Mπίζνες, πολιτική και χρήμα: Η νυχτερινή τροπολογία για τις offshore εταιρίες και το “δικαίωμα” συζύγων και παιδιών πολιτικών να πλουτίζουν νόμιμα, με “διαφάνεια” και δικαιοσύνη

Του Νίκου Λακόπουλου

Η νυχτερινή τροπολογία Φλωρίδη που ανοίγει τον δρόμο έμμεσης εμπλοκής σε εξωχώριες εταιρίες για συζύγους και τέκνα πολιτικών προσώπων έθεσε το ερώτημα ποιους φωτογραφίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και γιατί έπρεπε να περάσει νύχτα μια ρύθμιση κομβικής σημασίας.

Με αυτή την ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης συγγενών πολιτικών ως μεσολαβητών, για τη συγκάλυψη περιουσιακών στοιχείων μέσω των  αλυσίδων εταιρειών που μπορεί να κρύβουν τον τελικό δικαιούχο, όπως παρατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σύζυγοι και τα παιδιά αρχηγών κομμάτων, βουλευτών, υπεύθυνων οικονομικών κομμάτων και υπουργών/υφυπουργών να μπορούν να διαθέτουν πλέον μετοχές σε εταιρίες του εξωτερικού ,ακόμη και αν αυτές οι επιχειρήσεις συνδέονται μέσω εταιρικής σχέσης με εξωχώριες offshore.

Βέβαια προβλέπεται απαγόρευση ευθείας κατοχής εξωχώριων εταιριών, αλλά δεν απαγορεύεται η έμμεση εμπλοκή με τέτοιες εταιρίες αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι “η τροπολογία για τους πολιτικούς θέλει να προστατεύσει τους πολιτικούς. Τους αποκλείει από εξωχώριες. Εισάγει διαφάνεια και ξεκαθαρίζει περίεργες έννοιες”.

“Οι πολιτικοί αποκλείονται από τα πάντα, ενώ για τις οικογένειές τους δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε εξωχώριες σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα, δηλαδή σε φορολογικούς παραδείσους».

Μπίζνες και πολιτικοί

Βέβαια δεν χρειάζεται φαντασία να δούμε ποιοι σύζυγοι πολιτικών αρχηγών -και παιδιά- έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που εμπόδιζε ο νόμος και επί της ουσίας το θέμα είναι από πού θα προέρχονται τα χρήματα για μπίζνες συγγενών πολιτικών προσώπων.

Το ότι η τροπολογία ενισχύει τη… διαφάνεια, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, ενισχύθηκε από μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον νόμο που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, που απαγόρευε σε συγγενείς πρώτου βαθμού πολιτικών προσώπων να έχουν εταιρίες στην αλλοδαπή, λέγοντας ότι αυτός ο νόμος ήταν αντίθετος στο Ενωσιακό Δίκαιο.

«Η τροπολογία αυτή κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που μας κατηγορεί η αντιπολίτευση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.”Καταρχάς δεν αλλάζει τίποτα για κανένα πολιτικό πρόσωπο ή άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα που να δίνεται είτε στα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα να συμμετέχουν σε offshore εταιρίες ή σε εταιρίες του εξωτερικού, των οποίων οι χώρες δεν είναι συνεργάσιμες με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές”.

“Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Η συγκεκριμένη τροπολογία ρυθμίζει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τις προϋποθέσεις και έρχεται σε αντίθεση με κάποια πράγματα τα οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, που στην πραγματικότητα πήγε να βγάλει μια φωτογραφική τροπολογία, μια εκδικητική διάταξη, η οποία είναι αντίθετη στο Ενωσιακό Δίκαιο».

Ποιον φωτογραφίζει η τροπολογία

Προφανώς ο Παύλος Μαρινάκης υπαινίσσεται την σχέση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι με γαλλική εταιρία που “φωτογράφιζε” ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να αποκαλύπτει τον λόγο που έπρεπε να αρθεί η “εκδικητική” διάταξη του 2016.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο Mega υποστήριξε πως «είναι λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ απαγόρευσε σε συγγενείς πολιτικών πρώτου βαθμού να συμμετέχουν και να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα οπουδήποτε, π.χ. και στην Ευρώπη.

‘Κάτι θέλουν να κρύψουν» παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΚΚΕ μιλά για “διευθετήσεις συμφερόντων” ενώ η Ελληνική Λύση με ανακοίνωση που εξέδωσε πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Δικαιολογημένη η σπουδή που δείχνει η Ν.Δ. προκειμένου να καλύψει συγγενείς υπουργών και βουλευτών της που έχουν offshore, διότι θέλουν να συγκαλύψουν το βρόμικο και μαύρο χρήμα των οικογενειών τους””.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για σκάνδαλο αφού “μέσα στη νύχτα, σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χώρεσε μια σκανδαλώδη τροπολογία που επιτρέπει πλέον στους συζύγους και τα τέκνα των μελών της κυβέρνησης να ιδρύσουν ή να διοικούν αλλοδαπές εταιρείες“.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί η εξαίρεση συνδεδεμένων προσώπων από την απαγόρευση δημιουργεί παράθυρο για την έμμεση συμμετοχή των ΠΕΠ σε εταιρείες με offshore χαρακτηριστικά, μέσω διαμεσολαβητικών σχημάτων όπως holding εταιρείες, καταπιστεύματα (trusts) και nominee μετόχους.

Ο συγγενής με έδρα σε κράτος υψηλής διαφάνειας, κατέχει θυγατρική σε φορολογικό παράδεισο και η ροή του χρήματος είναι πλέον νόμιμη και η δικαιοσύνη αποκαθίσταται από την “εκδικητική” μανία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το “δικαίωμα” των πολιτικών στον πλούτο

Μια πιο προσεκτική ανάγνωση της τροπολογίας δείχνει πως στο πλάνο δεν μπαίνουν μόνο πολιτικοί, αλλά και δικαστές, εισαγγελείς, συντονιστές αποκεντρωμένης διοίκησης, πρόεδροι, διοικητές, υποδιοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων, γενικοί διευθυντές υπουργείων κ.α.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απροκάλυπτα θεσμοθετεί την αδιαφάνεια για να προστατεύσει την “επιχειρηματικότητα των πολιτών που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα”(!), τη δυνατότητα δηλαδή να βγάζουν χρήματα ή να εμφανίζουν χρήματα που τα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να εμφανίσουν γιατί πρόκειται για “βρώμικο χρήμα”.

Πιθανόν αυτή είναι να είναι η “μεταρρύθμιση” των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη που συνδέει την πολιτική με το χρήμα απροκάλυπτα αφού αυτό που θεσμοθετεί για τους συγγενείς πολιτικών -συζύγους και παιδιά- είναι πως έχουν δικαίωμα να… πλουτίσουν.

Η φράση επιχειρηματικότητα των πολιτών που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα” είναι από μόνη της μια βρώμικη φράση και η τροπολογία Φλωρίδη θεσμοθετεί την διαφθορά αφού στην πράξη επιτρέπει στους συγγενείς πολιτικών, αλλά όχι… στους ίδιους, να βγάζουν, νόμιμα και με διαφάνεια, αδιαφανές δηλαδή “μαύρο”, “βρώμικο” χρήμα.