Χάρης Καστανίδης: Μα τι λέτε, είναι δυνατόν να υπάρχει εμπλοκή της ΕΥΠ; Θα γελάει μαζί σας και ο Μαυρίκης!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

«θα ήταν αρκούντως γκροτέσκο ο «παγιδευμένος» Ανδρουλάκης να αναζητήσει συνομιλητές μεταξύ αυτών που σηκώνουν τους ώμους, «αιφνιδιασμένοι» από τις άτιμες δυνατότητες της τεχνολογίας», διαμηνύει μέσω του iEidiseis, ο Χάρης Καστανίδης.

Στην εκτίμηση ότι πίσω από την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανρουλάκη και την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη προβαίνει ο Χάρης Καστανίδης, με συνέντευξή του στο iEidiseis, ενώ θεωρεί βεβαία την εμπλοκή της ΕΥΠ.

«Φαίνεται να είναι το ίδιο κέντρο. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιο. Θα το γνωρίζαμε, αν σαφώς μας πληροφορούσαν ποιοι προμηθεύτηκαν το Predator στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έσπευσε να πει ότι δεν προμηθεύτηκε αυτό το κακόβουλο λογισμικό και ότι ιδιώτες κρύβονται πίσω από τα αίσχη αυτά.Υ πολόγιζα ότι θα ήξερε τους ιδιώτες, αλλά δεν τους γνωρίζει. Αν η εθνική υπηρεσία πληροφοριών δεν γνωρίζει ποιοι εμπορεύονται και ποιοι χρησιμοποιούν το Predator, τότε είναι πιθανό να γνωρίζει με τι είδους μπάλα παίζουν τα παιδιά της γειτονιάς μου», αναφέρει με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο.

Ο πρώην υπουργός μάλιστα, αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΝΔ. «Θα ήταν αρκούντως γκροτέσκο ο «παγιδευμένος» Ανδρουλάκης να αναζητήσει συνομιλητές μεταξύ αυτών που σηκώνουν τους ώμους, «αιφνιδιασμένοι» από τις άτιμες δυνατότητες της τεχνολογίας», επισημαίνει με νόημα.

Μετά την παρακολούθηση του κινητού του Θ. Κουκάκη, έχουμε την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε τι καλείτε την κυβέρνηση να απαντήσει;

Θα έπρεπε να μην καλούμε εμείς την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος και γιατί επιχείρησε να παγιδεύσει το τηλέφωνο του αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά η ίδια να παίρνει την πρωτοβουλία της έρευνας, της αποκάλυψης των δραστών και της αλήθειας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι προηγήθηκαν καταγγελίες για την παρακολούθηση δημοσιογράφου και του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία και ζήλο στην κινητοποίησή τους, καθώς η προστασία της Δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα όλων μας, η τήρηση δε της συνταγματικής νομιμότητας, κατά την δράση μηχανισμών ασφαλείας του κράτους, θεμελιώδης υποχρέωση της κυβέρνησης.

Με μία νωχελική κίνηση αποποίησης ευθυνών, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν αγόρασε ποτέ οποιοσδήποτε κρατικός φορέας το προηγμένο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Όταν, δε, κλήθηκε να απαντήσει ποιοι είναι οι ιδιώτες που το κατέχουν και παρακολουθούν, αφού, κατά δήλωση δύο υπουργών της, ιδιώτες ευθύνονται και για τον Κουκάκη και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε μια χαριτωμένη πιρουέτα, έδειξε όλους τους ορίζοντες του πλανήτη και μας πληροφόρησε: από οπουδήποτε μπορεί να στέλνεται ο μολυσμένος σύνδεσμος(link), συνεπώς αδυνατούμε να ελέγξουμε.

Εξαντλημένη η κυβέρνηση από τις διαβεβαιώσεις και από την δηλωμένη αδυναμία της να πράξει το ελάχιστο, αφού δεν έχει τους μηχανισμούς να ελέγξει το πλανητικό και εγχώριο χωριό, αποσύρθηκε βιαστικά στα ενδότερα του Μαξίμου.

