Τουρκία: Η ήττα Ερντογάν και ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος

Για 27.000 ψήφους έχασε το κυβερνών κόμμα και ο υποψήφιος του Μπιναλί Γιλντιρίμ την Κωνσταντινούπολη, όπου βάσει του 99% της καταμέτρησης, επικράτησε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, όπως ανακοινώθηκε επίσημα λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Δευτέρας, για να δοθεί τέλος στο ολονύκτιο θρίλερ.

Ολα αυτά συνέβαιναν την ώρα που έχει καταστεί σαφές ότι σε επίπεδο επικράτειας δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το ότι το κόμμα του διατήρησε τις δυνάμεις του στην επαρχία. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχασε όλες τις μεγάλες πόλεις συνεπάγεται, ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία ψήφισαν την αντιπολίτευση. Η «προσωπική» μάχη του Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές ίσως μείνει στην ιστορία ως «αρχή του τέλους», σχολίασαν αναλυτές με σημείο αναφοράς το θρίλερ που εξελίσσεται στην Κωνσταντινούπολη από όπου και ξεκίνησε ως δήμαρχος πριν από 17 χρόνια.

Κι ενώ η χώρα βιώνει  την πρώτη της οικονομική ύφεση έπειτα από δέκα χρόνια, αντιμετωπίζει πληθωρισμό – ρεκόρ και αύξηση της ανεργίας, οι οπαδοί του Ερντογάν εξέφρασαν δυσαρέσκεια δια της αποχής, όπως επεσήμαναν εκλογολόγοι, ενώ η συμμετοχή μεταξύ 57 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων υπολογίζεται στο 82%.

Μετά από 25 χρόνια το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μπαίνει στην Άγκυρα

Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 Δήμους πόλεων συνολικά.

O πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος

Μια ιστορική στιγμή για το κομμουνιστικό κίνημα της Τουρκίας κατέγραψαν οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής, αφού, σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, ο υποψήφιος του τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, κερδίζει το δήμο του Ντερσίμ, στα ανατολικά της χώρας.

Ο Ματσόγλου ήταν προηγουμένως δήμαρχος του Οβατσίκ και κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν ήδη γνωστός ως ο «κομμουνιστής δήμαρχος». Έγινε διάσημος για το συνεταιριστικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής, μέσω του οποίου η πόλη και γενικότερα η επαρχία της παρήγαγαν όσπρια και μέλι. Στο πλαίσιο  αυτού του μοντέλο συνεταιριστικής γεωργικής παραγωγής, ο δήμος παρείχε επίσης γεωργικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, του πετρελαίου, και εγγυήσεων αγοράς των προϊόντων. Ο δήμος του Οβατσίκ ήταν επίσης διάσημος για τη δημοσιονομική διαφάνεια.