H απόφαση για τον Κορκονέα

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την άρση της ποινής των ισοβίων στον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα και η μετατροπή της σε κάθειρξη 13 χρόνων είναι ένα θέμα που προκαλεί την κοινή γνώμη και λανθασμένα αποδίδεται στο νέο Ποινικό Κώδικα.

Θα συνέβαινε το ίδιο και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, που άλλωστε οδήγησε σε μικρότερη ποινή για τον δολοφόνο του άλλου δολοφονημένου δεκαπεντάχρονου, του Μελίστα. O Μελίστας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1990 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο με ψήφους 6-1.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει ο χρόνος που συνέβη αυτό, λίγες μέρες  από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και την αποφυλάκιση Φλώρου -που επίσης αποδίδεται στο νέο Ποινικό Κώδικα. Τι ακριβώς συμβαίνει; H Δικαιοσύνη υπακούει σε πολιτικές σκοπιμότητες και η κυβέρνηση επεμβαίνει στην Δικαιοσύνη;

Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι επιεικέστερος από τον προηγούμενο, αλλά έτσι κι αλλιώς μια ποινή που από ισόβια γίνεται δεκατρία χρόνια οδηγεί στην αποφυλάκιση ενός δολοφόνου που εν προκειμένω είναι αστυνομικός και ως εκ τούτου έχει πρότερο έντιμο βίο.

Αυτό σημαίνει πως ένας αστυνομικός  θα τιμωρείται με μικρότερη ποινή αφού για να είναι αστυνομικός έχει λευκό ποινικό μητρώο και φυσικά “σύννομο” πρότερο βίο. Τόσο στην περίπτωση του Μιχάλη Καλτεζά όσο και στην περίπτωση Γρηγορόπουλου φαίνεται πως μετρά η ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση του θύματος -όπως μετρά και σε καταδίκες βαρύτατες για ελαφρότερα αδικήματα ατόμων που καταδικάστηκαν με βάση την ιδεολογία τους κι όχι τις πράξεις τους.

Εν προκειμένω το σκάνδαλο είναι -όπως έχει καταγγελθεί από την Πολιτική Αγωγή- ότι κάποιοι φρόντισαν να διακοπεί για 40 μέρες η δίκη και να εκδοθεί η απόφαση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

H εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη έχει πληγεί και σε μια χώρα που βγαίνει από μία πτώχευση και οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα και τους θεσμούς.