Χρήστος Ράμμος: Όρθιος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Κινούμενος κατά συνείδηση και κατά τον νόμο, ο Χρήστος Ράμμος δεν επέτρεψε να περάσουν οι υποκλοπές ως επουσιώδης λεπτομέρεια διοικητικών παρεξηγήσεων.

Το φαινόμενο είναι παλιό, αλλά στη νεομητσοτακική εκδοχή του παίρνει έκταση: Το σύστημα εξουσίας επιβάλει τη συσκότιση της ανομίας του… δια των θεσμών!

Η αριθμητική του Κοινοβουλίου, η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, η κατάλυση των Ανεξάρτητων Αρχών, αποτελούν εμφανή κυβερνητική πρακτική.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μόνη προστασία της δημοκρατικής τάξης είναι η βούληση κάποιων λειτουργών του νόμου να μην υποκύψουν στην ισχύ της εξουσίας.

Στη δεκαετία του 1960, ένας απλός ανακριτής δεν επέτρεψε να περάσει ως ατύχημα η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στις μέρες μας – μετά την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπακη στο σκάνδαλο Novartis – ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Αρνούμενοι να συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις» έγιναν στόχοι του κράτους και του παρακράτους.

Ο τελευταίος αυτοπροσώπως από τον πρωθυπουργό και από το βήμα της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης – οικογενειακά εξοικειωμένος με κόκκινες, πικραμένες και ντογιάκειες συμπεριφορές – διολίσθησε σε απρέπεια κατά του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, μιλώντας για πολιτική «ατζέντα» του.

Με πρωτοβουλία του, ή καθ’ υπόδειξη, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει ήδη μιλήσει για «όρια της προδοσίας».

Κινούμενος κατά συνείδηση και κατά τον νόμο, ο Χρήστος Ράμμος δεν επέτρεψε να περάσουν οι υποκλοπές ως επουσιώδης λεπτομέρεια διοικητικών παρεξηγήσεων.

Κόντρα στην επιδίωξη του πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να μην αποδοθούν ευθύνες.

Έτσι, κράτησε την υπόθεση ανοιχτή και η συντονισμένη επιχείρηση για συγκάλυψη μένει μετέωρη.

Αν αυτή είναι η « ατζέντα» του, είναι τίτλος τιμής.

Η πρωθυπουργική παρέμβαση δείχνει αδυναμία.

Ευλόγως. Σφίγγει ο κλοιός για ένα σκάνδαλο που έχει αναγκαστεί και ο ίδιος να παραδεχθεί, αλλά ύστερα από 15 μήνες ουδείς έχει πάρει τον δρόμο της απολογίας.

Υπάρχει αδίκημα, υπάρχει η παραδοχή του, υπάρχουν κατονομασθέντες δράστες, υπάρχουν αναγνωρισμένα θύματα.

Δεν υπάρχει, όμως, ταχύτητα της Δικαιοσύνης να κινήσει πράγματα προς την αλήθεια.

Αλλά τα γεγονότα αποδεικνύονται ξεροκέφαλα και οι «επισυνδέσεις» της ΕΥΠ συσχετίζονται, όλο και περισσότερο, με παράνομα λογισμικά.

Με χρήση του τηλέφωνο ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου της ΕΥΠ υπήρξε – δια του Predator – παρακολούθηση ακόμη και οικείων συστήματος που κυβερνάει.

Μόνο του το τηλέφωνο αποκλείεται να έδρασε.

Αυτό ακριβώς καθιστά επιβεβλημένο μέρος έρευνας του κράτους Δίκαιου ο Χρήστος Ράμμος, με υψηλό φρόνημα δημόσιου λειτουργού.

Κατέθεσε άφοβα στο Ευρωκοινοβούλιο για τις απειλές κυβερνητικών πρωτοπαλίκαρων να μην κάνει το καθήκον του.

Μετά την ανοίκεια επίθεση που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό, έδωσε το μέτρο του ζόφου που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση στις υποκλοπές: «Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα».

Ένας όρθιος…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR