Brexit και «ζητήματα ασφάλειας» σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Του Πέτρου Μηλιαράκη*

     

Όταν η «10 Downing Street»,  μεθοδεύει το Brexit , τούτο αυτοδικαίως σημαίνει οτι:  δοκιμάζονται Λονδίνο και Βρυξέλλες  και ότι δυνάμει του «επίδικου»,  του άρθρου 50 ΣΕΕ , η νέα ιστορική φάση αφορά και στην ασφάλεια.Και τούτο διότι με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας:

Παρά που η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη του κράτους- μέλους, εν τούτοις η κοινή πολιτική της ασφάλειας και της άμυνας αφορά και συλλογική δράση εφόσον αυτή είναι σύμφωνη με τον  Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Υπ’ όψιν δε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας ρητώς ορίζει ότι δεν επηρεάζονται οι υποχρεώσεις όσων κρατών-μελών ανήκουν στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού –ΝΑΤΟ. Δηλαδή οι δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ τυγχάνουν προέγκρισης με βάση την ενωσιακή έννομη τάξη.

Έχοντας προδήλως κατά νου ο κύριος υπεύθυνος και πρόδρομος  του Brexitλ  David Cameron τα προαναφερόμενα , υποστήριξε ότι η παρουσία της Βρετανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυάται περαιτέρω την ασφάλεια της. Και ενώ στη  θέση  αυτή προσχώρησε και η  Teresa Mayεν τούτοις και λόγω του σημερινού , με πολιτικές ακροβασίες  Πρωθυπουργού Boris Johnson ,  παρά που η διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου απο την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δεδομένη, αδικαιολογήτως  δεν επιλύονται καν και τα ζητήματα ασφάλειας!

    •Λονδίνο  και Βρυξέλλες σε νέα ιστορική φάση

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι: είτε το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με «ειδική σχέση», είτε αποχωρήσει -αποσπαστεί από τη νομική προσωπικότητα της Ένωσης χωρίς συμφωνία, η εξέλιξη αυτή θα αφορά ρωγμή στο διοικητικό και οργανωτικό εποικοδόμημα, καθόσον θα αναιρεί σε μεγάλο βαθμό συντεταγμένες σε μια Συμπολιτεία που επιδιώκει την περαιτέρω ομοσπονδοποίησή της, καθόσον οι «προεκτάσεις»του εγχειρήματος (θα) αφορούν και στην ασφάλεια. 

Ως εκ τούτου,  η όποια εξέλιξη θα αφορά οπωσδήποτε ολιγότερη Ευρώπη και θα δοκιμάζει σοβαρά  και τις αντοχές της Συνθήκης της Λισαβόνας ως προς τις πρόνοιες της ασφάλειας.!.. Και για να μην αφήσουμε ασχολίαστη την «ευθύνη»  , η ολη  αυτή ζοφερή κατάσταση,  αιτία της έχει τους Βρετανούς Συντηρητικούς , ενώ οι Εργατικοί και ο ηγέτης τους  Jeremy Corbyn, παρά τη σοβαρότητα των θέσεων τους, δεν μπορούν, τουλάχιστον μέχρι την παρούσα συγκυρία , να ανακόψουν τους Brexiters Συντηρητικούς, οπότε ο «πολυπράγμων»  Boris Johnson θα έχει τον πρώτο λόγο!..

Τούτων όλων δοθέντων  είναι  προφανές  ότι τόσο το Λονδίνο όσο και Βρυξέλλες έχουν  ήδη εισέλθει σε  ιστορική φάση,  κρίσης , ακόμη και σε «ζητήματα ασφάλειας»!.. Και η ευθύνη ανήκει στους Brexiters Συντηρητικούς.

————————————

  • Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC- EU).