Το τέλος του καθεστώτος: Η ΕΥΠ καταστρέφει έγγραφα καθώς όλοι δείχνουν στον Μητσοτάκη την πόρτα της εξόδου

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την συνεδρίαση της Βουλής για την Εξεταστική Επιτροπή άρχισε ήδη το ξεγύμνωμα της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών με την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συμπαγή να χειροκροτά τον Κυριάκη Μητσοτάκη, αλλά να ζητά να έρθουν όλα στο φως.

Λίγο πιο πέρα ΄όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών άρχισε επιχείρηση καταστροφής εγγράφων και αποδείξεων στην ΕΥΠ το ΚΕΤΥΑΚ – -που αποτελεί αυτόνομη υπηρεσία μέσα στην ΕΥΠ- από τη στιγμή που η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε τη διενέργεια ελέγχων.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών μόλις έγινε γνωστή η έναρξη της έρευνας δόθηκε εντολή από τον Δ.Μ., υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας, ο οποίος αποτελεί στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού εδώ και πολύ καιρό, να ξεκινήσει η καταστροφή πολλών αρχείων, κρίσιμων για την υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Δύο κορυφαία στελέχη της ΕΥΠ ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά usb ασφαλείας, γνωστά ως iron keys -όπου είναι καταγεγραμμένες όλες οι συνομιλίες, αλλά και τα λοιπά στοιχεία που αποτελούν προϊόντα παρακολούθησης χιλιάδων ατόμων- με σκοπό να συγκροτηθεί άμεσα η Επιτροπή Καταστροφής Υλικού και να τα αφανίσει.

Η απουσία των Καραμανλή, Σαμαρά, Δένδια από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν παραπάνω από ηχηρ΄΄η. Τώρα ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, προτείνοντας ανεξάρτητη έρευνα της Δικαιοσύνης τορπιλίζει την προσπάθεια του Μητσοτάκη να δραπετεύσει μέσω μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που ελέγχει την πλειοψηφία της.

«Έχουν μείνει αναπάντητα ερωτήματα γιατί παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης, με ποια στοιχεία ο Εισαγγελέας έδωσε την άδεια για την παρακολούθηση» είπε ο κ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών μιλώντας στο Open και πρόσθεσε:

 «Καταθέτω πρόταση αν θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα πέραν της Εξεταστικής, αν θέλουμε να μην κουκουλωθεί τίποτα, θα μπορούσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ξεκινήσει δική του έρευνα στην οποία να καταθέσει και ο κ. Ανδρουλάκης».

Oι αντιφάσεις του κ. Γεραπετρίτη

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο Kontra εξέφρασε ευθέως την αντίθεσή του με το γεγονός ότι με τη νομοθετική πρόβλεψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όσοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ να μην έχουν το δικαίωμα να ενημερωθούν.

«Δεν μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι», είπε και και ζήτησε την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης πρόβλεψης. «Εγώ εδώ απόψε δεν εκπροσωπώ τον κ. Γεραπετρίτη. Είμαι βουλευτής του κόμματός μου και εκπροσωπώ την παράταξή μου. Στο φιλόξενο στούντιό σας φωνάξτε αύριο τον κ. Γεραπετρίτη και ρωτήστε τον τι εννοούσε».

Ο υπουργός Επικρατείας όταν δήλωσε πως “κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη» δημιούργησε το ερώτημα πώς θα ενημέρωνε στον Νίκο Ανδρουλάκη όταν τον αναζητούσε και έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκραγεί:

«Είναι ο ίδιος κ. Γεραπετρίτης που τηλεφωνούσε πριν είκοσι μέρες στον κ. Ανδρουλάκη για να τον καλέσει σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του;. Αφού κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους, πώς ο κ. Μητσοτάκης είπε προχθές στη Βουλή πως «από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έλαβα γνώση των γεγονότων, η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν»;

Μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ενδεχομένως κληθούν να καταθέσουν και οι προηγούμενοι δοικητές της ΕΥΠ ο Γιάννης Ρουμπάτης και ο Θοδωρής Δραβίλας» – ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά με υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Νίκο Δένδια!

Ακατανόητη αναφορά αν δεν πάρουμε υπόψη μας το τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με δεδομένο ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει παραίτηση κυβέρνηση ή κατ’ ανάγκη εκλογές. Η ΝΔ μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με άλλον πρωθυπουργό.

Ένας πρωθυπουργός χωρίς κύρος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πλέον κανένα κύρος για να είναι πρωθυπουργός κι ακόμα και αν δεν παραιτηθεί και επιχειρήσει να μείνει στην κυβέρνηση όσο μπορεί ως το τέλος της τετραετίας η φθορά του θα είναι τ΄΄οσο μεγάλη που θα συμπαρασύρει την Νέα Δημοκρατία.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου εξαφάνισε την προοπτική μιας συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να εξοικοιωθεί με την ιδέα πως δεν θα είναι ξανά πρωθυπουργός.

Το ερώτημα είναι πώς και πότε θα φύγει. Η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός που παρακολουθούσε πολιτικό του αντίπαλο, έναν δημοσιογράφο και χιλιάδες άλλους πολίτες -αλλά δεν το ήξερε- έδωσε εντολή για καταστροφή αρχείων της ΕΥΠ -όπως συμβαίνει στα καθεστώτα- δείχνει πως είναι έτοιμος για την αποχώρηση και διαπραγματεύεται τους όρους της.

Αν επιμένει πολύ στην νομιμότητα της “επισύνδεσης” σε βάρος του Ανδρουλάκη είναι γιατί αν είναι παράνομη θα βρεθεί αργά ή γρήγορα μπροστά σε ένα ειδικό δικαστήριο -που θα κρίνει αν έγινε συνταγματική εκτροπή.

Το πολιτικό του έγκλημα όμως δεν είναι μια επισύνδεση, αλλά η απόπειρα να καταλύσει το Σύνταγμα με νυχτερινές τροπολογίες και απόρρητες πρωθυπουργικές αποφάσεις οργανώνοντας μια μυστική αστυνομία μέσα στην ίδια την ΕΥΠ.

Και προφανώς μέσα στα αρχεία που καίγονται στην ΕΥΠ δεν υπάρχουν μόνο στοιχεία για την “επισύνδεση” σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά αποδείξεις γι’ αυτό που του καταλογίζουν ανοιχτά ή με υπονοούμενα όχι μόνο οι πολιτικοί του αντίπαλοι: ο Μητσοτάκης επιχείρησε να μετατρέψει την ελληνική δημοκρατία σε ένα παρακρατικό καθεστώς με κοριούς και πολιτικούς εκβιασμούς, χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και εκμαυλισμό των ψηφοφόρων.