1974- 2015: Η Ελλάδα ξυπνά, τρέχει, σκοντάφτει, ξαποσταίνει!

 Του Νίκου Γαλάτη

συγκε Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον Ιούλιο του 1974, παίζει αμέριμνος γκόλφ με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, όταν αναζητείται από ένα πανικόβλητο συμβούλιο στρατιωτικών-πολιτικών, να γυρίσει στην Ελλάδα.  Η χούντα έπεσε. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό στο Λαγονήσι.

Με το προσωπικό αεροπλάνο του γάλλου προέδρου ο ‘Εθνάρχης» φτάνει –μες τη νύχτα- ύστερα από έντεκα χρόνια στο Ελληνικό, όπου χιλιάδες λαού τον υποδέχτηκαν με κεριά. Το Κομμουνιστικό Κόμμα μετά –παράνομο από το 1936- νομιμοποιείται.  Οι πρωταίτιοι περνάνε από δίκη για «εσχάτη προδοσία». -“Όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια”, λέει ο πρωθυπουργός.  Η Ελλάδα συνδέεται το 1979 με την ΕΟΚ και το 1981 η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την κυβέρνηση. Θα κερδίσει το 1985 και δεύτερες εκλογές, αλλά το 1989 –ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου -άρρωστος και υπόδικος- μετά από οχτώ χρόνια στην κυβέρνηση- θα χάσει την εξουσία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη 1990-1993 θα ανατραπεί από τον Αντώνη Σαμαρά και ο Ανδρέας Παπανδρέου που έχει αθωωθεί- επιστρέφει θριαμβευτικά στην εξουσία. Λόγω υγείας θα αναγκαστεί να την παραδώσει στο νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, που θα μείνει στην εξουσία 8 χρόνια- ρεκόρ στην νεοελληνική ιστορία. Θα συνδέσει το όνομά του με μεγάλα έργα (Μετρό, Γέφυρα  Αντιρρίου, Εγνατία, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004), αλλά και το “κραχ” του Χρηματιστηρίου.

αφιξηΗ νέα κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή που θα μείνει στην εξουσία πέντε χρόνια θα γνωρίσει την εξέγερση νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008 ύστερα από τον φόνο του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.  Ο Καραμανλής ουσιαστικά παραιτείται -το 2009- πηγαίνοντας σε εκλογές που θα χάσει.

Η επόμενη κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου (με 44%)  έχει παραλάβει στα χέρια της μια βόμβα. Το δημόσιο χρέος από τα 201 δις το 2004, θα φτάσει στα 340 δις. Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το “Μνημόνιο” –με σκληρά μέτρα λιτότητας- θα οδηγήσει στην διάλυση του ΠΑΣΟΚ , την εκδίωξη του Γ. Παπανδρέου, υπέρ μιας κυβέρνησης τρικομματικής, την διάσπαση της “Νέας Δημοκρατίας” και την άνοδο της εθνικιστικής οργάνωσης “Χρυσής Αυγής” και του μικρού αριστερού κόμματος που σήμερα ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΦΗΒΟΣ  Ο 37χρονος, πλέον  Αλέξης Τσίπρας από «μικρός πολιτικός της αντιπολίτευσης» σύμφωνα με το περιοδικό Time “διαταράσσει την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ενδέχεται να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με «σκληρούς κομμουνιστές»! «Μπορεί και να κρατάει το μέλλον της Ευρώπης στα χέρια του”!  Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είναι ένα γεγονός που παρακολουθεί με αγωνία όλος ο κόσμος.

