Το παιχνίδι του Ερντογάν, η ελληνική ΑΟΖ και οι χάρτες της Τουρκίας: Από την πολιτική της “ψυχραιμίας” ως το ‘Βυθίσατε το Φατίχ”

Του Νίκου Λακόπουλου

Ο χάρτης με τα 24 οικόπεδα που έχει οριοθετήσει η Άγκυρα για έρευνες υδρογοναναθράκων φέρνει πιο κοντά αυτό που όλοι περιμένουν από καιρό: η Τουρκία άνοιξε ένα μέτωπο στον Εβρο δοκιμάζοντας την ελληνική κυβέρνηση για να χτυπήσει εκεί που σχεδιάζει εδώ και πολλά χρόνια, κοντά στο Καστελόριζο και νότια της Κρήτης.

Η Ελλάδα δεν τολμά να επεκτείνει τα έξι σε δώδεκα μίλια και η Τουρκία θεωρεί δικαίωμά της να κάνει έρευνες -σεισμικές αρχικά- και να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ερώτημα είναι αν και τι θα τολμήσει να κάνει.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ ήταν σαφής λέγοντας “καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας”.

Ωστόσο δεν θεωρεί ότι “όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες -με την Τουρκία- πρέπει να διακοπούν”. “Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται”.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον ζήτησε “να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».:

«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή.

Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει “ό,τι χρειαστεί” κι όπως φάνηκε και από τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία -τραβώντας τον φράχτη προς τα πίσω προκειμένου να μην διαταράξει τις σχέσεις της με την “σύμμαχο”.

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίζος -και βουλευτής της ΝΔ- σε συνέντευξη του στο Ieidiseis.gr είναι σαφής: “Θα ήθελα να είμαι ακριβής με τους όρους, επειδή αναφερθήκατε σε «ελληνική περιοχή». Πέραν των χωρικών υδάτων δεν υφίσταται ελληνική κυριαρχία. Έχουμε μόνον συγκεκριμένα και περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί του βυθού και του υπεδάφους, αυτού που καλούμε υφαλοκρηπίδα.

Όταν με το καλό κηρύξουμε και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θα έχουμε και δικαιώματα επί της στήλης του ύδατος. Αυτή τη στιγμή, όμως έχουμε μόνον δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Η απλή παρουσία ή διέλευση ενός τουρκικού πλοίου από περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν αποτελεί παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων“.

Όσο η Ελλάδα δεν επεκτείνεται στα δώδεκα μίλια οι συγκεκριμένες περιοχές είναι τμήμα των ανοιχτών θαλασσών. “Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Όλες οι άλλες έχουν από 12 μίλια. Έχουμε τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες στον κόσμο. Αποδεχόμαστε να πετούν ξένα αεροσκάφη επάνω από χερσαία εδάφη μας” λέει ο Άγγελος Συρίγος.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως “απόπειρα γεώτρησης εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα απαντηθεί με στρατιωτικά μέσα” επιτρέπει στην Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας -δεδομένου του ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ούτε έχει στείλει συντεταγμένες στον ΟΗΕ, όπως έκανε η Τουρκία.

“Κάποτε είπαμε ότι η Κύπρος βρίσκεται μακριά. Θα πούμε τώρα το ίδιο και για την Kρήτη;” γράφει ο Θοδωρής Καρυώτης στο HellasJournal.gr. “Φαίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι οδεύουμε προς την κορύφωση της ελληνοτουρκικής τραγωδίας.

Πολλά σημάδια για κάτι τέτοιο είναι πλέον  εμφανή στον ορίζοντα. Ο στόχος της Τουρκίας ήταν πάντα το Καστελόριζο, αλλά σήμερα έφτασε στην Κρήτη, διότι ουσιαστικά η θάλασσα που πάντα εποφθαλμιούσε, ήταν ακριβώς η θάλασσα ανάμεσα στο Καστελόριζο και στην Κρήτη.

“Η Τουρκία συνεχίζει να δημοσιεύει χάρτες, αλλά εμείς απλώς τους χαζεύουμε. Το κύριο φονικό κτύπημα της Τουρκίας θα διαπραχθεί, όταν στείλει στην θάλασσά μας, ανάμεσα στην Κρήτη και την Γαύδο, πρώτα ένα σεισμογραφικό και μετά ένα πλωτό  γεωτρύπανο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παίξει τότε την ζωή της κορώνα γράμματα”.

Σύμφωνα με τον Θ. Καρυώτη ,”πατέρα της ελληνικής ΑΟΖ “, μια θαλάσσια πολεμική σύρραξη δεν αναμένεται να  διαρκέσει πάνω από δυο ημέρες και η ναυτική υπεροχή της Ελλάδας δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να μας καταφέρει το καίριο κτύπημα που επιθυμεί. Ετσι  θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εφαρμογή  του αμερικανικού σχεδίου, που προβλέπει την υφαρπαγή μέρους της θάλασσάς μας από τους Τούρκους διότι, όπως διατείνονται  οι Αμερικανοί, είναι άδικο η Τουρκία με την τεράστια ακτογραμμή να μη διαθέτει θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Ο μόνος ουσιαστικός αλλά πολύ καθυστερημένος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους Τούρκους είναι να ανακηρύξουμε άμεσα ΑΟΖ, να στείλουμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μοναδικό εμπόδιο στην οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι το φοβικό μας σύνδρομο”.

Ο καθηγητής επισημαίνει πως αν η Αίγυπτος -που ερωτοτροπεί με την Τουρκία που του υπόσχεται μεγαλύτερη σε μέγεθος ΑΟΖ- αν δεν κάνει συμφωνία με την Ελλάδα τότε η Ελλάδα δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Την ίδια ώρα η γκάφα του υφυπουργού Τουρισμού με την Ιταλία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία Ελλάδος – Ιταλίας για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και την ανακήρυξη ΑΟΖ! Η συμφωνία -κατά την Εστία- ήταν έτοιμη, και επρόκειτο να ταξιδεύσει στην Ελλάδα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο για την υπογραφή της.

“Είναι σαφές το τι θα κάνει η Ελλάδα αν προσπαθήσει η Τουρκία να εισέλθει στην ελληνική αιγιαλίτιδα, στα 6 ελληνικά μίλια, για «έρευνα»” γράφει ο πρώην υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. “Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η Τουρκία προσπαθήσει να εισβάλλει νότια/ΝΑ Κρήτης και της Κάσου και Καρπάθου, ανάμεσα στα 6 και τα 12 μίλια, δηλαδή, στην εν δυνάμει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη”.

Για τον Θεόδωρο Καρυώτη -στο άρθρο του με τίτλο “Βυθίσατε το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας: Μόνη επιλογή στην παραβίαση της ελληνικής ΑΟΖ…”- “κάτω από αυτές τις συνθήκες η άμεση προτεραιότητα της Ελλάδας δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

“Να ανακηρύξουμε άμεσα ΑΟΖ, να στείλουμε τις γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ μας με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τον Νίκο Κοτζιά “εκείνο που απαιτείται άμεσα, είναι η επέκτασή της ελληνικής Αιγιαλίτιδας ζώνης Νότια και Νοτιοανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια”.

Για την κυβέρνηση -με σημερινή δήλωση του Νίκου Δένδια” η χώρα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα, ενώ αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά της όπλα“. “Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και απαντά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Να σημειώσουμε πάντως, ως κατακλείδα, πως ο Ανδρέας Παπανδρέου που ήταν στην αντιπολίτευση όταν είπε “Βυθίσατε το Χώρα” δεν βύθισε -ως κυβέρνηση πια- το Σισμίκ. Κατάφερε όμως -χωρίς ούτε μια σφαίρα- οι Τούρκοι να το πάρουν πίσω.

Από τότε -μετά τα Ίμια- η πολιτική της “ψυχραιμίας” οδήγησε την Τουρκία στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις γκρίζες ζώνες και ενδεχομένως, όπως σχολιάζει ο Θ. Καρυώτης, αν θεωρήσει και την Πελοπόννησο νησί -χωρίς χωρικά ύδατα- να επιχειρήσει να οριοθετήσει ΑΟΖ και με την …Ιταλία.