«Τι ώρα είναι Άκη;» -Ό,τι ώρα πεις εσύ κ. Πρόεδρε!

Του Βασίλη Σκουρή

Με αφορμή το τελευταίο «Διάγγελμα» του πρωθυπουργού.

Στις 7 Μαΐου, η στήλη ξεκινούσε ως εξής: «Το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε παλαιά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη για τον πιστό στον Ανδρέα Παπανδρέου Άκη Τσοχατζόπουλο έχει ως εξής:

Μια ημέρα ο Ανδρέας ρώτησε:

-Άκη, τι ώρα είναι;

Και ο πιστός και αφοσιωμένος Άκης απάντησε:

-Ό,τι ώρα πεις εσύ κύριε Πρόεδρε!

Κάπως έτσι συμβαίνει σήμερα και με ένα μέρος της ελληνικής δημοσιογραφίας:

-Τι είναι είδηση;

-Ό,τι πεις εσύ κύριε Πρόεδρε!»

Αναδημοσιεύουμε τον πρόλογο, με αφορμή και το πρόσφατο (11ο) «Διάγγελμα» του πρωθυπουργού, με την προσθήκη ότι δεν αφορά μόνο ένα μόνο τμήμα της ελληνικής δημοσιογραφίας, αλλά και ένα μεγάλο μέρος βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταδεικνύει και το επίπεδο διεξαγωγής του πολιτικού διαλόγου στη χώρα!

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στο «Διάγγελμά» του, κάτω από την πίεση, αλλά και το κωμικό του πράγματος, άλλαξε τη θέση του ότι στις εκκλησίες δεν χρειάζεται τεστ για να συμμετέχεις στη Θεία Λειτουργία. «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει», δήλωνε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δυο εβδομάδες μετά ανέφερε: «Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία». Ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει στους πολίτες τι άλλαξε, αλλά και τι αρνητικά αποτελέσματα είχε η προηγούμενη απόφασή του να μην τα χαλάσει με τους αρνητές κληρικούς, κάποιοι όμως γελοιοποιήθηκαν. «Δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία με τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα ή κομμωτήριο», δήλωνε μάλιστα γνωστός υπουργός και επαναλάμβαναν «γαλάζιοι» βουλευτές των τηλεπαραθύρων, αλλά και γνωστά «παπαγαλάκια». Τώρα, δηλαδή, η θρησκεία εξισώθηκε με τα κομμωτήρια»; Γιατί δεν το καταγγέλλουν; Γιατί είναι θεομπαίχτες; Γιατί εκμεταλλεύονται με τέτοιο χυδαίο κόσμο την πίστη κάποιων ανθρώπων; Αλλά είπαμε: Ο πρωθυπουργός είχε δίκιο και πριν και τώρα και ας ήταν οι θέσεις του εκ διαμέτρου αντίθετες. «Τι ώρα είναι Άκη;»

«Ό,τι ώρα πεις εσύ κύριε Πρόεδρε»!

Το ίδιο ακριβώς και με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό! Αφού έθεσαν στο στόχαστρο όποιον είχε ενστάσεις, κάνοντας πολιτικό παιχνίδι με τις ζωές των ανθρώπων, αφού ο πρωθυπουργός το άφηνε ανοιχτό ως ενδεχόμενο σε κάθε του εμφάνιση, τελευταία φορά με τη συνέντευξή του στο ΔΕΘ (θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας δήλωνε μεταξύ άλλων), τώρα όχι απλώς το αποκλείουν, αλλά και εξηγούν γιατί κάτι τέτοιο είναι αδύνατον! Ο υπουργός Επικρατείας, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να δηλώνει πως «δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό άρα επιβάλλεται να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους». Το «γύρισε» ο πρωθυπουργός, το «γύρισαν και οι «γαλάζιοι» βουλευτές και δημοσιογράφοι-δυστυχώς και κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, υγειονομικοί, που συμπεριφέρονται ως κυβερνητικοί εκπρόσωποι! «Τι ώρα είναι Άκη;» «Ό,τι ώρα πεις εσύ κ. Πρόεδρε»!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άπειρα τέτοια παραδείγματα που δείχνουν το μείζον πρόβλημα αξιοπιστίας της κυβερνητικής παράταξης και της ελληνικής δημοσιογραφίας, δυστυχώς επαναλαμβάνουμε τελευταίως και κάποιων επιστημόνων αλλά και θεσμικών παραγόντων. Όσο όμως η κυβέρνηση αποκτά παρελθόν και κρίνεται η ίδια και όχι οι προκάτοχοί της, όχι απλώς η τακτική αυτή δεν έχει απόδοση, αλλά επιστρέφει και μπούμερανγκ σε όσους την ακολουθούν. Με παλιά εισιτήρια, άλλωστε, δεν ταξιδεύει κανείς. Παρόλα αυτά υπάρχουν ουκ ολίγοι που επιμένουν:

-Άκη, τι ώρα είναι;

-Ό,τι πεις εσύ κύριε Πρόεδρε!

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR