Mεγάλη η προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα: το δημοκρατικό προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση

«Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε πρώτο κόμμα. Τη Δευτέρα θα έχουμε κυβέρνηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

«Ο λαός της Αθήνας σήμερα έδωσε το δικό του μήνυμα. Η Αθήνα αποφάσισε. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, προοδευτική κυβέρνηση την Δευτέρα” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε μια πρ΄όκληση για προοδευτική κυβέρνηση.

«Σήμερα η συγκέντρωσή σας σφραγίζει την παράσταση νίκης. Σήμερα στην πλατεία Συντάγματος χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας. Η καρδιά της αλλαγής.

Την Κυριακή στην Ελλάδα επιστρέφει η δικαιοσύνη.

Την Κυριακή ο λαός με τη ψήφο του γράφει ιστορία.

Και βάζει τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη.

Τέλος στον εφιάλτη της ακρίβειας.

 1. Στο παρακράτος.
 2. Στις ανισότητες.
 3. Στην αισχροκέρδεια.
 4. Στην οικογενειοκρατία.
 5. Βάζει τέλος στην αδικία.

Η σημερινή μας συγκέντρωσή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη. Η ελπίδα έχει γίνει πια απόφαση. Γιατί δεν αντέχει ο λαό μας άλλα 4 χρόνια αλαζονείας. Δεν αντέχει άλλα 4 χρόνια αδιαφορίας και εξαπάτησης, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στο Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν αντέχεται άλλο πια το καθεστώς Μητσοτάκη»

Γιατί δεν αντέχεται πια, η αδικία που δηλητηριάζει και καταστρέφει τις ζωές μας. Να ξεσπιτώνονται οικογένειες για λίγες χιλιάδες ευρώ κατ’ εντολή το κόμματος που χρωστάει 400 εκατομμύρια ευρώ. Δανεικά κι αγύριστα.

 1. Να λεηλατούνται περιουσίες από τα funds με τη συνενοχή του κράτους.
 2. Να εξαϋλώνεται το εισόδημα τη 3η βδομάδα του μήνα.
 3. Να μη φτάνει η σύνταξη για το ρεύμα και το σουπερ μάρκετ.
 4. Να μη μπορούν οι νέες και οι νέοι να ζουν στο δικό τους σπίτι.
 5. Να μη μπορεί ο εργαζόμενος να έχει ωράρια και δικαιώματα.
 6. Να μη μπορεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας να κρατήσει την επιχείρησή του.

Γιατί δεν αντέχεται το η επέλαση στο Δημόσιο συμφέρον. Να ξεπουλάνε τη ΔΕΗ, το Νερό, την Παιδεία, την Υγεία, τον ΟΣΕ, τα μουσεία, τα αρχαία. Κάθε δημόσια δομή κοινωνικής προστασίας.

Γιατί δεν αντέχεται η διάλυση του ΕΣΥ. Οι χιλιάδες ζωές που χάθηκαν στην πανδημία. Πολλές άδικα έξω από τις ΜΕΘ

Γιατί δεν αντέχονται οι τεχνητοί φραγμοί στην Παιδεία, με την ΕΒΕ. Που πετούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά άδικα, έξω από τα Πανεπιστήμια. Για να έχουν πελατεία τα κολέγια.

Γιατί δεν αντέχεται άλλο αυτή η παρακμή.

 1. Η αδικία.
 2. Η διαφθορά.
 3. Η έπαρση της εξουσίας.

Γιατί δεν αντέχεται άλλο πια το καθεστώς Μητσοτάκη. Η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά. Για αυτό, και σήμερα, μετά τη σημερινή μας συγκέντρωση, συμβουλεύω τον κο Μητσοτάκη, να αρχίσει να πακετάρει στο Μαξίμου.

Να αρχίσει να ξηλώνει τα καλώδια του Predator. Και τα πειστήρια του εγκλήματος. Από Δευτέρα το Μαξίμου θα γίνει το στρατηγείο για τη στήριξη της κοινωνίας. Στρατηγείο δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Γιατί από Δευτέρα μια προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει τις πληγές που αφήνουν πίσω τους 4 χρόνια Μητσοτάκη.Πληγές όχι μόνο στη κοινωνία αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία.

Η προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να χυθεί φως στο έγκλημα

Ο κύριος Μητσοτάκης έκανε το Μαξίμου κέντρο υποκλοπών.Κακοποίησε το κράτος Δικαίου. Έκανε το Predator σήμα κατατεθέν της εξουσίας του.

Ο ιστός της αράχνης φυλάκισε το μισό πολιτικό σύστημα. Τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Πιάστηκε με τον κοριό στο αφτί. Αλλά δεν ίδρωσε το αφτί του.

Ομολόγησε, όμως, πριν λίγες μέρες σε απευθείας μετάδοση. Ήταν σκάνδαλο. Δεν υπήρχαν εθνικοί λόγοι. Και όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλά οργανώνει ο ίδιος τη συγκάλυψη.

Με συνενόχους στην κορυφή της Δικαιοσύνης. Και κρατάει την εισαγγελέα που υπέγραψε τις παράνομες παρακολουθήσεις στη θέση της. Τον προειδοποιούμε λοιπόν. Το φως της αλήθειας θα σκεπάσει το σκοτάδι. Και υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Η προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να χυθεί φως στο έγκλημα. Γιατί Ελλάδα σημαίνει Δημοκρατία. Ελλάδα σημαίνει ελευθερία. Ελλάδα σημαίνει φως. Όχι σκοτάδι. Και δε χρειάζεται κανένας ειδικός σκοπός για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η δικαιοσύνη και η λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους δεν είναι ειδικός σκοπός.Είναι το αυτονόητο σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατία. Και θα είναι το αυτονόητο σε μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής.

Ο Μητσοτάκης περιφρόνησε το πένθος των συγγενών των νεκρών των Τεμπών

Αν ένα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του κ. Μητσοτάκη αυτά τα 4 χρόνια, αυτό είναι ότι δε νοιάζεται. Δείχνει να μη νιώθει τα συναισθήματα και τις αγωνίες των ανθρώπων. Δε νοιάζεται για την αλήθεια, για τη δικαιοσύνη, για το φιλότιμο, ακόμα και για τις ζωές των ανθρώπων.

Αλλά αυτό που έγινε με τη τραγωδία των Τεμπών, ομολογώ ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τέτοια συναισθηματική αδιαφορία, τέτοιο κυνισμό, τέτοια αναισθησία δε μπορούσαμε να φανταστούμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην τραγωδία και στα αίτιά της.

Είχαμε προειδοποιήσει στη Βουλή αλλά δίχως ντροπή, μας εγκαλούσε ο υπουργός των Τεμπών ότι πρέπει να ντρεπόμαστε. Είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι, αλλά δίχως ντροπή εισέπρατταν αντί για απάντηση εξώδικα και διώξεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στο μοιραίο ραντεβού που έδωσαν στα Τέμπη το επιτελικό τους κράτος, ο κομματισμός, το ρουσφέτι, η διάλυση του ΟΣΕ, η αδιαφορία και η ανεπάρκεια.

Δεν αναφέρομαι μόνο στην προσπάθεια συγκάλυψης. Στη δειλία να τα φορτώσει όλα σε ανθρώπινο λάθος. Στο σταθμάρχη δηλαδή που οι ίδιοι με ρουσφέτι διόρισαν. Στο μαύρο θέατρο που έστησαν.

Με τον υπουργό να επιδεικνύει μια σάπια κονσόλα για τηλεδιοίκηση. Και με τον Καραμανλή των Τεμπών να παραιτείται, για να επανέλθει σε μερικές μέρες σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Αναφέρομαι κυρίως στην προσβολή του κυρίου Μητσοτάκη στους συγγενείς των παιδιών που χάθηκαν.

Στην περιφρόνηση του πένθους. Μέγιστη και ασυγχώρητη ασέβεια στις παραδόσεις του λαού μας. Που χαρακτήρισε εργαλειοποίηση, τον δικαστικό αγώνα των συγγενών των θυμάτων για να βρούνε δικαίωση τα αδικοχαμένα παιδιά τους.

Και τους κούνησε το δάχτυλο:

«Δεν δικαιολογεί ο θυμός τους τέτοιου είδους συμπεριφορές», τους είπε. Τέτοιου είδους συμπεριφορές! Στους χαροκαμένους γονείς. Τι όμως μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοιου είδους συμπεριφορά προς τους συγγενείς των θυμάτων, όχι από ένα πρωθυπουργό;

Αλλά από έναν άνθρωπο; Πώς αλήθεια μετά από αυτό να εμπιστευτεί κανείς τη ζωή του σε αυτόν τον άνθρωπο για άλλα 4 χρόνια;

Το μήνυμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ

Και θέλω εδώ να απευθυνθώ όχι μόνο στους προοδευτικούς πολίτες. Αλλά στους ψηφοφόρους της ΝΔ. Διαφωνούμε, αλλά τους σεβόμαστε. Έχει σχέση αυτή η συμπεριφορά με τους δικούς σας κώδικες αξιών;

Έχει σχέση με τις δικές σας αξίες, με τις αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου που κρυφακούει από το Μαξίμου τους υπουργούς του, και που προσβάλει έτσι τους χαροκαμένους γονείς; Σας ζητάει σήμερα να του δώσετε ψήφο – συγχωροχάρτι.

Για να ξεπλυθεί και να πράξει πολύ χειρότερα, τα επόμενα 4 χρόνια, αναβαπτισμένος με τη δική σας συνενοχή. Ας το σκεφτείτε δυο και τρεις φορές. Και για το καλό της παράταξής σας, αλλά κυρίως για το καλό της χώρας. Και απευθύνομαι και σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.

Που έχουν καταλάβει πόσο επιζήμιο είναι να έχουμε άλλα 4 χρόνια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τους καλώ να κρίνουν με βάση τη λογική. Μπορεί να έχουν τις επιφυλάξεις τους, ακόμη και τις διαφωνίες τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αλλά δε μπορεί να μη καταλαβαίνουν ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την Κυριακή, μπορεί να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους. Και ότι θα αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη, να δώσει δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών. Εδώ λοιπόν δε χωράνε ίσες αποστάσεις.

Γιατί την Κυριακή δυο αποτελέσματα είναι δυνατά.

 1. Είτε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει δικαιοσύνη.
 2. Είτε πρώτη η ΝΔ που σημαίνει συγκάλυψη.

Και είμαι βέβαιος για την απόφασή σας. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για δικαιοσύνη για όλους. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για δικαιοσύνη παντού.

«Στεκόμαστε μπροστά σας με καθαρό πρόσωπο»

Στεκόμαστε σήμερα μπροστά στο λαό με βασικό μας όπλο την εντιμότητα.

 1. Με τα διαπιστευτήρια της πολιτικής μας καταγωγής μας.
 2. Με τα διαπιστευτήρια της διαδρομής μας.
 3. Με τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλλαγή στη σημαία μας.
 4. Με καθαρό πρόσωπο.

Καθαρά χέρια, καθαρή καρδιά. Χωρίς ένα λεκέ στο πολιτικό μας μητρώο.

 1. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν.
 2. Εμείς διαχειριστήκαμε με την πιο μεγάλη εντιμότητα και το τελευταίο ευρώ του λαού μας.
 3. Εμείς αφήσαμε στα ταμεία 37 δισ. Προίκα στην Ελλάδα και τη σταθερότητα.
 4. Εμείς βάλαμε πάνω απ’ όλα, τη σωτηρία της κοινωνίας και της πατρίδας.

«Κανείς δεν θα παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής»

Ζητάμε σήμερα την ευκαιρία να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά χωρίς Σόιμπλε και τρόικες. Με το πρόγραμμά μας. Και να κριθούμε αυστηρά γι’ αυτό.

Ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να εγκρίνουν με την ψήφο τους το Συμβόλαιο Αλλαγής που προτείνουμε.

Τον οδικό χάρτη της διακυβέρνησής μας. Που δίνει τη δύναμη του ρεαλισμού στο όραμα της δικαιοσύνης.

Και θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές :

Το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.