Πολλοί μιλάνε για ένα νέο 1974. Μετά την κυριαρχία των δυο μεγάλων ηγετών- Καραμανλή- Ανδρέα Παπανδρέου- η «Εποχή των Επιγόνων» σημαδεύεται από την κρίση και την χρεοκοπία της «Ισχυρής Ελλάδας» που μετατρέπεται σε νεο- αποικία. Το 2013 η Ελλάδα ήταν η τρίτη φτωχότερη ευρωπαϊκή χώρα -μετά την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Το 2015 μπήκε στην ίδια κατηγορία με την Ζιμπάμπουε και την Ζάμπια, ως μια χώρα της Ευρώπης που έπαψε -για λίγο- να πληρώνει το χρέος της. Τι ακριβώς έγινε-θα το μάθουμε ή δεν θα το μάθουμε ποτέ. Η Ελλάδα, πάντως, ποτέ δεν πεθαίνει. Μόνο σκοντάφτει, αυτοπυροβολείται, χρεοκοπεί. Ή αλλιώς …ξαποσταίνει.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

1974

Ανατροπή με πραξικόπημα του Μακάριου. Εισβολή της Τουρκίας. Πτώση της χούντας και επάνοδος Καραμανλή με 54%. Δημοψήφισμα υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

1975

Νέο Σύνταγμα. Εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» με δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

1976

Σκοτώνεται σε τροχαίο ο ήρωας της Αντίστασης Αλέκος Παναγούλης. Καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας. Δολοφονία του βασανιστή της χούντας Μάλλιου από την «17 Νοέμβρη» στο Παλιό Φάληρο.

1977

Εκλογική νίκη Νέας Δημοκρατίας  με 42% και νέα κυβέρνηση Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ με 25% εξωθεί την «Ένωση Κέντρου» στο 12%. ΚΚΕ 9,36%. Εθνική Παράταξη 6,82%.

1979

Υπογραφή συνθήκης πλήρους ένταξης στην ΕΟΚ.  Φοιτητικές καταλήψεις για να αποσυρθεί ο νόμος για την Παιδεία 815. Νόμπελ λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

andreas papandreou 1981

Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με το 48% των ψήφων, ο Α. Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Αποποινικοποιείται η μοιχεία.

1982

Αναγνωρίζεται επίσημα η Εθνική Αντίσταση. Καταργείται το εν χρω κούρεμα στον ελληνικό στρατό.

1983

Υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Ιδρύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Ο Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει την  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» που δεν αναγνωρίζει ο ΟΗΕ.

1984

Καταργούνται 19 στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και ορισμένες αμερικανικές βάσεις. Ο Μητσοτάκης πρόεδρος της ‘Νέας Δημοκρατίας”.

1985

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με 45,82%. Η Ελλάδα και η Αλβανία ανοίγουν τα σύνορα τους, που ήταν κλειστά από το 1940. Κατάληψη Χημείου. 

1986

Οι 12 κυβερνήσεις της Ε.Ο.Κ. υπογράφουν συμφωνία για ενιαία αγορά – ελεύθερης διακίνησης προσώπων και προϊόντων. Αναθεώρηση του Συντάγματος μεταθέτει σημαντικές αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο στον Πρωθυπουργό. Δήμαρχοι της δεξιάς παράταξης  εκλέγονται σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

1987

Αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία. Ο Α. Παπανδρέου στο Χέρλφιλντ για εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Οι πρώτοι “ελεύθεροι” ραδιοφωνικοί σταθμοί.

 

1988

Συνάντηση Α. Παπανδρέου – Οζάλ στο Νταβός της Ελβετίας.   Ποινική δίωξη κατά του επιχειρηματία Γ. Κοσκωτά για υπεξαίρεση 40 δις δραχμών.

1989

Με απλή αναλογική η ‘Νέα Δημοκρατία’ πρώτο κόμμα δεν σχηματίζει κυβέρνηση και  συνεργάζεται με τον Συνασπισμό.  Δολοφονείται από την 17 Νοέμβρη ο βουλευτής της ΝΔ Παύλος Μπακογιάννης. Νέες εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα με 46,2% . Οικουμενική κυβέρνηση Ξ. Ζολώτα.

 ΑΛΕΞΗΣ ΕΦΗΒΟΣ1990

Η Συνθήκη Μαάστριχ προβλέπει κοινή αμυντική πολιτική και ενιαίο νόμισμα. Η Νέα Δημοκρατία με 46,9% και σχηματίζει κυβέρνηση. Ξανά ο Κ. Καραμανλής, πρόεδρος δημοκρατίας. Δολοφονία Τεμπονέρα. Δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργών του με την κατηγορία υπεξαίρεση χρημάτων στο «σκάνδαλο Κοσκωτά».

1992

Παραίτηση Σαμαρά για το θέμα της “Φύρομ”. Διαδηλώσεις για την Μακεδονία.

1993

Νίκης ΠΑΣΟΚ με 46,7 %. Ο Α. Σαμαράς ιδρύει το κόμμα Πολιτική Άνοιξη. Η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)  

1994

Η Ελλάδα επιβάλει εμπάργκο στη FYROM. Δημεύεται η «βασιλική περιουσία».   Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα με 46%. Η ΔΗΑΝΑ του Κ. Στεφανόπουλου διαλύεται.  

1996

Ο Α. Παπανδρέου παραιτείται για λόγους υγείας. Νέος Πρόεδρος ο Σημίτης με οριακή διαφορά από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η Τουρκία καταλαμβάνει τη βραχονησίδα Ίμια.  Πεθαίνει ο Α. Παπανδρέου.  Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα με 41,49% με 162 έδρες.  Το Κόμμα του Τσοβόλα 4,6%. Ο Κ. Σημίτης σχηματίζει κυβέρνηση.

 1997

Νέος αρχηγός της “Ν.Δ.” ο Κώστα Καραμανλής. Μαθητικά κινήματα εναντίον των “νόμων Αρσένη”. Ο δεκαεφτάχρονος Αλέξης Τσίπρας, είναι πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς του 10 ου Λυκείου Αμπελοκήπων.

1998

Νέος Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ1999

Το “κραχ” του Χρηματιστηρίου Αθηνών -με 100 δις απώλειες- καταστρέφει πολλούς μικροεπενδυτές.  Ο αρχηγός των κούρδων ανταρτών  Οτσαλάν που είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, συλλαμβάνεται από τους Τούρκους στο Ναϊρόμπι. Το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει την πρώην Γιουγκοσλαβία.   Ισχυρός σεισμός 5.9 R με επίκεντρο την Πάρνηθα με 89 νεκρούς.  Μαζικό μαθητικό κίνημα με καταλήψεις σε όλα τα σχολεία.

2000

 

Δολοφονία του βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου Σόντερς από την 17 Νοέμβρη στη Λεωφόρο Κηφισίας. Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη  στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Βυθίζεται το πλοίο «Σάμινα» στο λιμάνι της Πάρου με 80 νεκρούς.

2001

Επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα μετά τα Σχίσμα του 1054! Η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα. Το ευρώ αντικαθιστά την δραχμή.  Μια βόμβα εκρήγνυται στο λιμάνι του Πειραιά  στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από παραίτηση Σημίτη. Πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 45,36%.

 2002

Η δραχμή δεν είναι πλέον εθνικό νόμισμα της Ελλάδας. Είχε καθιερωθεί το 1833 από τον Όθωνα ως ανικτατάσταση του φοίνικα του Καποδίστρια.

2004

Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα μετά από 108 χρόνια. Νίκη της «Νέας Δημοκρατίας» στις εκλογές με 45,4%. Πτώση του Σινούκ και αλλεπάλληλες βομβιστικές ενέργειες του «Επαναστατικού Αγώνα». Πρωτάθλημα Ευρώπης.

2005

Πτώση του Helios στο Γραμματικό. Βόμβες από τον «Επαναστατικό Αγώνα».

Φωτό: ΑΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ

2006

Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο 32χρονος Αλέξης Τσίπρας με 10,51% στις δημοτικές εκλογές εντυπωσιάζει.

2007

Νίκη της «Νέας Δημοκρατίας» στις εκλογές με 41,84%.  Πυρκαγιές με 63 νεκρούς καίνε 300.000 εκτάρια γης.

2008

Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου πυροδοτεί τα «Δεκεμβριανά», μια εξέγερση με καταστροφές κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Το «Σκάνδαλο Βατοπεδίου» θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα.

2009

Η Ελλάδα δανείζεται 45 δις από την Ε. Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Διαδήλωση 120.000 ατόμων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Εγκρίνονται με 172 ψήφους τα μέτρα που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποχωρεί ο Φώτης Κουβέλης και τρεις βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σκοτώνεται από έκρηξη ταχυδρομικής βόμβας ο υπασπιστής του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ολική απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ο δείκτης διαφθοράς αναδεικνύει την Ελλάδα ως την πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. Δημοτικές εκλογές με 54% αποχή αναδεικνύουν δημάρχους- με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ- τους Καμίνη και Μπουτάρη.

2009

Οι ευρωεκλογές στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλη αποχή ευνοούν την δεξιά και την Ακροδεξιά. Νίκη του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με 43,9% και 160 έδρες.  Ανακοίνωση από το Καστελόριζο για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2010

Πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 30 από το ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαϊτας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαϊτας

2011

 

Μαζική διαμαρτυρία των «Αγανακτισμένων» μπροστά στο κοινοβούλιο. Νέα κυβέρνηση Παπανδρέου με 155 ψήφους. Πακέτο 78 δις για την αποφυγή χρεωκοπίας. Νέα γενική απεργία με εκτεταμένα επεισόδια στο Σύνταγμα. Ο οίκος Moodys υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αποπέμπεται υπέρ νέας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμο που υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ, «Νέα Δημοκρατία» και ΛΑΟΣ.

 2012

Αναπροσαρμογή του χρέους και νέα δανειακή σύμβαση.   Συντριβή «Νέας Δημοκρατίας (19%) και ΠΑΣΟΚ (13%) και άνοδος ΣΥΡΙΖΑ (17%) και «Χρυσής Αυγής» (7%). Ο Άκης Τσοχατζόπουλος οδηγείται στη φυλακή. Νέες εκλογές εκτινάσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και οδηγούν σε κυβέρνηση συμμαχίας «Νέας Δημοκρατίας», ΠΑΣΟΚ, ‘Δημοκρατικής Αριστεράς» με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Η ΄Αγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα εν μέσω διαδηλώσεων. Και νέες απεργίες, συμπλοκές και διαδηλώσεις για το «μνημόνιο» που ψηφίζεται από 153 βουλευτές.

 2013

Κλείνει η ΕΡΤ. Η «Δημοκρατική Αριστερά» αποχωρεί από την κυβέρνηση. Δολοφονία Παύλου Φύσσα από «Χρυσαυγίτες». Συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται ο αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» και άλλα τριάντα άτομα- στελέχη και βουλευτές της. Η Ελλάδα είναι η πρώτη αναπτυγμένη χώρα που υποβιβάζεται σε αναπτυσσόμενη.

 2014

Οι αυτοδιοικητικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές παγιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα με 26,57. Η υποψήφια του Ρένα Δούρου κερδίζει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Η «Νέα Δημοκρατία» με 22%. Η «Χρυσή Αυγή» είναι τρίτο κόμμα με 9,37%. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές και «σώζεται» με 8% που παίρνει η «ΕΛΙΑ». Η «Δημοκρατική Αριστερά» εξαερώνεται στο 1,2%.  Το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη «Το ποτάμι» εμφανίζεται με 6,6%.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΧΙ 2015

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με 36,34%.  Νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- μετά την παραίτηση του Ευ. Βενιζέλου, η Φώφη Γεννηματά. Μετά από πεντάμηνες διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας  αν και έχει αποδεχθεί νέα συμφωνία με τους εταίρους προκηρύσσει δημοψήφισμα που με 61,3% – και 62% συμμετοχή- αποφασίζει να μη γίνει δεκτά τα μέτρα του μνημονίου. Η Ελλάδα απειλείται με Grexit με συμφωνεί για ένα τρίτο μνημόνιο με πιο σκληρά μέτρα και βοήθεια 80 δις. Οι ουρές στις τράπεζες- μετά από τα capital controls- απειλούν τις ελλ. τράπεζες με οριστικό κλείσμο. Η Ελλάδα οδηγείται στην χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ουσιαστικά- διασπάται, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής και κυβερνά με κυβέρνηση μειοψηφίας. Νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας – μετά την παραίτηση του Αντ. Σαμαρά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.