Το τηλεοπτικό τοπίο της επόμενης ημέρας

Του Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣΟ μεγάλος διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών τελείωσε, το show με τους εγκλεισμένους συμμετέχοντες έλαβε τέλος και τα φώτα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης έσβησαν.

Το όφελος για την κυβέρνηση, μετά από την πρωτόγνωρη διαδικασία δημοπρασίας με μόνο κριτήριο την πλειοδοσία, δηλαδή το πορτοφόλι, είναι 246 εκατ. ευρώ.

Σίγουρα θα πει κάποιος πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό, που δεν ανέμενε αυτή την περίοδο να εισπράξει το δημόσιο και έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία εν όψει και της αξιολόγησης.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πανηγυρίζει σε μια διαδικασία υπερτιμολόγησης τηλεοπτικών αδειών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τόσο την μελλοντική βιωσιμότητα των καναλιών όσο και τον παράγοντα της απασχόλησης, τόσο των καναλιών που θα πρέπει να σταματήσουν την λειτουργία τους εντός 90 ημερών όσο και αυτών που κατέλαβαν την άδεια και θα πρέπει ν’απασχολήσουν συγκεκριμένο προσωπικό.

Επί της ουσίας, δεν έχει γίνει κατανοητό αυτή τη στιγμή, ούτε καν από την κυβέρνηση, ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είναι προσωρινό, εφόσον επίκειται έλεγχος του πόθεν έσχες όλων των συμμετεχόντων. Αυτό σημαίνει πώς μπορεί να βρεθούν ξαφνικά με άδεια κανάλια τα οποία δεν πλειοδότησαν όπως ο Alpha και το Star.

Εκτός αυτού, βρίσκεται σε εκκρεμότητα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα του όλου διαγωνισμού γεγονός που ενδέχεται να τινάξει τα πάντα στον αέρα αν η απάντηση είναι θετική, δηλαδή ότι έχουν παραβιαστεί οι αρχές του Συντάγματος.

Είναι επίσης προφανές ότι υπό το παρόν καθεστώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει άδεια, καθώς το μόνο αρμόδιο όργανο επίσημα να τις χορηγήσει και να υπογράψει με τους καναλάρχες είναι το ΕΣΡ το οποίο δεν έχει καν συσταθεί.

Άρα θα πρέπει η κυβέρνηση εκ των υστέρων, παρανόμως δηλαδή, να το συστήσει, με την συμφωνία των υπολοίπων κομμάτων, να του διαβιβάσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έτσι ώστε μετά εκείνο ν’αποφανθεί για το καλώς έχειν της διαδικασίας και να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις παραχώρησης των τηλεοπτικών αδειών.

Όλα τα παραπάνω, συμβαίνουν παράλληλα με τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν υποβάλλει αρκετοί συμμετέχοντες ακόμα και αυτοί που αποκλείστηκαν προκαταρκτικά όπως το Mega και το Epsilon εναντίον των υπολοίπων για το αν έπρεπε να συμμετέχουν και με ποιους όρους.

Θ’ακολουθήσουν μάλιστα προσφυγές και προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και προς την Κομισιόν όσον αφορά την ανεξάρτητη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για μια πληθώρα θεμάτων σε εξέλιξη με σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν, όπου κάνουν το τηλεοπτικό τοπίο θολό αν όχι μαύρο εξ αρχής.

Επίσης είναι άγνωστο αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό με το ίδιο μοντέλο για θεματικές και περιφερειακές άδειες ή αν θα προτιμήσει να λειτουργεί η αγορά σε καθεστώς ολιγοπωλίου που εξ’αρχής βάσει της Επιτροπής Ανταγωνισμού απαγορεύεται από την ΕΕ.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο, πώς η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη νίκη τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και μάλιστα θρίαμβο εναντίον της διαπλοκής όταν τελικά κατέλαβαν την άδεια και επιχειρηματίες που έχουν σαφέστατα θέματα με την δικαιοσύνη με αποφάσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει.

Δεν θα μπορούσε βέβαια κάποιος να μην αναφέρει τον κοινωνικό αντίκτυπο από τις απολύσεις τουλάχιστον 1.800 ανθρώπων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, το οποίο δημοσιονομικά μπορεί να πολλαπλασιαστεί αν αναλογιστεί κανείς, τα χρέη που θα μείνουν σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Δυστυχώς δεν έγινε από την κυβέρνηση εκ των προτέρων αποτίμηση βάσει των business plans και ποιο μοντέλο ανάπτυξης θ’ακολουθήσουν οι καναλάρχες, αλλά η κυβέρνηση προτίμησε την τυφλή μέθοδο δημοπρασίας μόνο με εισπρακτικό σκοπό.

Θα είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, καθώς όπως δήλωσε η ίδια η κυβέρνηση μετά την επιτυχία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών, σκοπεύει αντίστοιχα να διευθετήσει το θέμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων καθώς και της εκπομπής μέσω internet.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός