Χρ. Σταϊκούρας: Ο Ντ’ Αρτανιάν της κυβέρνησης που σέβεται η αντιπολίτευση και θαυμάζουν οι Ευρωπαίοι

Του Γ. Λακόπουλου

Αν ο Χρήστος Σταϊκούρας ήταν ήρωας ιστορικού μυθιστορήματος, θα ήταν ο Ντ’ Αρτανιάν του Δουμά.  Ειρήσθω εν παρόδω:  Άθως, Πόρθος και Άραμις, θα ήταν μάλλον ο Χατζηδάκης, ο Θεοδωρικάκος και ο Γεραπετρίτης.  Από εκεί και κάτω το υπουργικό συμβούλιο, αλλού λίγο, αλλού πολύ, μπάζει.

Η τοποθέτηση του καθηγητή – και βουλευτή Φθιώτιδας από το 2007 -στο πιο κρίσιμο κυβερνητικό αξίωμα της χώρας, ίσως ήταν έκπληξη για πολλούς. Αλλά είχε κλείσει από νωρίς.

Σε ανύποπτο χρόνο, παράγων των κυβερνήσεων Καραμανλή είχε ρωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη γι’ αυτή τη θέση -όταν κάποιοι πλασάριζαν τον Στουρνάρα- και άκουσε  κατηγορηματικά: Σταϊκούρας.

Δεν άλλαξε γνώμη όταν κέρδισε τις εκλογές και του βγήκε.Ο υπουργός Οικονομικών ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών που ίσως αδικούνται από την  ευπρέπεια και τους χαμηλούς τόνους  της δημόσιας παρουσία τους. 

Κάτω από τη φυσική ευγένεια με την οποία κερδίζει τους συνομιλητές του, υπάρχει κάτι πολύ δυνατό που κάνει την αντιπολίτευση να τον σέβεται – ίσως μόνο αυτόν στη σημερινή κυβέρνηση- και τους Ευρωπαίους παράγοντες με τους οποίους έχει επαφή από χρόνια να τον θαυμάζουν.

 Μόλις 46 ετών σήμερα, γιος ιστορικού στελέχους της ΝΔ  πολύ κοντά στους Καραμανλήδες, πριν μπει στην πολιτική ολοκλήρωσε έναν εντυπωσιακό κύκλο σπουδών και εργάσθηκε σε σημαντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα- έχοντας εκ παράλληλου και ακαδημαϊκή παρουσία.

Η καλή επιστροφή -στο υπουργείο που ήταν αναπληρωτής στην κυβέρνηση Σαμαρά- από τον… πρώτο προϋπολογισμό φαίνεται. Ο Σταϊκούρας εντυπωσίασε τους Ευρωπαίους με τη σύνεση που αποτυπώνεται στον δημοσιονομικό χάρτη της χώρας για το επόμενο έτος- τον πρώτο μετά τη λήξη του Μνημονίου.

 Είχε ήδη κερδίσει τη συμπάθεια τους στην πρώτη εμφάνισή του  στο  Γιούρογκρουπ, εκεί που όλοι περνούν από ανάκριση άμα τη εμφανίσει.  Ίσως έπαιξε ρόλο ότι δεν τους ήταν άγνωστος. Πάντως στο  κοινοτικό κέντρο και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,  δεν υπάρχει ούτε ένας που να διατηρεί την παραμικρή επιφύλαξη για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Διαδέχθηκε τον επίσης αποδεκτό Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά πάντα όποιος κάθεται πίσω από ταμπελάκι Greece στα τραπέζια των συνεδριάσεων,  πρέπει να αποδείξει κάποια πράγματα. Υπάρχει η ανατριχιαστική ανάμνηση του Βαρουφάκη.

 Ο Σταϊκούρας πέρα από τα χαρτιά με τους αριθμούς που καταθέτει με συστηματικό τρόπο,  κερδίζει θαυμασμό με το ήθος της συμμετοχής του στις επίσημες συζητήσεις, την άνεσή του στις  άτυπες διεθνείς επαφές και τη βαθιά γνώση της θεματολογίας του χαρτοφυλακίου του.

 Φανατικός ευρωπαΐστης και συγκροτημένος επιστήμονας  ως διπλωματούχος Μηχανικός με κορυφαίες οικονομικές σπουδές στη συνέχεια, πείθει εστιάζοντας στην ουσία των θεμάτων,  επιχειρηματολογώντας με χαμόγελο και δείχνοντας βαθύ σεβασμό στους άλλους.

Λέγεται ότι είναι το πιο συμπαθές πρόσωπο  αυτή τη στιγμή στο Γιούρογκρουπ  και το ΕΚΟΦΙΝ. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της  προσωπικότητας του Χρήστου Σταϊκούρα είναι το δημοκρατικό του φρόνημα ως πολιτικού- και αρκεί να δει κανείς την ευαισθησία που αναδύει το μήνυμά του για το Πολυτεχνείο. Για μέλος κυβέρνησης -και κόμματος- που συμπεριλαμβάνει υμνητές  της χούντας και εργολάβους της κατεδάφιση του μνήματος του Νοέμβρη, είναι  αξιοσημείωτη η απότιση φόρου τιμής εκ μέρους του

«στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που αγωνίστηκαν ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία, και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Πατρίδα μας».

 Η υπολανθάνουσα ανάγκη να δίνει το προσωπικό του στίγμα σ’ αυτό το μέτωπο, τον δένει περισσότερο με την μυθολογία του Ντ’ Αρτανιάν.