Όταν ο Πούτιν καταλαμβάνει το Κίεβο και η Ευρώπη διαισθάνεται πως μάλλον το πάει… για πόλεμο: η πληγωμένη Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

Του Νίκου Λακόπουλου
ό

¨”Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και η χώρα του» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του και υπογράμμισε ότι εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο”.

Φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά με το ρολόι της Δύσης που ωστόσο κατάλαβε αμέσως όπως όταν μια χώρα συγκεντρώνει διακόσιες χιλιάδες στρατό στα σύνορα της Ουκρανίας -από πολλές πλευρές μάλλον πρόκειται να εισβάλλει, αλλά δεν το πιστεύει κιόλας γιατί είναι αδιανόητο.

Ο πρώτος που δεν το πίστεψε ήταν ο ίδιος ο ηγέτης της Ουκρανίας -πρώην κωμικός που έπαιξε τον πρόεδρο ως ηθοποιός και τώρα τον παριστάνει στην πραγματική ζωή: θα είναι ο πρώτος ηγέτης στην Ιστορία που κ΄άλεσε σε επιστράτευση αφού είχε αρχίσει ο πόλεμος.΄΄¨

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ο Ζελένσκι την ώρα που περιμένει τον ρώσικο στρατό διαφημίζει την επίσκεψη του ηθοποιού Σον Πεν στην Ουκρανία -που μαζεύει υλικό για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον πόλεμο  που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ουκρανική προεδρία μάλιστα έβγαλε ανακοίνωση για την επίσκεψη του Σον Πεν κι ο πρόεδρος πόσταρε στο Istagram σχετική φωτογραφία: «Αμερικανός ηθοποιός και κινηματογραφιστής, ο νικητής Όσκαρ Σον Πεν έφτασε στην Ουκρανία”.

Βέβαια άλλες ειδήσεις αναφέρουν πως ο Ουκρανός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τους όρους παράδοσης έχοντας αποδεχθεί να γίνει η Ουκρανία ουδέτερη χώρα.

Πιθανόν να το είχε κατά νου και πριν την εισβολή, αλλά ο …Πούτιν δεν έβγαινε στο τηλέφωνο. Μ΄άλλον εκτός τόπου και χρόνου ο Πρόεδρος ανακοίνωσε πως “σήμερα ρώτησα τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όλοι τους ήταν φοβισμένοι, κανείς δεν απάντησε».

Είναι όμως λαλίστατοι όταν κάνουν δηλώσεις πως “η Γαλλία θα απαντήσει δυναμικά στην πράξη πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν, που είπε πως η Ρωσία μπορεί να περιμένει σκληρές κυρώσεις που θα έπλητταν τον στρατό, την οικονομία και τον ενεργειακό της τομέα.

Η Δύση θα απαντήσει μετά τον πόλεμο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη και του έδωσε μια “εξαντλητική” εξήγηση-όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία και ο δεύτερος “αξίωσε” από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

“Θα απαντήσουμε σε αυτή την πράξη πολέμου χωρίς αδυναμία, με κρύο αίμα, αποφασιστικότητα και ενότητα” θα πει ο Μακρόν σα να μην ΄έχει αντιληφθεί τι έχει συμβεί. Κι πιο αιμοβόρος ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα εξαπολύσουν μαζικό πακέτο οικονομικών κυρώσεων για να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.

Το μήνυμα Μακρόν μοιάζει με ΄έκθεση ιδεών: “Δεν πιστεύω ότι ο Ρώσος δικτάτορας θα υποτάξει ποτέ το εθνικό αίσθημα των Ουκρανών και την παθιασμένη πεποίθηση τους ότι η χώρα τους θα πρέπει να είναι ελεύθερη”.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαμογελώντας ανακοίνωσε ήδη κυρώσεις που το πολύ -πολύ σε σαράντα χρόνια θα διαλύσουν την ρώσικη οικονομία:

«Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, με αποθέματα 1 τρισ. δολάρια. Θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό».

Ιδιοφυές. Αν χτυπήσουμε το ρούβλι δεν θάχουν στο μέλλον στρατό, αλλά προς το παρόν “δεν θα πολεμήσουν αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους”. Κι αν δεν το πιστεύετε «το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ ισχύει στο ακέραιο».

Και σαν να μην έφτανε αυτό σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο «αν η Ρωσία πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ, θα υπάρξει απάντηση».

Με μια πρώτη εκτίμηση ορισμένοι παρατηρητές παρατηρούν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πάει μέτρα που θα βλάψουν και τις ίδιες ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες και αναρωτιούνται αν θα εφαρμοστο΄ύν για πόσο.

Από την άλλη πλευρά η δήλωση με βλέμμα μεγαλομανούς εγκληματία του Βλαντιμίρ Πούτιν “η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχει δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία” μάλλον εξηγεί το γιατί οι δυτικοί άφησαν μόνη την Ουκρανία -που άλλωστε δεν είναι και δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

Όπως και να εξελιχθούν τα γεγονότα, είμαστε έτοιμοι. Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις ως προς αυτό. Ελπίζω να ακουστούν τα λόγια μου» λέει ο Πούτιν και το μυαλό πολλών πάει στη μεσοπολεμική Γερμανία και το βλέμμα ενός άλλου ηγέτη που έβλεπε κι αυτός μια ιστορικ΄ή αδικία και το ρόλο του στην Ιστορία.

Άλλωστε ο Πούτιν είναι σαφής όταν θέλει να διορθώσει τα λάθη της Ιστορίας και του Λένιν ή όταν αναφέρεται στην εποχή του Β Παγκοσμίου Πολέμου και στην εχθρική και αλαζονική στάση των Δυτικών απέναντι στη Ρωσία, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ:

“Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Σοβιετική Ένωση έγινε πιο αδύναμη και στη συνέχεια διαλύθηκε. Αυτή η εμπειρία πρέπει να μας χρησιμεύσει ως καλό μάθημα, γιατί μας έδειξε ότι η παράλυση της δύναμης και της θέλησης είναι το πρώτο βήμα προς την πλήρη υποβάθμιση και λήθη. Χάσαμε την αυτοπεποίθηση μας μόνο για μια στιγμή, αλλά ήταν αρκετή για να διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, οι παλιές συνθήκες και συμφωνίες δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Αυτό που λέω τώρα δεν αφορά μόνο τη Ρωσία και η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που ανησυχεί για αυτό. Αυτό έχει να κάνει με ολόκληρο το σύστημα διεθνών σχέσεων, και μερικές φορές ακόμη και με τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε μια αναδιανομή του κόσμου και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που αναπτύχθηκαν εκείνη την εποχή – και οι σημαντικότεροι από αυτούς, οι θεμελιώδεις κανόνες που υιοθετήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επισημοποίησαν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμά του – ήρθαν με των τρόπο όσων δήλωσαν νικητές του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά για το Ιράκ, την Γιουγκοσλαβία, την Συρία -ως τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου” και εκφράζει ένα θυμό με πολλές προεκτ΄άσεις: “Μας έχουν εξαπατήσει ή, για να το θέσω απλά, έχουν παίξει με εμάς. Πού είναι εδώ η δικαιοσύνη και η αλήθεια; Μόνο ψέματα και υποκρισία παντού”.

Σε ένα διάγγελμα μανιφέστο ο “Τσάρος” μιλά κυρίως προς τον λαό του όταν λέει “προσπάθησαν να καταστρέψουν τις παραδοσιακές αξίες μας και να μας επιβάλουν τις ψεύτικες αξίες τους που θα διέβρωναν εμάς, τους ανθρώπους μας από μέσα, τις συμπεριφορές που επέβαλαν επιθετικά. στις χώρες τους, συμπεριφορές που οδηγούν άμεσα σε υποβάθμιση και εκφυλισμό, γιατί είναι αντίθετες με την ανθρώπινη φύση”.

Ο ηγέτης της Ρωσίας με ένα ύφος αδικημένου εκδικητή μιλάει για ένα “θέμα ζωής και θανάτου, θέμα ιστορικού μας μέλλοντος ως έθνους” φλερτάροντας με την Ιστορία την οποία θέλει να διορθώσει όταν λ΄΄΄έει χάσαμε τεράστιες περιοχές στρατηγικής σημασίας, καθώς και εκατομμύρια ζωές. Δεν θα κάνουμε αυτό το λάθος δεύτερη φορά”.

Και μάλλον εξηγεί τις εκθέσεις ιδεών των δυτικών και γιατί ο Μπάιντεν λέει φωναχτά πως δεν θα πολεμήσει για την Ουκρανία -΄ένα κράτος Ιφιγένεια που αναπόφευκτα -αφού την προδώσει η Δύση- δεν έχει παρά να διαπραγματευθεί με τον θύτη έστω την “ουδετερότητά της”.

“Ακόμη και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την απώλεια ενός σημαντικού μέρους των δυνατοτήτων της, η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα ισχυρότερα πυρηνικά κράτη” λέει ο Παράκλητος. ” Επιπλέον, έχει ένα ορισμένο πλεονέκτημα σε πολλά όπλα αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για κανέναν ότι οποιοσδήποτε δυνητικός επιτιθέμενος θα αντιμετωπίσει την ήττα και δυσοίωνες συνέπειες εάν επιτεθεί άμεσα στη χώρα μας”.

Η Ρωσία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όσο αντιμετωπίζει μια “μόνιμη απειλή” από το έδαφος της σημερινής Ουκρανίας. Το καθεστώς του Κιέβου θα δικαστεί για “πολυάριθμα αιματηρά εγκλήματα κατά αμάχων”. Το ερώτημα είναι αν θα αισθάνεται ασφαλής μετ΄ά από αυτό.

Και την απάντηση έδωσε ο ίδιος ο Τιμωρός που μιλάει εκ μέρους της Ιστορίας και του Έθνους -όπως ένας άλλος τιμωρός όσων έβλαψαν ένα άλλο πληγωμένο έθνος:

“Δεν χρειάζεται πλέον να υπακούμε στα έγγραφα που καθόρισαν τα αποτελέσματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως υπογράφηκαν από το ολοκληρωτικό σοβιετικό καθεστώς”.

Και τα αποτελέσματα αυτά μάλλον δεν αφορούν την μεταπολεμική εποχή και δεν αφορούν μόνο την Ουκρανία.