Ψυχραιμία και ευθύνη

Του Τάκη Ψαρίδη

Στην αριστερά και στον κόσμο της προόδου δεν χωράνε οι περικεφαλαίες και κάποιοι στον σύριζα ας ξεπεζέψουν απ’ τα άλογα. Άλλο ο πατριωτισμός και άλλο οι περικεφαλαίες.

Απέναντι στο συμβάν στον Έβρο η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας οφείλει να σταθεί με ψυχραιμία. Να μην παρασυρθεί από την γελοία και ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου εξωτερικών που χαρακτήρισε ως φέικ νιους το γεγονός, ενώ προηγουμένως είχε κάνει διάβημα για το ίδιο γεγονός.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση με αίσθηση εθνικής ευθύνης και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει εθνική ευθύνη.

Είναι ακριβώς το αντίθετο από την στάση της τότε αντιπολίτευσης στην συμφωνία των Πρεσπών, όταν προέτρεπε τους μακεδονομάχους να φορέσουν τις περικεφαλαίες και να βγουν στους δρόμους.

Είναι ακριβώς το αντίθετο από την στάση που θα κρατούσε η ΝΔ, αν αυτό που έγινε στον Έβρο συνέβαινε επι σύριζα. Μέχρι και στο στρατοδικείο θα επιδίωκε να στείλει τον Τσίπρα για εσχάτη προδοσία.

Και επειδή ακόμα βρισκόμαστε υπό καθεστώς κορωνοϊού, ανατριχιάζω και μόνο στη σκέψη για το τι θα συνέβαινε αν ο Σύριζα ήταν στην κυβέρνηση της χώρας.

Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η ΝΔ θα αμφισβητούσε τα μέτρα των «μαδούρων» που μας έκλεισαν στην καραντίνα, ότι θα έβρισκε την ευκαιρία με κάθε τρόπο να ρίξει την κυβέρνηση, η «ατομική ευθύνη» θα γινόταν κυβερνητική ευθύνη, θα οργίαζαν τα κανάλια και τα φέικ νιους των εντεταλμένων, ο κόσμος δεν θα πειθαρχούσε και το αποτέλεσμα θα ήταν χιλιάδες νεκροί στη χώρα μας.

Θα ρωτήσει κανείς, μα υπάρχει τόσο ανεύθυνη και καταστροφική για τον τόπο της αντιπολίτευση ή και κυβέρνηση; Ναι σαφώς και υπάρχει. Όταν είτε ως αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση ελέγχει την ενημέρωση και το σύνολο σχεδόν των μίντια της χώρας την λιβανίζει, τότε προκειμένου να καταλάβει ή να διατηρήσει την εξουσία, μπορεί να κάνει τα πάντα απλώς και μόνο γιατί μπορεί.