Το αήττητο του συστήματος

Του Ιωάννη Δαμίγου

 

Αυτό που δημιουργεί το “σύστημα” και συντηρεί το αήττητό του, είναι η οικονομική δύναμη, μέσω της οποίας χειρίζεται και επιβάλει την συμφέρουσα πολιτική του, αιώνες τώρα. Ελέγχει σταθερά την κατάσταση, ακόμα και σκηνοθετώντας ελπίδες σε μόνιμα αδαείς, που έχοντας πάντα την οικονομική δύναμη σαν όπλο επιβολής, μετατρέπει και μεταβάλει επιτήδεια, ένα αναγκαίο και αυθόρμητο ειλικρινές αρχικό κίνημα, σε συστημικό με το πέρας του χρόνου.

Τόσο περίτεχνα επεξεργασμένο πλαίσιο, που οι περισσότεροι αν όχι όλοι, ξεχνούν τις βασικές τους τις αρχές, δικαιολογώντας τις όποιες αλλαγές πορείας, λόγο αλλαγών των επίκαιρων δεδομένων και αναγκών. “Εμείς για αλλού κινήσαμε για αλλού κι αλλού η ζωή μας πάει” . Μέχρι του σημείου φθοράς του, που αφού πρώτα εξυπηρέτησε εκούσια το ίδιο το σύστημα, μένει σαν μια απογοήτευση η πίστη που επέδειξαν σε αυτό το εφήμερο τελικά και πολλά υποσχόμενο κάποτε κίνημα, οι ακόλουθοί του.

Έτσι κάπως ή αλλιώς, με μικρές παραλλαγές, χάνεται έστω και από ανάγκη ελπίδας, η όποια εμπιστοσύνη σε ανάλογα επόμενα κινήματα. Πάντα ευρισκόμενοι σε λάθος θέση, όχι μεριά, απογοητευμένοι για μια ακόμη φορά. Και άντε πάλι, ως επιρρεπείς στο λάθος από ανάγκη, να γυρνούν στα ίδια οι ποιο αδαείς ή οι νέοι ως άπειροι, από την αρχή. 

Κάποιοι από αυτούς τους απογοητευμένους, οι απαίδευτοι ως επί το πλείστον, στρέφονται σε ακραίες ψήφους, εκδικητικές στο σύστημα τάχα. Κάποιοι άλλοι, συνεχίζουν συναισθηματικά να ψηφίζουν υπέρ του χαμένου ονείρου συνειδητά όμως, μη έχοντας άλλη επιλογή, αι εξ ανάγκης ψήφοι. Μερικοί ψηφίζουν απλώς για να φύγουν οι υπάρχοντες, ψήφοι απαλλαγής. Άλλοι τέλος, απομένουν ορφανοί κόμματος, αρνούμενοι να μετέχουν σε συστημικό παιχνίδι ενηλίκων. Αφήνω απ’ έξω αυτούς που ψηφίζουν δοκιμάζοντας σε διαφορετικά κόμματα κάθε φορά.

Με τόσες διαφορετικής τακτικής ψήφους να υπάρχουν και να ισχύουν, αυτό που κερδίζει ουσιαστικά είναι το “σύστημα”, που σε “έχει”, γιατί διαθέτει κόμματα. Το αήττητο του συστήματος. Ελπίδα, αγώνας, προσμονή, διάψευση, ήττα, απογοήτευση. Έτσι προχωρά η ζωή, σέρνεται, σηκώνεται, παλεύει, γονατίζει, ηττάται και πάλι από την αρχή. Με σύστημα.