Επιχείρηση “ενσωμάτωση”: Ο Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει τελικά τον εκλογικό νόμο: προτιμά -με την προβιά του “προοδευτικού κεντρώου”- να κατασπαράξει το Κινάλ – ΠΑΣΟΚ

Του Νίκου Λακόπουλου

«Αφού είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος;» ρώτησε τον Aλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι εκλογές όταν γίνουν, θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

Μάλλον εννοεί τις δεύτερες εκλογές αφού οι επόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική τις οποίες παρακάμπτει θεωρώντας πως δεν θα οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβ΄έρνησης με βεβαιότητα.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου όμως -με νέο μπόνους δέκα εδρών για το πρώτο κόμμα- ανακινήθηκε από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και εισηγήσεις μελών της κυβέρνησης και κυβερνητικών βουλευτών.

Απορρίφθηκε -καθώς η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει την Νέα Δημοκρατία στο 31%- γιατί πρώτα-πρώτα δεν οδηγεί και πάλι σε αυτοδυναμία και δεύτερον περιέχει ένα κίνδυνο -που είναι ορατ΄΄ος: να μην είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα.

Στις εκλογές με απλή αναλογική το ζητούμενο δεν είναι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αν το άθροισμα των “δημοκρατικών δυνάμεων” μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Προφανώς η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία -κι ας το κάνει με τον Βελόπουλο- ισχύει για τις ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, αλλά ισχύει και για τις πρώτες: τα δύο κ΄όμματα θα μπορούσαν να συνεργασθούν -αφού με απλή αναλογική θα μπορούν να έχουν μαζί κοινοβουλευτική πλειοψηφία -κάτι που όμως έχει αποκλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι εννοεί ο Ανδρουλάκης όταν λέει “κυβερνητική δύναμη”;

Ο Πρόεδρος του Κινάλ-ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε πρόσφατα στον Σκάι για να πει:

«Θέλουμε αξιόπιστο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και νέο πολιτικό προσωπικό. Θέλουμε να γίνουμε κυβερνητική δύναμη. Οσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έχει ο ελληνικός λαός σταθερότητα και σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Σέβομαι το Σύνταγμα και λέω ότι στις πρώτες εκλογές η παράταξή μας θα δώσει μάχη να πάρει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και να είναι κυβερνητική δύναμη με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα».

Προφανώς ένα μεγάλο ποσοστό που θα καταστήσει το Κινάλ- ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη σε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση -από την οποία αποκλείεται η Νέα Δημοκρατία- θα πρέπει να προστεθεί σε ένα άλλο ποσοστό -που δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό το ΣΥΡΙΖΑ.

Φαίνεται πως το κόμμα του Ανδρουλάκη θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει ένα μεγάλο ποσοστό κι αν είναι κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατίας -με “νέο πολιτικό προσωπικό”.

Μια ανάγνωση αυτής της πρότασης μπορεί να είναι πως στην κυβέρνηση αυτή δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και δεν θα πάρουν υπουργικές θέσεις πρόσωπα που δεν αποτελούν νέο πολιτικό προσωπικό.

Προφανώς δεν θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος σε αυτ΄΄η την κυβέρνηση και το ερώτημα είναι αν θα είναι -σε μια τέτοια συνεργασία- στο Κινάλ-ΠΑΣΟΚ.

Εδώ κολλάει και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη -που μπορεί να μοιάζει και σε πρόσκληση για αποστασία: “Η κυβέρνηση μπορεί να είναι ενός κόμματος αλλά έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες και με αυτή την πολιτική θα πορευτούμε”.

Ο Μητσοτάκης και η προβιά του Κεντρώου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή αποκήρυξε τον νεοφιλελευθερισμό και εμφανίσθηκε ως ένας κεντρώος σοσιαλδημοκράτης -που θα διεκδικήσει ψήφους από το Κινάλ -στο οποίο ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τον αποδέχεται.

Προφανώς αν αυτό δεν αποδώσει θα επιχειρήσει να “ενσωματώσει” δυνάμεις του Κινάλ -ΠΑΣΟΚ που στο ερώτημα “ποια κυβέρνηση προτιμάτε” εμφανίζεται διχασμένο με προτίμηση μια κυβέρνηση ΝΔ-Κινάλ -που όμως έχει αποκλείσει ο Πρόεδρός του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης δηλώνει πως ανήκει στο «προοδευτικό κέντρο» -που το “εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές”.

Πρόσφατα μίλησε ξανά για την πρόθεσή του να καλέσει σε αποστασία στελέχη άλλων κομμάτων λέγοντας πως «η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη ΝΔ”.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Χρυσοχοϊδη με την Νέα Δημοκρατία -πάνω που όλοι μιλούσαν για “στυμένη λεμονόκουπα”- απευθύνεται στα στελέχη αυτά που ενδεχομένως ΄έχουν δεχθεί ήδη πρόσκληση για συμμετοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή προαναγγέλει πως θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμη, αλλά με στελέχη άλλου κ΄όμματος, ενώ μάλλον δεν περιμένει τον Ανδρουλάκη για να συγκυβερνήσει -αφο΄ύ «δεν τοποθετείται στην κεντροδεξιά πολυκατοικία»:

Η …ενσωμάτωση στελεχών άλλων κομμάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -την ώρα που οι πολιτικές εξελίξεις παραπέμπουν σε κυβερνήσεις συμμαχιών δείχνει ένα μοντέλο που θυμίζει αποστασία και μιλάει για μονοκομματική κυβέρνηση -με στελέχη άλλων κομμάτων:

«Αυτοί οι 30 μήνες έδειξαν ότι αυτή η μονοκομματική κυβέρνηση που ενσωμάτωσε στελέχη που δεν ήταν από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, μια ευρεία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα και είναι πιο κατάλληλες αυτές οι κυβερνήσεις».

O Πρωθυπουργός της χώρας -που προβλέπει πως δεν θα υπάρχει με την απλή αναλογική κυβέρνηση -θα τις χάσει δηλαδή τις εκλογές- προτείνει ανοιχτά αντί της συγκυβέρνησης με άλλο κόμμα ένα πολιτικό σύστημα που έχει δοκιμάσει ο πατήρ Μητσοτάκης στο παρελθόν.

Να σχηματίζεται κυβέρνηση από ένα κόμμα με στελέχη που δεν είναι από την «παραδοσιακή κομματική μήτρα» -τα οποία «χρησιμοποιούνται» -όπως έγινε στο παρελθόν με στελέχη του Κινάλ και του Ποταμιού- το οποίο κατασπάραξε.

Υπάρχει όμως μια διαφορά από την άλλη ιστορική Αποστασία: ο νεότερος Μητσοτάκης μοιάζει να θέλει να ανατρέψει μια δημοκρατική κυβέρνηση απέξω και πριν αυτή υπάρξει.¨