Primo secondo

ΣΚΙΤΣΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ

Του Ιωάννη Δαμίγου

Τα θέατρα ρίχνουν αυλαία στις παραστάσεις των, το ένα μετά το άλλο, τέλος σεζόν. Μα το θέαμα και χωρίς εισιτήριο μάλιστα έχει αρχίσει, με τους πολιτικούς θιασάρχες να παρουσιάζουν τα μπουλούκια τους, υπερήφανοι επί σκηνής. Αν με παρατηρητικότητα κοιτάξεις, θα διακρίνεις στα πρόσωπά των, το ήδη αναπόφευκτο πιάσιμο στις μασέλες, εκείνο που αφήνει μια ενοχλητική μα και επίπονη κράμπα, λόγω διάρκειας επιδεικτικής επαγγελματικής χαράς, δήθεν.

Από τις αρχηγικές επιλογές των υποψήφιων ευρωβουλευτών των κομμάτων, ακόμη και από τον τρόπο …  πρόσληψης κατ’ άλλων, καταδεικνύονται οι επιπόλαιοι σκοποί των, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ευτυχώς. Λόγω της έλλειψης στοιχειώδους σοβαρότητας των πολλών, είναι εύκολα διακριτές και προσφέρουν μια αξιοπρεπή λύση. Ταγός δεν υπήρξα ποτέ, αλίμονο, ούτε τώρα θα τον υποδυθώ, προτείνοντας. Δουλειά σας.

Το μενού δεν περιέχει ευχάριστες εκπλήξεις, αντίθετα παρουσιάζει τα ίδια πολύ παιγμένα έργα, με την ίδια ακριβώς σεναριακή πλοκή, από ατάλαντους βουλευτές ηθοποιούς, σε καθαρά επαγγελματικούς ρόλους περαίωσης συμφερόντων. Με έλλειμμα φαντασίας και καλλιτεχνικής παιδείας, ερμηνεύουν απνευστί τους μονόλογους σε άδεια έδρανα, μη υπομένοντας από συναδέλφους και ομοϊδεάτες κιόλας, τέτοιους στείρους ρόλους πλήξης. Μόνο όταν υπάρξει τεχνική ανάγκη τάχα, εμφανίζονται απρόθυμα οι επαγγελματίες παλαμακιστές επί του εύκολου  έργου. χωρίς την ανάγκη επίπονης αποστήθισης.

Υπάρχουν βέβαια και νέες προσθήκες σε αυτές τις παλιές γνωστές, με “δημοσιογράφους” εξυπηρέτησης μεγάλης χρονικής υπομονής που ήγγικεν επιτέλους η ώρα της ανταμοιβής. Δεν λείπουν και οι θρασείες επιλογές παρουσιαστών, αγοραίων και περιθωριακών άτιτλων εκπομπών για αδαείς τηλεθεατές passatempo. Μια μάλιστα εξ αυτών, ρώτησε και πήρε την άδεια εργοδότη, προκειμένου περί της ενασχόλησής της με την πολιτική που παίζει στα … δάχτυλα! Ακόμη και μεταγραφόμενο ποδοσφαιριστή … πολιτικής ναι, έχουμε, που με νέο προπονητή οι κομματικοί οπαδοί αναμένουν να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.

Επίσης μη ξεχάσω και την κυρία με τις κατσαρόλες και τα φαγητά ή το μοντέλο του πάλαι ποτέ μοντελοπνίχτη και λοιπών ικανών υποψηφίων. Άλλωστε στην μεγάλη σκηνή του ευρωπαϊκού θεάτρου των λόμπι και τις μίζας, έχοντας υπόψη την επιτυχή εν μέρει προϋπηρεσία εκδούλευσης εξυπηρετήσεων, θα εισέλθουν σε νέους χώρους ανάπτυξης δεξιοτήτων. Πρίμo σεκόντο.

Επέστρεψε στην παράσταση , μετά από τιμητική αναφορά ¨’είναι εδώ μαζί μας σήμερα και με μεγάλη χαρά τον καλώ στην σκηνή”, ο καλλιτέχνης που έμεινε ταλέντο δυστυχώς. Κακεντρεχείς τινές, έσπευσαν να καταλογίσουν επιστροφές καταστροφές, μα οι ακραιφνείς κομματικοί στυλοβάτες απέκρουσαν ως πολιτικό και επιθετικό το χιούμορ. Καθώς από “χιουμοριστικές” αλλόκοτες πολιτικές παρουσίες, βρίθουν από καιρό.

Αστεία, σοβαροφανή, γελοία και αγοραία προϊόντα, περπατούν ανάκατα στην πολιτική πασαρέλα, ευτελίζοντας λειτουργήματα, μετατρέποντάς τα σε καριέρες, με την πιο ανίερη προκλητικότητα. Ευελπιστώντας κατά τα ειωθότα, σε μια μελλοντική εξασφαλισμένη θέση στο ευρωπαϊκό αλισβερίσι, primo secondo. Με τον λαό κομπάρσο και κασκαντέρ, κατά βούληση.