Brexit και ΣΥΡΙΖΑ 

Του Μελέτη Ρεντούμη

Ένα από τα κορυφαία γεγονότα αυτής της χρονιάς, είναι αναμφίβολα η διαφαινόμενη συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Brexit, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ενώ τόσο στην Βρετανία, όσο και σε αρκετές χώρες, υπήρχε ο φόβος του λεγόμενου no deal, που ενδεχομένως να δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στις αγορές και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τελικά τουλάχιστον από την μεριά της ΕΕ, επιτεύχθηκε μία ισορροπημένη συμφωνία, που από την μία δίνει μία μεταβατική περίοδο στην Βρετανία στο να προσαρμόσει την νομοθεσία της στο εθνικό της δίκαιο, αλλά και να προετοιμάσει κατάλληλα τους πολίτες της, ώστε να ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που θα έχουν απέναντι στην Ένωση από το 2020 και μετά όπου πρόκειται να λήξει και η μεταβατική περίοδος.

Ουσιαστικά μέσα από την συμφωνία, επιτυγχάνεται η πρόσβαση της Βρετανίας υπό προϋποθέσεις στην κοινή αγορά της ΕΕ, μέσα από μία διαδικασία εμπορικής διευθέτησης διαφόρων τεχνικών και νομικών ζητημάτων, ενώ απετράπη το λεγόμενο σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας. Τέλος, σε αυτή την φάση δεν θα συμμετάσχει το Γιβραλτάρ σε κάποια συμφωνία μέχρις ότου να επιλυθούν όλα τα διμερή ζητήματα με την Ισπανία.

Η Ελλάδα βέβαια δια του πρωθυπουργού, στηρίζει την συμφωνία ως ισορροπημένη και κρούει παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην ακολουθήσουν σε καμία περίπτωση και άλλες χώρες μέσα από τον ευρωσκεπτικισμό που διακρίνει αρκετά κράτη μέλη.

Βέβαια προσεγγίζοντας το θέμα πολιτικά και μέσα από την ελληνική πραγματικότητα, αρκετά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζονται από την βάση του κόμματος, καλοβλέπουν το Brexit, αποφεύγοντας όμως προς το παρόν τις βαρύγδουπες δηλώσεις για να μην εκτεθούν από τις εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί στο κυβερνών κόμμα, βλέπουν μέσα από το Brexit την δικαίωση ενός δημοψηφίσματος, που διενεργήθηκε και στην Ελλάδα, άσχετα αν τελικά στην χώρα μας η πορεία των εξελίξεων ανέτρεψε το αρχικό αποτέλεσμα.

Ο πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει μέσα από το Brexit, τόσο την αυτοδιάθεση των λαών, από τα δεσμά της ΕΕ, όσο και μία ευκαιρία διαφοροποίησης και επαναφοράς της αντισυστημικής ρητορικής σε τόνους αντιμνημονιακούς, ιδίως αν φανεί μέσα στο 2019, ότι τελικά η Βρετανία, μπορεί να επιβιώσει εκτός της ΕΕ, πετυχαίνοντας μάλιστα και επωφελείς εμπορικές συμφωνίες.

Εκτός αυτού, ένα τμήμα του κυβερνώντος κόμματος, θα βγει στην αντεπίθεση, εναντίον της ΕΕ, αν φανεί σύντομα, ότι και άλλα κράτη μέλη δυσανασχετούν με τον προϋπολογισμό και τις πολιτικές λιτότητας της Ένωσης.

Ο Σύριζα, ψάχνει εναγωνίως ένα νέο αφήγημα, καθώς η ρητορική περί εξόδου από τα Μνημόνια, φαίνεται να είναι περιορισμένου βεληνεκούς και η τραγική καθημερινότητα ενός μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών, δεν δείχνει να τους συγκινεί ιδιαίτερα.

Αν λοιπόν τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα, δουν ένα παράθυρο ευκαιρίας μέσα από ένα νέο αντισυστημικό κίνημα το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παλαιό αφήγημα της συμμαχίας του Νότου, που τελικά αποτέλεσε μία πλάνη, τότε ενδεχομένως να δούμε εκπλήξεις στην προεκλογική περίοδο, νέες συμμαχίες αλλά και διαφοροποιήσεις στελεχών.

Το βέβαιο είναι, ότι τα γεγονότα στην ΕΕ επιταχύνονται και το γεγονός ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα βρίσκεται πολύ κοντά χρονικά με τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, αυτό από μόνο του, θα δώσει μία νέα δυναμική για όσους επιλέξουν, είτε να διαφοροποιηθούν από την επίσημη ευρωπαϊκή γραμμή είτε να την στηρίξουν.

Ευελπιστούμε πως χάριν των εθνικών συμφερόντων, η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει τον δρόμο της σύγκλισης με την ΕΕ και όχι της απόκλισης σε άγνωστες ατραπούς που μόνο επιζήμιες μπορούν να αποβούν για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μακροπρόθεσμα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.