Το «μορατόριουμ» του Καθηγητή κ. Νίκου Τζανάκη

Äéáìáñôõñßá áðü ôïí ðáíåëëÞíéï óõëëïãï ìïõóéêþí Ýîù áðü ôï Õðïõñãåßï Åñãáóßáò ãéá ôéò óõëëïãéêÝò óõìâÜóåéò åñãáóßáò, ÄåõôÝñá 26/2/2018. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Του Πέτρου Μηλιαράκη*

Σύμφωνα με ενημέρωση  των ΜΜΕ μιλώντας στο Mega  ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης, πρότεινε να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών. Ο κ. Καθηγητής δήλωσε ότι:

«Σε ό,τι αφορά στις συγκεντρώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για εκεχειρία πολιτικών διαφωνιών ώστε να μην υπάρχουν και διαδηλώσεις».

Τα προαναφερόμενα φέρεται να αφορούν τον ο κ. Τζανάκη που  είναι λαμπρός επιστήμονας, εξαίρετος άνθρωπος και ακαδημαϊκός δάσκαλος, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω και από την τοπική κοινωνία! Ωστόσο, αδιστάκτως  βέβαιον είναι ότι η δήλωση του αυτή δεν έλαβε χώρα υπό την ιδιότητά του ως πολιτικού, καθόσον πολιτικός δεν είναι. Πρόδηλο είναι, ότι η συγκεκριμένη δήλωση του κ.Τζανάκη έλαβε χώρα υπό την ιδιότητά του ως επιστήμονα, αλλά ταυτοχρόνως ενεργού και υπεύθυνου πολίτη. 

 Βέβαιον είναι δε χωρίς επιφύλαξη ότι έχει δικαίωμα να προβεί στην δημόσια αυτή δήλωση ο κ. Καθηγητής.  Ωστόσο, μιάς και ο κ. Τζανάκης έθεσε δημόσια το ζήτημα αυτό, δράττομαι της δήλωσης του αυτής , ώστε να θέσω και εγώ δημοσίως το εξής ερώτημα προς προβληματισμό: Τι θα έλεγε  άραγε ο κ. Τζανάκης  εάν η κυβέρνηση έφερνε προς ψήφιση  ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπιζόταν η μονιμοποίησή των επίκουρων συναδέλφων του ιατρών, καθώς και ένα νομοσχέδιο για την πρόσληψη 1.100 ιατρών αντί 1.100  αστυνομικών για τα ήδη-κλειστά μάλιστα- ΑΕΙ;

 Το νομοσχέδιο που θα αφορούσε πρόσληψη ιατρών και μονιμοποίησή υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού, θα συνεπαγόταν συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες; Με βάση τους κανόνες της κοινής πείρας περί πολιτικής εν Ελλάδι, προδήλως όχι! Ως εκ τούτου το ζήτημα δεν είναι να ζητά ο πολίτης  από τις πολιτικές δυνάμεις μορατόριουμ σε διαδικασίες επί ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που εγγυάται με αυστηρές διατάξεις η συνταγματική τάξη, αλλά αντιθέτως να ζητά από την κυβέρνηση της χώρας του εν μέσω πανδημίας και απόκρημνης οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας, να αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες ακριβώς σύμφωνα  με το περί δικαίου αίσθημα, θεσπίζοντας κανόνες αποκλειστικώς για την αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας λόγω της πανδημίας με πρόταγμα : α) τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και β) την εξυπηρέτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των κυρίως (λόγω της πανδημίας)πληττόμενων στρωμάτων. 

Για παράδειγμα θα δημιουργούσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ένας νόμος με τον οποίον θα γινόταν κατάργηση του νόμου 4649 /2019 που αφορά στον «Ηρακλή» και τα κόκκινα δάνεια; Ποιός άραγε θα διαμαρτυρόταν, όταν αυτός ο νόμος συνοδευόταν και από την συγκρότηση, κατά «τόπους  επιτροπών» στις οποίες θα  συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, με αντικειμενικό σκοπό  τη διαλεύκανση όσων περιπτώσεων αφορούν τους πράγματι «στρατηγικούς κακοπληρωτές»;

Οίκοθεν νοείται ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες θέσπισης από καθέδρας αυταρχικού κράτους μέσω της  «αστυνομικής αντίληψης» περί πραγμάτων , κάθε άλλο παρά υπηρετεί την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, ενώ αντιθέτως πυροδοτούν τις αντιδράσεις τις οποίες απεύχεται ο κ. Τζανάκης, αλλά και κάθε σώφρων πολίτης. 

Και «κάτι» ακόμη αναγκαίο να επισημειωθεί για το ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας Eurogroup: Στο Eurogroup αυτό θα κριθεί με ποιες δυσβάστακτες συνέπειες θα υπάρξει  για την ελληνική κοινωνία η υλοποίηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς αναφορικώς με το  θεσμικό πλαίσιο του πλιάτσικου εναντίον της ιδιωτικής περιουσίας,  μέσω του «Ηρακλή» και του νέου «Πτωχευτικού Νόμου». Επίσης αναποφεύκτως  θα τεθεί επί τάπητος, παρά την πανδημία, και ο οδικός χάρτης για την 10η αξιολόγηση!..

Τούτων δοθέντων: Καλό θα είναι οι πνευμονολόγοι και λοιμωξιολόγοι να λαμβάνουν υπ´όψιν  τους και τα προαναφερόμενα δεδομένα ως προς τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας, χωρίς ποτέ να παραβλέπουν τις συνταγματικές διατάξεις που υπερασπίζονται βεβαίως το δικαίωμα της δημόσιας υγείας , αλλά  παραλλήλως και το δικαίωμα του πολίτη να αντιδρά στις πατερναλιστικές πρακτικές της εκτελεστικής εξουσίας! 

ΟΥΔΕΙΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ  να απέχει η Πολιτεία από την θέσπιση κανόνων. Σημασία έχει όμως «ποιοι»  κανόνες εισάγονται στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση  και με «ποιές πρόνοιες»!Υπ´όψιν δε ότι η εκάστοτε κυβέρνηση εισάγει και θεσπίζει κανόνες εξαιτίας των οποίων πυροδοτείται ή όχι η αντίδραση της κοινωνίας. Συνεπώς προς την κυβέρνηση  με συγκεκριμένο λόγο και όχι με αφηρημένη γενική τοποθέτηση, πρέπει να γίνει η  υπόδειξη για το «εισηγούμενο  μορατόριουμ»  για το οποίο θα συμφωνήσει κάθε καλόπιστος πολίτης ! Καλή Σαρακοστή!

 ΥΓ. Επίσης για μορατόριουμ αναφορικώς με τις συγκεντρώσεις μίλησε και ο Καθηγητής κ. Άλκης Βατόπουλος.

 * Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).