Όλγα Γεροβασίλη: Η υπουργός που δεν αστειεύεται καθόλου

Του Νίκου Γαλάτη

Η Όλγα Γεροβασίλη, μια γιατρός από την Άρτα, δεν σκόπευε ποτέ να γίνει βουλευτής, πολύ περισσότερο δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα γίνει υπουργός και μάλιστα κατά συρροήν. Απλώς συμμετείχε σε διαδηλώσεις, δεν ήταν καν μέλος του Συνασπισμού, όταν βρέθηκε να είναι υποψήφια περιφερειάρχης στην Ήπειρο, έχασε και χάρη στο τσουνάμι του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε βουλευτής και ξαφνικά κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός.

Προφανώς η κοινή καταγωγή της με τον πρωθυπουργό έπαιξε κάποιο ρόλο μαζί με το αξάν της που έδινε στην πρώτη κυβέρνηση το στίγμα μιας αριστερής κυβέρνησης με νέους και “ερασιτέχνες” όπως έγραψε ο Εκόνομιστ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από την περιφέρεια της πολιτικής με παρόμοια βιογραφικά κι ένα κοινό στοιχείο: δεν ανήκουν σε πολιτικά τζάκια, ούτε ήταν επαγγελματίες.

Η Όλγα Γεροβασίλη είχε επιπλέον ένα “τσαμπουκά” που κάποτε επικρίθηκε όταν την “πιάσαν”οι φωτογράφοι να χορεύει ζεμπεκιά στα μπουζούκια. Η επίθεσή της στο Συμβούλιο Επικρατείας που “στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών” συνοδεύτηκε από τη δήλωση πως “η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει με την αποφαση του ΣτΕ -για τις τηλεοπτικές άδειες” -να οδηγηθεί η χώρα στον προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς”.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να βάλει δυο γυναίκες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -τη Γεροβασίλη και την Παπακώστα- δεν ήταν μόνο -όπως είπε- για να “ομορφύνει το υπουργείο”. Η Όλγα Γεροβασίλη -“τι δεν καταλαβαίνετε κυρία μου” είπε σε μία δημοσιογράφο- έχει αποδείξει ότι δεν “μασάει” και μπορεί να πετύχει εκεί που άλλοι θα υποχωρούσαν.

Όταν επρόκειτο να κατέβουν οι αγρότες στην Αθήνα με τρακτέρ -ήταν ακόμα κυβερνητική εκπρόσωπος- ανακοίνωσε πως υπάρχει ήδη… αστυνομικό σχέδιο αντιμετώπισής τους. “Οι νόμοι είναι για να τηρούνται. Όπως εγώ εάν ανέβω με το αυτοκίνητό μου το πεζοδρόμιο θα με σταματήσει η Τροχαία, έτσι υπάρχουν κανόνες για τα οχήματα που εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας. Η Τροχαία ξέρει καλά τι να κάνει και θα κάνει τη δουλειά της».

Τώρα πια ως υπουργός της Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να δηλώσει για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου: “Θέλουμε άπλετο φως στη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων και των 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Θα δούμε αν η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν η δέουσα. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έχει διατάξει συμπληρωματική έρευνα”.

Βέβαια ταυτόχρονα είπε πως”η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά υπάρχουν και κακές συμπεριφορές. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε εκ των προτέρων και δεν μπορούμε να μιλάμε συλλήβδην για όλους. Η ομάδα ΔΙΑΣ είναι στο μάτι του κυκλώνα και αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα περιστατικά, είναι κομμάτι του κατασταλτικού μηχανισμού. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Nα δούμε αν έχουν ξεπεράσει τα όρια του επαγγελματισμού. Η αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη. Δεν θα κουκουλώσουμε περιστατικά».

Είχε προηγηθεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τα ακροδεξιά στοιχεία ότι επιτρέψει φασιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις και θα αντιστρέψει το κλίμα κάνοντας μάλιστα μια συμβολική επίσκεψη στο Πέραμα. Το σχέδιο αφορά πολύ περισσότερους αστυνομικούς στο δρόμο, πιο πυκνές περιπολίες. Η Όλγα Γεροβασίλη ό,τι λέει το εννοεί και δεν αστειεύεται καθόλου.

«Δεν με φοβίζουν οι προκλήσεις, ούτε οι ευθύνες που αναλαμβάνω. Η ασφάλεια είναι γένους θηλυκού, όπως και η δημοκρατία».

Οι πρώτες αντιδράσεις στην πρώτη γυναίκα -υπουργό δημόσιας τάξης ήρθαν από αντίθετα στρατόπεδα. Με ένα μάλλον σεξιστικό σχόλιο στέλεχος του …”Ρουβίκωνα” έγραψε: “Δεν την λυπάσαι την Όλγα, ρε Αλέξη;”. Ο δε πρόεδρος των αστυνομικών κ. Πάκος  θα πει για την σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου- που έφτασε στον Ευαγγελισμό, νεκρός με χειροπέδες:

“Δεν πάμε με τριαντάφυλλα… Αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει”. “Δεν μπορεί να κρίνεται η δράση του αστυνομικού βάσει της πολιτικής ιδεολογίας του καθενός που κυβερνάει”.

Η Όλγα Γεροβασίλη, όμως, μάλλον δεν είναι αυτή που πάει με τριαντάφυλλα. Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε και να πούμε πως “η Όλγα έγινε υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Πρόσεξε, κακομοίρη μου!”.