Τσίπρας: Σύνδεση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με προσφυγή στη Χάγη

Του Βασίλη Σκουρή

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αξίζει να υιοθετηθεί.

Ίσως ήταν η πιο ενδιαφέρουσα παρέμβαση στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει να συνδεθεί η προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την προοπτική προσφυγής στη Χάγη για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει να κατοχυρώσει η Αθήνα σε διεθνές επίπεδο ότι θα υπάρχει ενεργοποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, μόνο με παράλληλη προσφυγή στη Χάγη, για την επίλυση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, της μόνης διαφοράς των δυο χωρών.ADVERTISING

Η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές έχει ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας, ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς από την ενεργοποίησή της η γειτονική μας χώρα μπορεί να κερδίσει ακόμα και 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τη χειμαζόμενη οικονομία της.

Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν μάλιστα πως με την πρότασή του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας «διορθώνει τα λάθη» του Κώστα Σημίτη με το Ελσίνκι –ο πρώην πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «συνοριακές διαφορές»- και του Κώστα Καραμανλή το 2004, που εγκατέλειψε τη φιλοσοφία της πολιτικής του Ελσίνκι. Και αυτό, καθώς προτείνει τη διασύνδεση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Κατά την εκτίμηση της στήλης η πρόταση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ο πρωθυπουργός οφείλει τουλάχιστον να τη συζητήσει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης-και, κατά τη γνώμη μας- να την υιοθετήσει.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR