Το πρόβλημα της ΝΔ: στη Βουλή ο Κυριάκος δεν στέκεται απέναντι στον Τσίπρα

Του Γ. Λακόπουλου

Αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε αυξημένο αίσθημα αυτοσυντήρησης θα αρκούσε να κάνει μόνο ένα πράγμα για να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική σκηνή: να οδηγεί μια φορά την εβδομάδα  τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή. 

Το βράδυ της Τετάρτης φάνηκε για μια ακόμη φορά η διαφορά κλάσης ανάμεσα στους δύο άνδρες -σε ό,τι αφορά τη δημόσια παρουσία τους.

Πέρα από τα λάθη της κυβέρνησής του, τους λάθος ανθρώπους που χρησιμοποιεί και τις υστερήσεις που χρεώνεται ο Τσίπρας παραμένει ο κυρίαρχος των κοινοβουλευτικών αιθέρων -τουλάχιστον όσο έχει απέναντί του τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ.

Στην πολιτική καθημερινότητα ο Κυριάκος κρύβει τις αδυναμίες του πίσω από το επικοινωνιακό ιμπέριουμ που διαθέτει, καθώς τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης είναι μαζί του.

Για την ακρίβεια είναι εναντίον του Τσίπρα. Όχι ανεξήγητα. Κάποιοι μιντιάρχες έχουν να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, συνήθως δανειακού χαρακτήρα, ή έχουν άλλες εκκρεμότητες με την Πολιτεία.

Αλλά στην τετ α τετ αναμέτρηση των δυο ανδρών, όσα και αν καταλογίζει κανείς στον Τσίπρα, όσες ευθύνες και αν έχει  για πολλά στα δυο χρόνια που κυβερνάει,  δεν μπορεί μην αναγνωρίζει ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ δεν μπορεί να σταθεί απέναντί του. Ειδικά στην συζήτηση της Τετάρτης οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Η αρτιότητα της κοινοβουλευτικής παρουσίας του Πρωθυπουργού κατανίκησε το ρηχό πολιτικό λόγο του. Ο Κυριάκος διολισθαίνει διαρκώς στο ύφος Σαμαρά. Κοπιάρει την ευτελή επιχειρηματολογία και τις ελαφρές προσεγγίσεις, τις  εύκολες ατάκες , την αβάσταχτη επανάληψη της μονοτονίας και την αλλαζονεία.  Στο λόγο του  κυριαρχεί η παραπολιτική..Με τόσους  συμβούλους κάνει ό,τι πρέπει να αποφεύγει.

Η εμφανής προσωπική αδεξιότητα της σκηνικής παρουσίας του επιβαρύνεται από την επιλογή ύφους και ρητορικής που εμφανώς δεν μπορούν να υποστηρίξουν το  ρόλο του.  Άλλο οι προετοιμασμένες εμφανίσεις και άλλο η αντιπαράθεση στο ανοιχτό πεδίο. Εκεί ή τόχεις ή δεν τόχεις.

Ακόμη και αυτή την περίοδο ο Τσίπρας, παρότι βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο έναντι της κοινωνίας, παρά τα βαρίδια που σέρνει και τον συρφετό υπουργών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους – αλλά και παρά την πίεση που δέχεται από την αξίωση του ΔΝΤ για νέα μέτρα, την εχθρότητα συντηρητικών  κύκλων στην Ευρώπη και τον πόλεμο φθοράς από εγχώρια  ΜΜΕ- δεν δυσκολεύτηκε να κατισχύσει του αντιπάλου του.

Τα πλεονεκτήματα που δίνουν στον Μητσοτάκη οι δημοσκόποι και τα φίλια ΜΜΕ  δεν τον ωφέλησαν σε μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση που απαιτούσε ελκυστικό λόγο και επαρκή επιχειρηματολογία-  και δεν είχε κανένα από τα δύο.

Αν ο Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω της πολιτικής που είναι υποχρεωμένος να ασκεί, ο Κυριάκος βρίσκεται σε δυσκολότερη, λόγω της ώσμωσης του κόμματός του με άνομα συμφέροντα.

Το θέμα της συζήτησης ήταν το πόρισμα για τα δάνεια των κομμάτων  και των ΜΜΕ. Σ’ αυτή τη συζήτηση ο Τσίπρας έκλεβε από εικόνισμα.

Μίλησε καθαρά για την δανειοδότηση εκδοτών και κομμάτων με στοιχεία και ονόματα. Ο Κυριάκος προσπαθούσε να πετάξει τη μπάλα μακριά του -αμήχανος και σε λάθος γραμμή. Δεν μπορείς να σταθείς σε μια τέτοια συζήτηση όταν λες ότι όλα έγιναν κανονικά με τη … δανειοδότηση των κομμάτων. Ή όταν το μόνο πρόβλημα που βρίσκεις στη δανειοδότησή των ΜΜΕ αφορά την .. Αυγή!

Ο ένας μιλούσε για το 1,3  τρισεκ.  των θαλασσοδανείων, για τις μίζες, για τη συγκάλυψη και ο άλλος του απαντούσε για τον… λαϊκισμό. Ο ένας αναδείκνυε πώς απομυζούσε ένα συγκεκριμένο σύστημα τους δημόσιους πόρους και ο άλλος του έλεγε ότι   …είναι με τον Σόιμπλε.

Ο Πρωθυπουργός μιλούσε για τα όργια των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και τις ευθύνες  των κομμάτων, ρωτούσε πού πήγαν τα λεφτά των δανείων και ο πρόεδρος της ΝΔ έλεγε ότι τον επηρεάζει ο .. Βαξεβάνης – όταν δεν έχει απαντήσει ακόμη ο ίδιος ούτε στον Βαξεβάνη.

Ο Τσίπρας μιλούσε για το «τρίγωνο της διαπλοκής»- κόμματα, τράπεζες,  ΜΜΕ -και ο Κυριάκος αντέτασσε τις δημοσκοπήσεις της «Διεθνούς Διαφάνειας».

Με απλά λόγια από τη φύση της συζήτησης προέκυψε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πήγε ως πρόβατο επί σφαγή. Ατύχησε δραματικά γιατί δεν μπορεί να μετάσχει χωρίς περιορισμούς σε μια τέτοια συζήτηση.

Ενώ για τον Τσίπρα είναι προνομιακό πεδίο ο Κυριάκος δεν έχει το περιθώριο να μιλήσει για όλους και για όλα. Κάποιοι από αυτούς τους όλους είναι δίπλα του -και αυτός δίπλα τους.Διαισθανόμενος τη δυσχερή θέση του έφτασε στο σημείο να λέει ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να του κάνει υποδείξεις για τη διαδικασία. Το «όχι σε εμένα υποδείξεις», υποδήλωνε εσωτερικό αδιέξοδο. Το βαρίδι για την αξιωματική αντιπολίτευση σ’ αυτή τη συζήτηση ήταν ο ίδιος ο αρχηγός της. Το αναδείκνυε και η ασύδοτη παρουσία του Άδωνι που έσπευδε θορυδωδώς προς επικουρία του…

Σε μια περίοδο που οι συνθήκες στη χώρα την ευνοούν,  η ΝΔ έφυγε ηττημένη από μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση, κυρίως λόγω της αδυναμίας του επικεφαλής της να σταθεί απέναντι στον αντίπαλό του -ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλά και λόγω της υποχρέωσης απολογηθεί προσωπικά για το δάνειο της οικογενειακής εφημερίδας. Όταν ξεκινάς από εκεί, είσαι χαμένος. Ήταν αγώνας άνισος…και τα πτυχία δεν βοηθούν σ’ αυτό.

Έτσι επανήλθε  στο παρασκήνιο η συζήτηση για την επικοινωνιακή -αλλά και την πολιτική- επάρκεια του Κυριάκου. Η «κλάκα» στα έδρανα της ΝΔ κάθε φορά που ανεβαίνει στο βήμα δεν μπορεί να κρύψει το πρόβλημα. Ειδικά τώρα που μετέθεσαν τη Ντόρα στα πίσω έδρανα -γιατί δεν τη θέλει δίπλα του.