Πιστεύετε ότι είναι το ίδιο κέντρο πίσω από τις δυο περιπτώσεις; Και είστε πεισμένος ότι το Predator δεν το έχουν υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, αλλά ιδιώτες;

Παρατηρώ μερικές συμπτώσεις. Η αποστολή του μολυσμένου συνδέσμου στα δύο πρόσωπα έγινε την ίδια περίπου περίοδο. Από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο ιστότοπος-δόλωμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ακριβώς ο ίδιος και ,φυσικά, ίδιο το λογισμικό υποκλοπής.

Μπορεί να είναι τυχαίο; Μπορεί, όσο πιθανό είναι να πέσεις από τον πύργο του Άιφελ και να σταθείς στα πόδια σου.

Φαίνεται να είναι το ίδιο κέντρο.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ποιο. Θα το γνωρίζαμε, αν σαφώς μας πληροφορούσαν ποιοι προμηθεύτηκαν το Predator στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έσπευσε να πει ότι δεν προμηθεύτηκε αυτό το κακόβουλο λογισμικό και ότι ιδιώτες κρύβονται πίσω από τα αίσχη αυτά.

Υπολόγιζα ότι θα ήξερε τους ιδιώτες, αλλά δεν τους γνωρίζει. Αν η εθνική υπηρεσία πληροφοριών δεν γνωρίζει ποιοι εμπορεύονται και ποιοι χρησιμοποιούν το Predator, τότε είναι πιθανό να γνωρίζει με τι είδους μπάλα παίζουν τα παιδιά της γειτονιάς μου.

Βεβαίως θα λάβω υπόψη μου τις απαντήσεις της κυβέρνησης, αλλά σκέφτομαι να κρατήσω μίαν υποσημείωση με τη δήλωση του Μπιλ Μάρζακ, επιφανούς στελέχους του καναδικού εργαστηρίου CitizenLab, με την οποία μας εξηγεί ότι είναι περίπου απίθανο να προμηθεύτηκε ιδιώτης αυτό το βαρύ και ακριβό λογισμικό παγίδευσης τηλεφώνων.

Εκτιμάτε ότι υπάρχει εμπλοκή της ΕΥΠ;

Μα τι λέτε, τώρα, είναι δυνατόν; Θα γελάει ο Μαυρίκης με την αφέλειά σας!

Πού αποδίδετε την υποβάθμιση του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης;

Νομίζω ότι αγαπούν την αλήθεια και απεχθάνονται τον λαϊκισμό. Διείδαν στις αποκαλύψεις Ανδρουλάκη ένα σχέδιο εξόντωσης του κ. Μητσοτάκη, οπότε επέμειναν σε άλλες ουσιώδεις πληροφορίες για το ανυπέρβλητο έργο της κυβέρνησης.

Εκτιμάτε πως η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Ανδρουλάκη θα επιφέρει ρήγμα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ με ΝΔ; Θα παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία ενός κόμματος στις εκλογές;

Αν υπονοείτε ότι οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία ήταν σχέσεις αβροφροσύνης, που τώρα πλήττονται από τις αποκαλύψεις για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κάνετε λάθος. Οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία ήταν και παραμένουν αντιθετικές, λόγω των βαθιών ιδεολογικών και προγραμματικών διαφορών μεταξύ τους.

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα, πολύ περισσότερο που το τραύμα της περιόδου 2012-2015 παραμένει ακόμη νωπό. Ο όρος «δημοκρατική παράταξη» που συνοδεύει το ΠΑΣΟΚ, στηρίζεται στη μακρόχρονη διαιρετική τομή για θέματα Δημοκρατίας, που διαχωρίζει αυτούς που τη νοθεύουν από αυτούς που την υπερασπίζονται. Στη βάση αυτή, θα ήταν αρκούντως γκροτέσκο ο «παγιδευμένος» Ανδρουλάκης να αναζητήσει συνομιλητές μεταξύ αυτών που σηκώνουν τους ώμους, «αιφνιδιασμένοι» από τις άτιμες δυνατότητες της τεχνολογίας.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR