Το σκάνδαλο των υποκλοπών, η ακρίβεια και η Υπόθεση Πάτση “τελειώνουν” τον Μητσοτάκη – Η συνεργασία για δημοκρατική κυβέρνηση είναι μονόδρομος

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την ακρίβεια και την Υπόθεση Πάτση να οδηγούν την Νέα Δημοκρατία σε ποσοστά κάτω από 30%- σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB- η αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας.

Η Νέα Δημοκρατία που έτσι κι αλλιώς είχε αποχαιρετήσει την προοπτική αυτοδυναμίας με εκβιασμό στις δεύτερες εκλογές θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην είναι πρώτο κόμμα αν η διαφορά στις δημοσκοπήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο 6 μονάδες.

Βέβαια η δημοσκοπήση εμφανίζει τον Μητσοτάκη καταλληλότερο για πρωθυπουργό από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κι αυτή η “ψαλίδα” μικραίνει και το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές δεν θα είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, αλλά αν θα υπάρξει μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη ή μια δημοκρατική κυβέρνηση με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ.

Για πρώτη φορά στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σε θέματα στήριξης της μεσαίας τάξης, διαφάνειας και ακρίβειας/αισχροκέρδειας.

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών που δεν έχει κλείσει- όπως θα ήθελε η κυβέρνηση θα έχουν και συνέχεια και αποτελούν μια βόμβα που στα θεμέλια της σχέσης Μητσοτάκη – Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος ο Γρηγόρης Δημητριάδης έφερε σε επαφή επιχειρηματίες, πρώην πράκτορες και δικηγόρους, που έστησαν το δίκτυο παρακολουθήσεων μέσω παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα. 

Υπήρχε «κεντρικότερος σχεδιασμός» για τις παρακολουθήσεις, με «τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων-στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

‘Καθώς τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία παρακολουθούνταν δεν περιορίζονταν στον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Σπίρτζη αλλά μιλάμε για πολύ περισσότερους που θα προκύψει στο μέλλον ότι πράγματι έχουν παρακολουθηθεί» θα πει ο Δημ. Τζανακόπουλος.  

Ο Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να κρύβεται άλλο

Ένας πρώην υπουργός, στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, αλλά και επιχειρηματίες βρέθηκαν στο στόχαστρο ενός μηχανισμού που εργαζόταν με το Predator που κάποιος έφερε στην Ελλάδα.

Το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης ωστόσο αποδεδειγμένα έχει έρθει στην Ελλάδα και η κυβέρνηση έδειξε από την αρχή «ιδιώτες» χωρίς να ενδιαφέρεται να τους βρει επιμένοντας πως το ελληνικό δημόσιο δεν το έχει προμηθευτεί.

Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο για να γίνει παράνομο ένα λογισμικό που… είναι παράνομο είναι παρόμοια με τις ρυθμίσεις για την λειτουργία της ΕΥΠ: αρνείται τον έλεγχο, κρατάει μακριά από την Εξεταστική και την PEGA μάρτυρες και ομολογεί την ενοχή της.

Έχει ΄ήδη αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ συνεργαζόταν με τον κάτοχο του Predator από την παρακολούθηση Κουκάκη και την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη όταν σταμάτησε την παρακολούθηση η ΕΥΠ. Τι κάνει νιάου στα κεραμίδια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο εντόπισε την άνοιξη του 2021 ένα SMS με ύποπτο link στο κινητό του, που παρέπεμπε στην παγίδευσή του με τέτοιου είδους λογισμικό.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος μιλά και για φυσική παρακολούθηση και την καταγραφή συνομιλιών, σε ραντεβού, σε καφετέριες, ενός ακόμη πολιτικού παράγοντα από αστυνομικούς που είχαν αποσπαστεί σε πολιτικά πρόσωπα ή μέσω ΕΥΠ.

Ο Μητσοτάκης δεν έπεισε κανένα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έπεισε την κοινή γνώμη ότι δεν ήξερε, ούτε την Εξεταστική του Ευρωκοινοβουλίου και τον Economist που γράφει ότι η απροθυμία της κυβέρνησης για συνάντηση με την PEGA “εγείρει υποψίες πως είναι μπλεγμένη στις παρακολουθήσεις”.

Δεν έπεισε ούτε τον διευθυντή του Βήματος που γράφει ότι “οι υποκλοπές δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή καλύτερα ένα στιγμιαίο αμάρτημα, παρά ένα φαινόμενο δηλωτικό της θεωρούμενης διολίσθησης της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης προς τον αυταρχισμό και τη διαφθορά”.

Η χθεσινή αποκάλυψη πως υπήρξε εντοπισμός λογισμικού παρακολούθησης σε κινητό ενός ακόμη δημοσιογράφου που έκανε η Ολλανδή ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής PEGA Σόφι ιντ βελντ βάζει φωτιά στα τόπια.

“Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για αυτή την υπόθεση” γράφει στην ανάρτησή της. Το ίδιο και πολλοί ακόμα. Προφανώς κάποιος δεν αγόρασε ή νοίκιασε το Predator για να παρακολουθήσει μόνο τον Ανδρουλάκη.