Και το Συμβόλαιο αυτό είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη. Έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων. Και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κύριο Μητσοτάκη.

Αυτό είναι το όραμά μας, η δέσμευσή μας και η ηθική μας υποχρέωση συνάμα.Θέλω να σας διαβεβαιώσω:

Είμαι και είμαστε αποφασισμένοι όσο ποτέ, να τον διαβούμε το δρόμο της δικαιοσύνης. Και δε θα κάνουμε πίσω όσα εμπόδια και αν βρεθούν στο δρόμο μας.

Ξέρουμε και μπορούμε – Με τη στήριξη του λαού

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της δικαιοσύνης δεν είναι ανθόσπαρτος. Η δικαιοσύνη έχει εχθρούς. Υπάρχουν τα συμφέροντα που αδικούνται από τη δικαιοσύνη. Το ξέρουμε.

Αλλά έχουμε τη θέληση, το σχέδιο, την εμπειρία, την αποφασιστικότητα, να κάνουμε πράξη τα θέλω μας. Διότι τώρα:

Δεν ξέρουμε μόνο. Μπορούμε! Και ξέρουμε και μπορούμε. Με τη στήριξη του λαού. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στον κατήφορο. Να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά αλλαγής και δικαιοσύνης.

Να σταθούμε απέναντι στην ανομία και τα συμφέροντα. Πλάι στο λαό και το δικαίωμα του στην αξιοπρέπεια.

Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ που φέρνουν την αλλαγή

Με οδηγό το Συμβόλαιο Αλλαγής. Μπορούμε να αυξήσουμε άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ και να θεσπίσουμε ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

 1. Να αυξήσουμε 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.
 2. Να επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και να αποδώσουμε στους συνταξιούχους τα αναδρομικά. Και θα το κάνουμε πράξη.

Μπορούμε να καταργήσουμε την εργασιακή ζούγκλα.

 1. Να αποκαταστήσουμε το οχτάωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες, το ΣΕΠΕ, τις συλλογικές συμβάσεις.
 2. Να ξαναδώσουμε αξιοπρέπεια στην εργασία.

Και θα το κάνουμε πράξη.

Μπορούμε να ενισχύσουμε αποφασιστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 1. Να αυξήσουμε στο 7% τις δαπάνες για την Υγεία.
 2. Να δώσουμε στους γιατρούς και το προσωπικό τις αμοιβές που το λειτούργημά τους απαιτεί.

Και θα το κάνουμε πράξη.

Μπορούμε να δώσουμε χώρο στη μόρφωση των παιδιών μας.

 1. Να αυξήσουμε τις δαπάνες για την Παιδεία στο 5%
 2. Να ανοίξουμε τις πόρτες των ΑΕΙ σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που αφήνει έξω η ΕΒΕ της Κεραμέως.
 3. Να προσλάβουμε καθηγητές και να στείλουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία να πολεμά το έγκλημα.

Μπορούμε να πολεμήσουμε την ακρίβεια.

 1. Με άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
 2. Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
 3. Αυστηρούς ελέγχους στην αγορά.

Και θα το κάνουμε πράξη.

 1. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος.
 2. Να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη.

Το σχέδιό μας είναι έτοιμο σε όλες τις λεπτομέρειές του με τη συμβολή της Λούκας Κατσέλη, που το όνομά της είναι ταυτισμένο με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και θα το κάνουμε πράξη.

 1. Μπορούμε να ανακτήσουμε το δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και στο νερό.
 2. Να αποκτήσουμε δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Και θα το κάνουμε πράξη.

 1. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού.
 2. Με μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης στις μητέρες και τα νέα ζευγάρια.

Και θα το κάνουμε πράξη.

Μπορούμε να στηρίξουμε και να δώσουμε νέα πνοή στον Πολιτισμό.

 1. Να δώσουμε στην καλλιτεχνική εκπαίδευση τη θέση που της αξίζει και απαιτούν σπουδαστές και καθηγητές.
 2. Να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Και θα το κάνουμε πράξη.

ΣΥΡΙΖΑ, Συνταγμα, Εκλογες 2023