Ένα κόμμα, δυο γραμμές και άρωμα 27ης Μαΐου στη ΝΔ: ο Μεϊμαράκης ρίχνει το γάντι στον Μητσοτάκη. Θα… τον πάει ως το τέλος!

Του Γ. Λακόπουλου

Σε λιγότερο από ένα μήνα -από τότε που ορίσθηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής- ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξετινάζει τις θεωρίες του Νεομητσοτακισμού -που έχουν ως βασικό εμπνευστή τον Αντώνη Σαμαρά και εκτελεστές τον Άδωνι Γεωργιάδη ή τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πραγματικότητα ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές για όσα θα συμβούν στη ΝΔ, εφόσον οι επιδόσεις της στις ευρωεκλογές δεν πλησιάσουν τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ως τώρα μέσω δημοσκοπήσεων από τους επικοινωνιολόγους της Πειραιώς.

Χωρίς περιστροφές ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διαχωρίζει συστηματικά θέση του. Σα να έχει αναλάβει εκ μέρους της “ιδρυτικής ΝΔ” και του “διαχρονικού Καραμανλισμού”- που όριζε ως πρόσφατα την πορεία της -να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και τα βάζει, ένα -ένα, με δημόσιες παρεμβάσεις, στις οποίες το σύστημα Μητσοτάκη δεν τολμάει να αντιδράσει.

Αρχίζοντας από την ανανέωσης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Μεϊμαράκης  ξεκαθάρισε: “Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας πολύ επιτυχημένος πρόεδρος ο οποίος θα μπορεί να έχει μία ακόμη θητεία”. Σαν ηχώ τον επιβεβαίωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Και τα σκυλιά δεμένα.

Μετά ξήλωσε τις προπαγανδιστικές ρουκέτες του Θεωδωρικάκου, περί “κωλοτούμπας” του Τσίπρα με το Δημοψήφισμα του 2015:  “Δεν συμφωνώ ότι ήταν κωλοτούμπα- ο Τσίπρας πήρε μια απόφαση ουσίας”.

Παράλληλα επέμενε ότι η στάση του, ως αρχηγός της ΝΔ τον Αύγουστο του 2015, ήταν σωστή και υπεύθυνη: ” Πάλι το ίδιο θα έκανα, αν ξαναβρισκόμασταν σε μια τέτοια συνθήκη”. Ήταν και απάντηση σε ασύδοτους αρθρογράφους που συνεχίζουν να τον επικρίνουν για…ενδοτική συμπεριφορά.

Χωρίς να μασάει τα λόγια του ξήλωσε κάθε νομιμοποίηση των πρώην βουλευτών του ΛΑΟΣ που βολεύτηκαν με αξιώματα στην ΝΔ: “Η ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι μέσα στη ΝΔ …Καμία ακραία και λαϊκίστικη άποψη δεν μπορεί να εκφραστεί από τη ΝΔ¨.

Προηγουμένως είχε εξευτελίσει τον Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν θα τον έκανε αντιπρόεδρο, αλλά δεν καταδέχθηκε καν να ζητήσει τη συνδρομή του ως υποψήφιος: “Δεν έβγαινα στη τηλέφωνο”.

Μετά από όλα αυτά αποσαφήνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα κάνει και λέει ο Μητσοτάκης: “Εκφράζω τη δική μου πρόταση και πολιτική στο εσωτερικό της ΝΔ, δεν μετέχω στην ηγετική ομάδα”.

Το ανάλυσε μάλιστα κατά θέμα:  “«Τα εθνικά θέματα πρέπει να μείνουν εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης”. ” Στα θέματα διαφθοράς, πρέπει να τα προχωρούμε”. Και με ευθεία βολή κατά Μητσοτάκη: «Δεν είναι ανάγκη να γίνονται εκλογές όποτε μας αρέσει”.  Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, “έστω και αν η αντιπολίτευση τις ήθελε”.

Καθαρές κουβέντες. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τη συμπεριφορά της ηγεσίας. Τι άλλο θα μπορούσε να πει για να αναδείξει αυτό που ψιθυρίζει η κομματική βάση:”Δεν είναι αυτή η ΝΔ”.

Κανείς από το περιβάλλον Μητσοτάκη δεν τόλμησε να τον αντικρούσει. Αποδεικνύεται γκάφα του Κυριάκου ότι υπέδειξε δημόσια και προσωπικά στον προκάτοχό του να παραιτηθεί από βουλευτής, επειδή είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Δεν το έκανε και ο πρόεδρος του κόμματος δεν διανοήθηκε να επανέλθει.

Για να κάνει σαφείς τις διαθέσεις του απέναντι στον Μητσοτάκη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον πάτησε εκεί που πονάει αυτή την περίοδο- και οι επιτελείς του αναζητούν αντίδοτο: την υποψηφιότητα Τσίπρα για το Νόμπελ.

Ο επικεφαλής της ΝΔ είναι από αμήχανος ως φοβισμένος με την προοπτική να συγκεντρώσει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας ο αντίπαλός του- λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Κάτι άρχισαν να ψελλίζουν ο Άδωνις και η Βούλτεψη, αλλά μαζεύτηκαν. Και ο Μεϊμαράκης έριξε το γάντι: “Η πρόταση υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στον οποιοδήποτε Έλληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα είναι τιμητική για τη χώρα”.

Το συμπέρασμα είναι σαφές: ένα κόμμα, δύο γραμμές. Οι πολιτικοί παρατηρητές -που καταγράφουν τις συνεχιζόμενες “προκλήσεις” Μεϊμαράκη προς το σύστημα Μητσοτάκη και την αφωνία του προέδρου της ΝΔ- σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις που διατυπώνονται απλώς χωρίς περιτύλιγμα, όπως συνηθίζει ο Μεϊμαράκης.

Είναι προετοιμασία εν όψει των εξελίξεων που θα πυροδοτήσει στη ΝΔ το εικαζόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ποσοστά πολύ κάτω από αυτά που διαφήμιζε ως τώρα ο προπαγανδιστικές μηχανισμός της ηγεσίας, θα θεωρηθούν ήττα. Και θα αρχίσουν τα όργανα με βάση την την απερίσκεπτη, από πλευράς Μητσοτάκη, προβολή των ευρωεκλογών ως εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα.

Ως έμπειρος πολιτικός -και “κολώνα της ΝΔ”- ο Μεϊμαράκης σπεύδει να συσπειρώσει την “παραδοσιακή” βάση της ΝΔ κατά των “μουσαφιραίων”, που θα έλεγε ο Βαγγέλης Αντώναρος.

Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς μια αντιπαράθεση με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου αυτή τη στιγμή θα είχε ολέθριες συνέπειες. Η ιδέα των συνεργατών του να ωθήσει τον Μεϊμαράκη σε υπερορία, αποδεικνύεται παγίδα, στην οποία έπεσε ο ίδιος μέσα.