FRESH

Combat 18: Μια νεοναζιστική οργάνωση με θυγατρικές

«Παράρτημα» της βρετανικής χιτλερικής οργάνωσης Combat 18 είναι νεοναζιστική Combat 18 Hellas, μέλη της οποίας συνελήφθησαν χθες από την αντιτρομοκρατική. Η οργάνωση έχει εξαπολύσει πλήθος επιθέσεων στην Ελλάδα – τουλάχιστον 30 τα τελευταία χρόνια – και ερευνάται αν συνδέεται με την πρόσφατη εισβολή φασιστών στη «Φαβέλα» κατά την οποία τραυματίστηκε η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα.

Η «μαμά» Combat 18 ιδρύθηκε στη Βρετανία το 1992 από τον Τσάρλι Σέρτζεντ – ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για το φόνο ενός μέλους της οργάνωσής το 1997 – και τον Χάρολντ Κόβινγκτον.

Ξεκίνησε από τη Βρετανία αλλά στη συνέχεια δημιούργησε «θυγατρικές» σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με σύνθημα «υπονόμευσε, τρομοκράτησε, κατάστρεψε».

Η Combat 18 αποτελεί τον παραστρατιωτικό βραχίονα της νεοναζιστικής οργάνωσης «Blood and Honor» («Αίμα και τιμή») που από τη δεκαετία του ’90 δίνει τον φασιστικό «τόνο» στα αγγλικά γήπεδα. Στρατολογεί γενικά από τις τάξεις των χούλιγκανς και δίνει χώρους σε διάφορα εγκληματικά και περιθωριακά στοιχεία.

Δρα φυσικά και στην Βόρεια Ιρλανδία όπου κατά καιρούς συμμάχησε με παραστρατιωτικές ομάδες. Μάλιστα το 2009 μια ομάδα μελών της βεβήλωσαν τον τάφο του θρυλικού αγωνιστή για την απελευθέρωση της Βόρειας Ιρλανδίας από την Βρετανία, Μπόμπι Σάντς, ο οποίος πέθανε από απεργία πείνας στην φυλακή τον Μάιο του 1981.

Στη Βρετανία η Combat 18 είχε σχέσεις με το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα που είναι η βασική ακροδεξιά παράταξη της χώρας. Λειτουργούσε ως ομάδα κρούσης και «προστασίας» σε εκδηλώσεις του κόμματος. Ωστόσο, η Combat 18 είναι κατά της εκλογικής διαδικασίας και αυτό οδήγησε τον Σέρτζεντ να απομακρυνθεί οριστικά από το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα το 1993.

Η εγκληματική δράση της οργάνωσης, είναι πλούσια. Έχει κατηγορηθεί στη Βρετανία για πολλές δολοφονίες μεταναστών, κυρίως μαύρων κάτι που της χάρισε και τον χαρακτηρισμό «βρετανική Κου Κλουξ Κλαν». Η οργάνωση είχε φυσικά σχέσεις και με την αυθαιντική Κου Κλουξ Κλαν από την οποία αντλούσε και κεντρικές ιδέες.

Επίσης έχει εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες και εμπρηστικές επιθέσεις. Στόχος εκτός από τους ξένους ήταν και οι αριστεροί τους οποίους στοχοποιούσε με ονόματα, φωτογραφίες και στοιχεία μέσα από το περιοδικό «Redwatch». Μίσος και βία από τα τάγματα εφόδου της Blood and Honor («Αίμα και τιμή») που θυμίζει έντονα τη Χρυσή Αυγή και το σύνθημά της.

Η Combat 18 δηλώνει «ακέφαλη αντίσταση». Για να είναι κανείς μέλος δεν χρειάζεται να ανήκει στην Blood and Honor. Επίσης η οργάνωση, κατά τους ίδιους, δεν έχει καταλόγους μελών, ούτε καταστατικό. Αρχηγοί υπάρχουν αλλά ο τρόπος δράσης οδηγείται από την ατομική πρωτοβουλία και «είναι προτιμότερο και ευθύνη του καθενός να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η επιβίωση του πολιτισμού μας».

Η ελληνική… θυγατρική 

Στην Ελλάδα η Combat 18 Hellas εμφανίστηκε προ πενταετίας μαζί με την οργάνωση «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ). Τα μέλη της είναι θιασώτες του «Περίανδρου» (κατά κόσμον Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος) που καταδικάστηκε για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή και είναι μέχρι και σήμερα ιδεολογικός καθοδηγητής των ναζιστικών ομάδων.

Η οργάνωση έχει αναλάβει τις επιθέσεις στα στέκια αναρχικών συλλογικοτήτων «Στρούγκα» και «Δίστομο» σε Νέα Φιλαδέλφεια κι Άγιο Παντελεήμονα όπου μάλιστα είχαν προχωρήσει σε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο. Το ίδιο είχε συμβεί για την επίθεση στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό.

Επίσης είχαν προχωρήσει και σε άλλες επιθέσεις εναντίον στεκιών αντιεξουσιαστών στα Πετράλωνα, στο Περιστέρι κλπ, όπως και σε κατοικίες στα δυτικά προάστια. Μεταξύ των επιθέσεών τους ήταν και η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα, πριν από περίπου τρία χρόνια. Σε πολλές από τις επιθέσεις ανέλαβαν την ευθύνη με βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο.

 AΠΟ ΤΟ TVXS