Facetime v’s Whats up: Το μυστηριώδες πραξικόπημα

Του Νίκου Λακόπουλου

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ“Είναι μιά­μιση τη νύχτα και απ’ όλους τους μινα­ρέ­δες στην Τουρ­κία ακού­γε­ται αστα­μά­τητα αυτή η ειδική μακρό­συρτη προ­σευχή που λέγε­ται σε περι­πτώ­σεις θανά­του. Τελειώ­νει η μία, αρχί­ζει η άλλη. Το μπου­μπου­νητό των μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών πάνω απ’ τις στέ­γες μας μπερ­δεύ­ε­ται με αυτή την προ­σευχή, που φτά­νει μέχρι το μεδούλι και που για μας αναγ­γέλ­λει το θάνατο. Όταν οι ήχοι απ’ τις συμπλο­κές στα­μα­τάνε, έρχο­νται από τα τζα­μιά ανα­κοι­νώ­σεις για αντί­σταση στο στρατό:

«Τζι­χάντ είναι! Βγείτε για τον Αλλάχ στους δρό­μους!» Τι κάνετε, όταν ανα­ρω­τιέ­στε αν το επό­μενο πρωί θα ξυπνή­σετε με ένα στρα­τιω­τικό πρα­ξι­κό­πημα ή σε μία Ισλα­μική Δημο­κρα­τία;”.

Το κεί­μενο το έγραψε η συγγραφέας Ετζέ Τεμελ­κου­ράν στην ιστο­σε­λίδα της γερ­μα­νι­κής εφη­με­ρί­δας «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Η τουρ­κική δημο­κρα­τία πέθανε, γι’ αυτό ακού­γε­ται η σελά».”Στην αρχή ήταν όντως σχε­δόν αστείο, ήταν πιο λογικό να πιστέ­ψεις ότι ήταν σκη­νο­θε­τη­μένο. Μία χού­φτα σαστι­σμέ­νοι νέοι στρα­τιώ­τες είχε κλεί­σει μία από τις γέφυ­ρες στο Βόσπορο. Φωνά­ζανε στους ανθρώ­πους: «Πηγαί­νετε σπί­τια σας!» Έχω γρά­ψει ένα μυθι­στό­ρημα για το στρα­τιω­τικό πρα­ξι­κό­πημα του 1980, ξέρω ότι κανένα πρα­ξι­κό­πημα δεν γίνε­ται έτσι”.
Oι θεωρίες ότι το πραξικόπημα ήταν στημένο από τον Ερντογάν, όσο και πως ένα i-phone το απέτρεψε είναι καλές για μυθιστορήματα. Aλλά πολλές φορές η πραγματικότητα υπερβαίνει την φαντασία. Ποιος  σχεδίασε το μυστηριώδες πραξικόπημα; Aπό πότε το ήξερε ο Ερντογάν, αν η ελληνική ΕΥΠ το είχε μάθει το απόγευμα; Σε ποιο άλλο πραξικόπημα η αστυνομία καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις; Kαι ποιος δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από πλάνα του πραξικοπήματος και τι έχει κόψει από αυτά;

Ο πρώην αρχηγός αεροπορίας -που ξυλοκοπήθηκε για να αναλάβει την ευθύνη λέει πως ήταν σε γάμο κι ήταν εναντίον του. Το μόνο βέβαιο είναι πως από τη νύχτα  εκείνη έχει ένα αυτί λιγότερο. Ο Γκιουλέν, ο Δαίμονας, ο πρώην μέντορας του Ερντογάν, που λείπει- λέει τριάντα χρόνια – το κατήγγειλε πιο γρήγορα από τους Αμερικάνους. Ο συνταγματάρχης που εμφανίστηκε ως αρχηγός από τα μίντια, εξαφανίστηκε μετά από τα πλάνα. Ο ηγέτης του πραξικοπήματος ανα-ζητείται ακόμα.

Τέσσερις φάκελοι με “αποδεικτικά στοιχεία”φτάνουν σήμερα στις ΗΠΑ από την τουρκική κυβέρνηση που αποδεικνύουν ότι ο ηγέτης είναι ο 77χρονος Γκιουλέν- που δεν έχει αντίρρηση να εκδοθεί στην Τουρκία.  Προφανώς οι φάκελοι με τα στοιχεία ήταν έτοιμοι πριν το πραξικόπημα, όπως και οι λίστες με 2.700 δικαστικούς, 15.000 εκπαιδευτικούς σε ένα πογκρόμ που θυμίζει άλλες εποχές από τον Μεσαίωνα.

Οι Γκρίζοι Λύκοι

Οι εικόνες με “πολίτες” να λυντσάρουν φαντάρους- προφανώς αθώους κι άσχετους με τους πραξικοπηματίες. Οι συλληφθέντες αξιωματικοί με εμφανή ίχνη βασανιστηρίων, που συνελήφθησαν πριν μάθουμε ποιοι έκαναν το πραξικόπημα. Οι φαντάροι που λένε πως νόμιζαν ότι ήταν σε άσκηση. Οι δηλώσεις για την θανατική ποινή- που ζητά ο λαός. Τα πογκρόμ κατά Κούρδων. Το πλήθος που ζητά τιμωρία των τρομοκρατών- ονομάζοντας το Πε-Κα-Κά. Όλα δείχνουν πως ο Ερντογάν δεν είναι το θύμα, αλλά ο θύτης.

REUTERSHuseyin-Aldemir-1024x709 (1)Πίσω από το νέο καθεστώς -που υποβάλλει η σαρία στο όνομα της “δημοκρατίας” και του Αλλάχ- κρύβονται οι Γκρίζοι Λύκοι που πρωταγωνίστησαν στη βία του όχλου- κάνοντας συχνά το σήμα τους στις κάμερες και αλαλάζοντας πως ‘Ο Θεός είναι μεγάλος”. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Γιλντιρίμ Τουγκρούλ Τουρκές, είναι γιος του  ιδρυτή των Γκρίζων Λύκων, Αρπασλάν Τουρκές που προσχώρησε στο AKP  τον Αύγουστο του 2015 για να φέρει την “ισλαμική δημοκρατία”. Ο αποπεμθείς Νταβούτογλου, διανοούμενος που διαφωνούσε με το σχέδιο, δεν έκανε για την δουλειά. Ο νέος πρωθυπουργός, είναι αυτός που ενόσω όλοι περίμεναν να δουν το πρόσωπο του ηγέτη ή έστω εκπροσώπου του “Συμβουλίου Ειρήνης” που έκανε το πραξικόπημα, εμφανίστηκε με το μουστάκι του στις τηλεοράσεις.

Ήταν αυτός που όταν μια αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε με σαράντα νεκρούς δεν παραιτήθηκε. Ο τουρκικός τύπος ένα χρόνο δημοσίευσε μια φωτό με τον ίδιο να τρώει με άντρες και στο πίσω τραπέζι η γυναίκα του- μανδηλοφορούσα- να τρώει μόνη της. Ήθελε να σπουδάσει στον Βόσπορο, το Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν πήγε επειδή είχε δει “τα αγόρια και τα κορίτσια να κάθονται και να μιλούν μαζί στην πανεπιστημιούπολη”. Αυτός είναι ο πρωθυπουργός που ανέλαβε να εκπροσωπήσει- σαν έτοιμος από καιρό- την κυβέρνηση στο πραξικόπημα που δεν έχει ακόμα εκπρόσωπο. Εμφανίστηκε πρώτος στην τηλεόραση κι ενώ ο Ερντογάν ήταν άφαντος, κάνοντας μάλλον γύρους με το αεροπλάνο του.

 

Οι Ιμάμηδες και τα I-phones

Η εικόνα του Ερντογάν στο κινητό δεν μας έλεγε ότι τα iphones νίκησαν τα τανκς- ιδιαίτερα όταν οι σαστισμένοι στρατιώτες δεν πυροβολούσαν, αλλά υποχωρούσαν και παραδίδονταν. Οι γυμνοί στρατιώτες που διαπομπεύονται ενώ έχουν παραδοθεί δεν είναι φυσικά πραξικοπηματίες, αλλά θύματα. Ο Ερντογάν όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση μέσω κινητού και οι φήμες έλεγαν πως ζήτησε άσυλο σε άλλη χώρα ήταν ένας αδύναμος ηγέτης που είχε χάσει το παιχνίδι. Τι συνέβη στο μεταξύ; Γιατί τα αεροπλάνα δεν χτύπησαν το δικό του και γιατί δεν πήγε ακόμα στην Άγκυρα; To παιχνίδι κρίθηκε από την στάση που κράτησε ο στρατός, τα λάθη των κινηματιών, η ατολμία τους και η εσπευσμένη κίνησή τους αντί για το πρωί νωρίς το βράδυ.

Οι ιμάμηδες που καλούσαν τον κόσμο στα τζάμια ήταν αυτοί που έσωσαν την κατάσταση κι όχι το social media. Πολύ πριν εμφανισθεί ο αδύναμος, σαν κυνηγημένος ηγέτης τους, συνέβη κάτι πρωτάκουστο για την Τουρκία κι όλο τον κόσμο. Ήταν η αστυνομία που καλούσε τον κόσμο σε διαδηλώσεις. Φυσικά υπήρχε αντίσταση με πρώτους- πρώτους δημοσιογράφους καναλιών που ίσως κλείσει ο Ερντογάν. Οι χαμένοι είναι η -όποια- δημοκρατία, οι κομμουνιστές, οι αντιφρονούντες, οι εχθροί του Ερντογάν.

“Υπήρξε μια απόπειρα πραξικοπήματος από πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα και ο σκοπός δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί. Είναι άξιο προσοχής ότι αυτή η προσπάθεια έρχεται σε μια στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν έτοιμος να προσχωρήσει σε νέες τοποθετήσεις / κρίσεις στην ηγεσία του στρατού” λέει το Πε-Κα-Κά. “Αυτή η διαδικασία αποτελεί απόδειξη της έλλειψης δημοκρατίας στην Τουρκία. Τέτοιες αντιπαραθέσεις για την εξουσία και απόπειρες διεκδίκησης της όποτε αυτό είναι δυνατό συναντούμε σε χώρες χωρίς δημοκρατία όπου μία αντιδραστική εξουσία κάνει πραξικοπηματικές προσπάθειες να ανατρέψει μία άλλη αντιδραστική εξουσία όποτε οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία”.

Η θανατική ποινή

Οι εθνικιστές έσπευσαν σήμερα να ταχθούν υπέρ της θανατικής ποινής. Οι Γκρίζοι Λύκοι είχαν ήδη συμμαχήσει με τον Ερντογάν παίρνοντας θέση στην κυβέρνηση. Οι διωκόμενοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι- προφανώς με λίστες προγραφών που ήταν έτοιμες- δεν αφορούν όσους ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα -που δεν ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες. Αφορούν όσους δεν είναι με τον Ερντογάν, υπόπτους κι φυσικά αθώους. To πραξικόπημα είχε γίνει ένα χρόνο πριν όταν ο πρόεδρος εγκαινίασε το παλάτι του, έκαψε χωριά κι έσφαξε Κούρδους, συμμάχησε με τους Γκρίζους Λύκους κι έγινε σουλτάνος με παλάτι, αλλά χωρίς τις εξουσίες που θα πάρει τώρα.

‘Σιγά μην τους ταϊζω στις φυλακές” είπε στο CNN. Ο “σουλτάνος” δεν βρήκε λόγια για την δημοκρατία, ούτε για συμφιλίωση. ή για αυτοκριτική και υπόσχεση για δημοκρατία. Η “εξέγερση” ήταν δώρο θεού, όπως είπε, που θα του επιτρέψει να τιμωρήσει τους εχθρούς του.  O ίδιος είπε πως είχαν παρατηρήσει κινητικότητα από το μεσημέρι στο στρατό, άρα το περίμεναν. Το επιβεβαίωσε σήμερα ένας στρατηγός, -“το ξέραμε από τις τέσσερις το απόγευμα”. Το ήξεραν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Η αστυνομία δεν αιφνιδιάστηκε κι αντέδρασε αμέσως.

img58679_c1b116a0f41556185083e8e1526c823a_650_432“Πιο σοβαρό έγινε το πράγμα, όταν ο Ερντο­γάν εμφα­νί­στηκε στα κανά­λια της τηλε­ό­ρα­σης μέσω της υπη­ρε­σίας chat Facetime και καλούσε το λαό να βγει στους δρό­μους, για να προ­στα­τέ­ψει τη δημο­κρα­τία. Ήμουν πεπει­σμένη ότι κανέ­νας, που λόγω συλ­λο­γι­κής μνή­μης γνώ­ριζε πόσο βίαια είναι τα πρα­ξι­κο­πή­ματα, δεν θα έβγαινε στους δρό­μους. Ωστόσο, μέσα σε λίγα λεπτά γέμι­σαν οι δρό­μοι με αυτο­κί­νητα γεμάτα ανθρώ­πους, που φώνα­ζαν «Αλλά­χου Άκμπαρ – Ο Θεός είναι μεγά­λος!». Ένα παρά­λογο θέαμα” λέει η συγγραφέας Ετζέ Τεμελ­κου­ράν.

“Εμείς φοβόμασταν τη νύχτα που ξημέρωνε Σάββατο. Στο αερο­δρό­μιο άνθρω­ποι έδι­ναν κλο­τσιές σε τεθω­ρα­κι­σμένα, πολί­τες έπια­ναν ομή­ρους νεα­ρούς στρα­τιώ­τες που ούτε καν αντι­στέ­κο­νταν, υπήρ­ξαν ακόμα και περι­στα­τικά λιν­τσα­ρί­σμα­τος στρα­τιω­τών. Τα συν­θή­ματα «Αλλά­χου Άκμπαρ» σύντομα ακού­γο­νταν και στο CNN Türk. Μέσα σε μια ώρα, αφού η παρου­σιά­στρια είχε πει: «Στρα­τιώ­τες κατα­λαμ­βά­νουν το σταθμό», εμείς δεν βλέ­παμε στην οθόνη στρα­τιώ­τες με μία δια­κή­ρυξη για το πρα­ξι­κό­πημα, αλλά έναν παρά­ξενο νεαρό άντρα, προ­φα­νώς οπαδό του Ερντο­γάν. Φώναξε τρεις φορές «Αλλά­χου Άκμπαρ» στην κάμερα κι ύστερα κάθισε βαριε­στη­μέ­νος.  Όλη η χώρα παρα­κο­λου­θούσε εκεί­νον τον άντρα με το ροζ μπλου­ζάκι, που ασχο­λού­νταν με το κινητό του και προ­σπα­θούσε με το τηλε­χει­ρι­στή­ριο να θέσει σε λει­τουρ­γία τις συσκευές τηλε­ό­ρα­σης του σταθ­μού. Συγ­χρό­νως βάζαμε μαξι­λά­ρια στα τζά­μια στα παρά­θυρα που έτρι­ζαν από το μπου­μπου­νητό των μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών. Τίποτα και­νούρ­γιο για μας, η θλίψη και ο φόβος μας διαρ­κώς δια­κό­πτο­νται από παρα­λο­γι­σμό. Εμείς φοβό­μα­σταν τη νύχτα που ξημέ­ρωνε Σάβ­βατο. Μόνο ο πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας δεν φοβό­ταν!”

img58681_a941a0be972772c149b080c0b8122a06_650_432Το αερο­πλάνο φαίνεται έκανε κύκλους για πολλή ώρα στον αέρα. Τελικά προ­σγειώ­θηκε στο αερο­δρό­μιο Ατα­τούρκ. Τον περί­με­νε ο γαμπρός του, ο υπουρ­γός μας Ενέρ­γειας Μπε­ράτ Αλμπαϊ­ράκ. Μαχη­τικά αερο­σκάφη βομ­βάρ­δι­ζαν το Κοι­νο­βού­λιο στην Άγκυρα. Οι γνώ­στες της Ιστο­ρίας έκα­ναν συγκρί­σεις με το Ράιχ­σταγκ. Ήταν εντυ­πω­σιακό πόσο ήρεμα αντέ­δρα­σαν εκεί­νοι οι δύο: «Χάρη μας κάνει ο Αλλάχ μ’ αυτό. Γιατί; Επειδή αυτό το περι­στα­τικό θα φέρει μία εκκα­θά­ριση στις ένο­πλες δυνά­μεις μας».

Αυτές είναι οι κρίσιμες λεπτομέρειες του μυστηριώδους πραξικοπήματος που όλοι ήξεραν ότι θα συμβεί- εκτός από τον υπουργό που δεν ήξερε τι είναι το …facetime και ρωτούσε- σύμφωνα με τον Guardian-γιατί αυτός …δεν είχε. Ένα πραξικόπημα που η αστυνομία καλεί τον κόσμο να βγει στο δρόμο και μάλιστα πριν τους πραξικοπηματίες. Γιατί δεν είναι αλήθεια πως οι πραξικοπηματίες δεν πήραν μέτρα για το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε- η τελευταία είδηση- είναι πως μιλούσαν μεταξύ τους με το Whats up.

‘Μ’ αυτό ήταν σαφές σε τι χώρα θα ξυπνού­σαμε το επό­μενο πρωί. Σε μια χώρα, στην οποία κυκλο­φο­ρούν φωτο­γρα­φίες, που δεί­χνουν έναν από εκεί­νους, που κλή­θη­καν να βγουν στους δρό­μους για να υπε­ρα­σπι­στούν τη δημο­κρα­τία, να κόβει το λαρύγγι σε έναν στρα­τιώτη που είχε παρα­δο­θεί. Ήταν το πρωί μιας χώρας, στην οποία δεν ενι­σχύ­θηκε η δημο­κρα­τία, αλλά ο Ερντο­γάν”.