Όταν αναποδογυρίζεται η πραγματικότητα

Του Τάκη Ψαρίδη

Επιτέλους! Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «εκφράζει την έκπληξή του για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, ως ύποπτης, από την Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει την συμπαράστασή της στη Γιάννα Παπαδάκου, μέλος της Ενώσεως, και τονίζει ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της Ενημέρωσης».

Τελικά κατάφεραν το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά. Μετέτρεψαν ένα τεράστιο και διεθνές σκάνδαλο, αυτό της Νοβάρτις, σε «σκευωρία», τους κατήγορους σε κατηγορούμενους και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν το σκάνδαλο σε υπόπτους!

Φυσικά αυτό το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας δεν θα μπορούσαν ποτέ να το καταφέρουν, αν δεν είχαν την στήριξη και την παρότρυνση του συνόλου σχεδόν των μίντια της χώρας, τα οποία, με το πρόσχημα της πανδημίας, ανταμείφθηκαν με κάμποσα εκατομμύρια και με απόλυτη αδιαφάνεια.

Έχουμε να κάνουμε με μια παντελώς ανεξέλεγκτη εξουσία που το κύριο μέλημα της είναι η επικοινωνία και που είναι ικανή για τα πάντα απλώς γιατί δεν ελέγχεται από πουθενά. Καμία κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου δεν διέθετε τέτοια κραυγαλέα και προκλητική στήριξη από το σύνολο σχεδόν των μίντια της χώρας. Καμία κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να ελέγχει σε τέτοιο βαθμό την ενημέρωση ώστε η ίδια να παραμένει παντελώς ανεξέλεγκτη.

Και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για την δημοκρατία μια παντελώς ανεξέλεγκτη εξουσία. Χωρίς ενημέρωση και έλεγχο της εξουσίας δεν υπάρχει δημοκρατία. Και χωρίς δημοκρατία, ούτε δίκαιη αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να γίνει, ούτε δίκαιη ανάπτυξη και προκοπή για τον τόπο. Ο ιός της ενημέρωσης είναι πιο καταστροφικός από οποιονδήποτε κορωνοϊό.

Κάθε φωνή, εκτός της κυβερνητικής, πνίγεται και εξοβελίζεται στην ανυπαρξία και τα κρούσματα της αποσιώπησης γεγονότων, της παραπληροφόρησης και ωμής προπαγάνδας είναι καθημερινά. Ταυτοχρόνως μια γελοία δοξολογία υψώνεται στο αέρα για έναν πρωθυπουργό που από «γκόμενο» τον έκαναν «Μωυσή» και τελευταία «Ηρακλή» που αντιμετωπίζει «δοκιμασίες» πιο σκληρές και από εκείνες που αντιμετώπισε ο ημίθεος(!). Πάντα οι ολοκληρωτικές αντιλήψεις εναρμονιζόταν με την πιο απίστευτη γελοιότητα.

Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα δημοκρατίας και μακάρι αυτό να το καταλάβαινε και η αξιωματική αντιπολίτευση που αντί να το αναδεικνύει καθημερινά σε πρώτο θέμα της δημόσια ζωής, να αναπτύξει ένα κίνημα δημοκρατίας, κάθεται και μετράει επιδόματα και τρώγεται με τις σάρκες της με το αριστερόμετρο στο χέρι, νομίζοντας ότι θα την δικαιώσει το διαδίκτυο. Τι κρίμα για τον τόπο και μάλιστα σε τόσο δύσκολες στιγμές.