Το βιβλίο του Β. Γεωργίου“Ελλάς-ΕΟΚ: Εμπιστευτικό”: Μέγα ψέμα ότι η Ευρώπη θα εγγυηθεί την ασφάλεια μας

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 η διαμάχη για την ένταξη μας στην ΕΟΚ ήταν έντονη στην ελληνική κοινωνία. Όσοι υποστήριζαν την ένταξη μας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», έριξαν στο τραπέζι ένα επιχείρημα που έπεισε πολλούς από τους δύσπιστους: «Μπαίνοντας στην ΕΟΚ δεν θα έχουμε πρόβλημα ασφάλειας από την Τουρκία»! Αποδείχτηκε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ψεύδη που ειπώθηκε ποτέ στους Έλληνες.

Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που το έλεγαν είχαν ήδη πάρει τα μηνύματα από τους Ευρωπαίους που είχαν κάνει σαφές ότι δεν επρόκειτο να κουνήσουν ούτε το δαχτυλάκι τους αν η ελληνοτουρκική «τριβή» γινόταν σύγκρουση!

Το ερώτημα ήταν ξεκάθαρο: Τι θα έκαναν οι Ευρωπαίοι –δηλαδή η ΕΟΚ/Ε.Ε.‒ αν η Ελλάδα, όντας μέλος της, δεχόταν τουρκική επίθεση;

Κάποιοι στην Αθήνα, τη δεκαετία του 1970, είχαν την απάντηση εύκολη: «Εάν ένα από τα μέλη της Κοινότητας επρόκειτο να υποστεί έξωθεν επίθεση, τα υπόλοιπα θα κινητοποιούντο υπέρ αυτού κατά ποικίλους τρόπους και σε πλείονα επίπεδα» έγραφε μεγάλη εφημερίδα.

«Η Ελλάδα αποκτά γερές πλάτες» ήταν οι παχιοί τίτλοι μιας άλλης.

Η πορεία των εξελίξεων θα αποδείκνυε πως τέτοια δημοσιεύματα θα ισοδυναμούσαν με ένα είδος «προληπτικών» fake news.

Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Γεωργίου, μέσα από έρευνα στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών ‒που έρχονται στο φως για πρώτη φορά‒ και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου της εποχής δείχνει πως το αμυντικό επιχείρημα της ένταξης, της προστασίας από την Τουρκία, άρχισε να εξασθενίζει ήδη από τους πρώτους μήνες των διαπραγματεύσεων τη δεκαετία του 1970. Το βιβλίο “Ελλάς-ΕΟΚ: Εμπιστευτικό” (εκδόσεις Ποιότητα) φωτίζει πτυχές της ελληνικής ένταξης που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστες.

Η Ε.Ε. δεν κατάφερε να προσφέρει στην Ελλάδα υποστήριξη, ενώ η Τουρκία αναβάθμιζε συνεχώς τη θέση της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ανεξαρτήτως αν στο τιμόνι βρίσκονταν δικτάτορες ή αυταρχικοί ηγέτες. Τόσο τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων σε Αιγαίο και Κύπρο, όσο και η αδέξια «πελατειακή» στάση της Αθήνας έναντι των δυτικών είναι μερικά μόνο δείγματα της γραμμής που ακολουθεί η Ελλάδα που όμως ‒όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας‒ χαράχτηκαν, ευλαβικά, ήδη από την «αδιαφανή» περίοδο των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΟΚ.

Γι’ αυτό και o δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης, με ειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα Τύπου, σχολιάζει «…πώς να μην παρακολουθήσει κανείς το σοκάρισμα του συγγραφέα όταν, βήμα-βήμα, βλέπει ότι «οι ελληνικές ελίτ της εποχής έπεσαν έξω»; Ή μάλλον ότι επέλεξαν να πέσουν έξω…».

Από το Militaire News