Τι συνέβη τελικά στο Μελισοκομείο Έβρου; Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή, αλλά δεν πειράζει για “λίγες δεκάδες μέτρα”…

Του Νίκου Λακόπουλου

Περίπου 35 Τούρκοι στρατιώτες κινήθηκαν στο πλημμυρισμένο τμήματα στην ανατολική όχθη του Έβρου στο Μελισσοκομείο. Οι Τούρκοι εισέβαλαν χθες στο ελληνικό έδαφος και κατέλαβαν το μικρό αυτό τμήμα εδάφους. Τούρκοι των ειδικών δυνάμεων στρατοπέδευσαν εκεί υψώνοντας και την σημαία τους σε ένα δέντρο αγνοώντας την ελληνική απαίτηση να αποχωρήσουν”.

Η βρετανική εφημερίδα Sun αποκάλυψε ένα γεγονός που η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε κρύψει περιμένοντας μάλλον να …βρέξει: Ο Έβρος αλλάζει συχνά πορεία αφήνοντας σημεία εδάφους, ανατολικά του ποταμού, που ανήκουν στην Ελλάδα και άλλα, δυτικά, που ανήκουν, τεχνικά στην Τουρκία” γράφει η εφημερίδα.

Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Ο Νίκος Δένδιας αρχικά είπε στην ΕΡΑ πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…)» και πως «αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν». “Πρόκειται για λίγες δεκάδες μέτρα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικών του Κινάλ μίλησε για “αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, Κατρούγκαλος και Δρίτσας, αναρωτήθηκαν “ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα” και ρώτησαν αν “θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού”.

Οι φήμες ότι το υπουργείο Άμυνας κινήθηκε χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών ήρθαν μαζί με την είδηση πως ο Νίκος Δένδιας για ένα θέμα που δεν …υπήρξε έκανε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Το διάβημα φαίνεται να είχε ως θέμα την παρεμπόδιση των ελληνικών δυνάμεων στις προπαρασκευαστικές ενέργειες που ξεκίνησαν για την κατασκευή φράκτη στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρρες.

Ποτέ δεν μπήκαν ξένες δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος για το υπουργείο Εξωτερικών και με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως «η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα».

Η ελληνική πλευρά έχει προβεί τόσο σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα όσο και σε ρηματική διακοίνωση του πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα.

‘Τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Εθνικής Άμυνας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα”δηλώνει ο Ν. Δένδιας και αναρωτιέται αν οι Κατρούγκαλος και Δρίτσας «συμφωνούν με τα fake news του κ. Βελόπουλου και των ακροδεξιών sites».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ένα τουίτ υποστηρίζει ότι “στη βάση συμφωνίας Λωζάνης 1923, συγκροτήθηκε Επιτροπή διαχάραξης ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Αυτή απέδωσε σε Ελλάδα (23.11.1926) έδαφος που σήμερα κατέχει παράνομα Τουρκία. Το είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς ξανά το 1978+2012. Μόνο που σημερινή κυβέρνηση ενδίδει και κρύβεται”.

Τελικά τα διαβήματα προς την Τουρκία ήταν δύο -σε Αθήνα και Άγκυρα, όπου -για τον Νίκο Κοτζιά- για το πρώτο δεν εξήγησε η ΝΔ ακόμα αν ήταν τηλεφωνικό, εγγράφως ή κλήθηκε, ως έπρεπε να γίνει, ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Αθήνα. Στο δε δεύτερο, εστάλη, για λόγους υποβάθμισης, η δεύτερη της Πρεσβείας στην Άγκυρα να διαμαρτυρηθεί στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, αντί του Πρέσβη ως έπρεπε να γίνει.

“Στη συνέχεια, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «δεν έγινε κάτι το σοβαρό». Έτσι φαίνεται να αξιολογεί ο κ. Δένδιας κατάληψη ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας, που δεν γνωρίζει, ούτε καταλαβαίνει από εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι δεν τρέχει και τίποτα που οι Τούρκοι πήραν λίγη άμμο και λίγη λάσπη. Τα ίδια ακριβώς είχε πει όταν οι Τούρκοι μπήκαν παράνομα σε Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και αιγιαλίτιδα ζώνη. Το ότι το επανέλαβε σήμερα, με άλλη αφορμή, δείχνει ότι δεν έχει και πρόθεση να μάθει”.

Η κυβέρνηση λοιπόν φαίνεται πως θα συστήσει με την Τουρκία μια επιτροπή για να λύσει ένα θέμα που δεν υπάρχει -κατά τον Ν. Δένδια- και που έχει λυθεί -κατά τον Ν. Κοτζιά- από το …1923. Ή με άλλα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε μια συζήτηση για την “επικαιροποίηση” της Συνθήκης της Λωζάνης- όπως έχει ζητήσει από καιρό ο Ερντογάν.

“Όποιος υποβαθμίζει τη σημασία του επεισοδίου, γίνεται συνένοχος με την Τουρκία στην προσπάθειά που καταβάλλει να αχρηστεύσει τη Λωζάνη. Γίνεται υπεύθυνος για παράδοση ελληνικού εδάφους- καταλήγει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. ” Ο κ. Δένδιας καλό θα κάνει να παραιτηθεί, όπως και ο Υπουργός Άμυνας που δεν είδε, δεν κατάλαβε, πιθανόν και να μην πρόλαβε να ξυπνήσει”.

Στο μεταξύ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά την σύγκληση τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών για την επίλυση του ζητήματος. «Δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926» ισχυρίζεται η Άγκυρα, επικαλούμενη «φυσικούς και τεχνητούς παράγοντες».

Η κυβέρνηση -ή τουλάχιστον ο υπουργός Εξωτερικών- αποδέχεται τη συζήτηση του θέματος για να μην υπάρξει ένταση
για λίγες δεκάδες μέτρα”. «Διότι ξέρετε, οι δίαυλοι, μπορεί να υπάρχουν, αλλά πρέπει κι από την άλλη πλευρά να υπάρχει καλή θέληση ν’ ακούσουν αυτά που θέλουμε να τους πούμε».

Η ρηματική διακοίνωση τελικά -προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, κ. Burak Özügergin- αφορούσε “την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών”.

Οι άνθρωποι δεν έκαναν εισβολή, ούτε κατέλαβαν ελληνικό έδαφος, όπως έγραψε η Sun. Mέτραγαν! Και για να μην χάσουν το μέτρημα ύψωσαν και μια τούρκικη σημαία στο σημείο και -όπως φαίνεται- στρατοπέδευσαν εκεί.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η τουρκική παρουσία εμποδίζει τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Έβρο. Το άλλο πρόβλημα είναι πως η Γεωγραφική Υπηρεσία φαίνεται να μην ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα” είχε πει στην ΕΡΑ ο Νίκος Δένδιας.

Κι αν δεν επιλυθούν, όπως γίνεται όταν έχουμε ένα κακό γείτονα, το πολύ πολύ να …φωνάξει την αστυνομία.