Όψεις της «θεατρικότητας» του Ερωτόκριτου στις τέχνες

Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Mε αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27/3) και την ανακήρυξη του 2019 ως Έτους Ερωτόκριτου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 27 Μαρτίου (ώρα 19:00), στην έδρα του, στην Πλάκα.

Ο Ερωτόκριτος, εμβληματικό ποιητικό έργο της κρητικής λογοτεχνίας το οποίο συνέθεσε ο βενετοκρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος γύρω στα 1600, αγαπήθηκε διαχρονικά από το αναγνωστικό κοινό, αποτελώντας παράλληλα σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία. Στην εκδήλωση, ειδικοί ομιλητές θα αναδείξουν ζητήματα όπως η σκηνική και δραματουργική απόδοση του κειμένου, η μουσική σύνθεση και ερμηνεία του, η ζωγραφική και εικαστική απόδοση σκηνών του έργου.

Ειδικότερα, ο θεατρολόγος Βάλτερ Πούχνερ, επίτιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα παρουσιάσει τη θεατρολογική διάσταση του Ερωτόκριτου. Στη συνέχεια, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής θα προσεγγίσει το θέμα από τη σκοπιά της σύγχρονης μουσικής επεξεργασίας και σύνθεσης. Τον κύκλο των εισηγήσεων θα κλείσει η Γωγώ Βαρζελιώτη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, εστιάζοντας σε σκηνικές και εικαστικές απεικονίσεις του κειμένου.

Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς θα αναγνώσουν το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και θα αποδώσουν αποσπάσματα του Ερωτόκριτου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα: 210 3256930 & 2103256943, καθημερινά 12:00-17:00.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς –Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα –

Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr

piopnews