έστω κι ένας λευκό ΠΟΤΕ δεν θα κατακτήσουν τα εδάφη μας και ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν τους λαούς μας. Εξ’ ορισμού, ναι, είναι τρομοκρατική επίθεση. Αλλά εγώ πιστεύω ότι πρόκειται για αντάρτικη δράση ενάντια σε μια δύναμη κατοχής». «Δεν είμαι σίγουρος την ώρα που τα γράφω αυτά αν θα φτάσω σ’ αυτό το στόχο, είναι στόχος bonus», έγραψε ο μακελάρης.

Οι εισβολείς πρέπει να απομακρύνονται από το ευρωπαϊκό έδαφος, ανεξάρτητα από το που ήρθαν ή το πότε. Ρόμα, από την Αφρική, την Ινδία, την Τουρκία, Σημιτικά φύλα ή άλλοι. Αν δεν είναι από τον λαό μας, αλλά ζουν στις χώρες μας, αυτοί πρέπει να φύγουν.Το που θα μεταφερθούν δεν είναι δική μας ανησυχία ή ευθύνη μας. Τα εδάφη μας δεν είναι το σπίτι τους, μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους ή να βρουν τις δικές τουςπατρίδες αλλού. Αλλά δεν θα καταλάβουν το χώμα μας. Ο τρόπος με τον οποίο θα απομακρυνθούν δεν έχει σημασία, ειρηνικά, δυναμικά, με χαρά, βίαια ή διπλωματικά. Πρέπει να απομακρυνθούν. Μέχρις ότου αυτοί οι επαναστάτες επαναπατριστούν στις χώρες των λαών τους, τότε στην Ευρώπη δεν υπάρχει καμία πραγματική κυριαρχία και ανεξάρτητα από την εθνότητα ή τις πεποιθήσεις τους μπορούν να καλέσουν την Ευρώπη δική τους».

Eίχε επισκεφθεί τα Βαλκάνια

Ο δολοφόνος έφτασε από το Ντουμπάι στη Βουλγαρία το περΤι γύρευε ο ακροδεξιός μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας στα Βαλκάνια;ασμένο φθινόπωρο, είπε ο Τσατσάροφ διευκρινίζοντας ότι επισκέφτηκε τη Βουλγαρία από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου 2018. Στη συνέχεια μετέβη αεροπορικώς στο Βουκουρέστι. Στη Ρουμανία νοίκιασε ένα αυτοκίνητο για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία αλλά δεν ήταν σαφές αν ταξίδευε μόνος του. Νωρίτερα και από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, ο δολοφόνος είχε επισκεφθεί επίσης τη Σερβία. Ταξίδεψε επίσης στοΜαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Την εποχή εκείνη ταξίδευε κυρίως με λεωφορείο.

Η Σόφια ελέγχει τώρα ποιες επαφές έχει στη Βουλγαρία, όπως είπε ο Τσατσάροφ. Οι βουλγαρικές υπηρεσίες πληροφοριών ,συνεργάζονται ήδη με τους εταίρους τους στις ΗΠΑ, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ο Αυστραλός γνωρίζει προφανώς την ιστορία της περιοχής των Βαλκανίων κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σύμφωνα με την εκτίμηση του διάσημου Βούλγαρου αρχαιολόγου Νικολάι Οβτσάροφ. «Μπορώ να πω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ειδικός στην ιστορία των Βαλκανίων», είπε ο Οβτσάροφ στη Σόφια. Ο δράστης του μακελειού είχε επίσης γράψει στα όπλα του ανάμεσα σε άλλα και ονόματα μαχών εναντίον των Οθωμανών στη Βουλγαρία και αλλού στα Βαλκάνια. Τα όπλα του δολοφόνου περιλαμβάνουν και το όνομα του Σέρβου ηγεμόνα Λάζαρ, ο οποίος ηγήθηκε της περίφημης μάχης με το οθωμανικό στρατό στο Κοσσυφοπέδιο.

ΑΠΕ ΜΠΕ