SOS! Στρατηγικό λάθος της “πλευράς Τσίπρα”  ότι κατεβάζουν υποψήφιο απέναντι στον Κασσελάκη, αντί να τον αφήσουν να υποκύψει στον εαυτό του

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Οι έννοιες της στρατηγικής, του πολιτικού σχεδιασμού και των τακτικών ελιγμών είναι άγνωστες στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στην πλευρά του συντάσσεται με τον Αλέξη Τσίπρα -στον οποίον αποδίδεται  αβασάνιστα ο χαρακτηριστικός της “τακτικιστή”.

Πέρα από τα ολέθρια στρατηγικά λάθη που έκαναν μεταξυ 2019 και 2023 και κορύφωσαν με την αψυχολόγητη επιλογή να δώσουν χρίσμα υποψηφίου προέδρου στον Κασσελάκη που δεν ήταν καν μέλος του κόμματος -και στη συνέχεια να τον στηρίξουν για να κερδίσει τις αρχαιρεσίες- τώρα  που κατάλαβαν τι “αγόρασαν”, και τον αναγκάζουν να ξαναστήσει κάλπες, κάνουν ένα ακόμη λάθος: κατεβάζουν υποψήφιο απέναντι του.

Είναι το τέλος όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της μυθολογίας που συνοδεύει τη δημόσια παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο μάλιστα αποδίδουν προθέσεις στήριξης της Όλγας Γεροβασίλη ως αντίπαλου του Κασσελάκη – για “να τον ξεχρεωθεί”.

Με βάση τα μέσα που διαθέτει- και όλοι τα γνωρίζουν -ο αμφισβητούμενος επικεφαλής το ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον αδύνατον να τον νικήσει οποιοδήποτε στέλεχος. Και την ήττα θα τη χρεωθεί ο Τσίπρας.

Αλλά και αν τον κερδίσει- κάτι που θα θεωρηθεί… “επανασυριζοποίηση” του Τσίπρα- ο Κασσελάκης   θα πάρει τη ομάδα του -όσους εκμαυλίσει, εξαγοράσει ή απλώς παραμυθιάσει- και  θα οργανώσει διάσπαση.

Έτσι θα πάει στις εκλογές χωρίς το βάρος του “άρρωστου ΣΥΡΙΖΑ” που παρέλαβε, όπως λέει, χωρίς την υποχρέωση να αναφέρεται στον Τσίπρα και με συσπειρώσεις που δεν θα προσκρούουν στην ιδεολογική και την πολιτική ταυτοτητα ενός αριστερού κόμματος.

Επιπλέον θα έχει και την στήριξη των μηχανισμών του… Μητσοτάκη -που έτσι θα βρει έναν ακόμη Λοβέρδο.

Η εξαέρωση θα είναι θέμα χρόνου

Το αποτέλεσμα είναι ορατό: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδυναμωθεί περισσότερο στις ευρωεκλογές- έχοντας εκτός από το ΠΑΣΟΚ και δυο αντίπαλα κόμματα που προέκυψαν από την κατάτμησή του. Η εξαέρωση θα είναι θέμα χρόνου, όποια επιλογή ηγεσίας και αν κάνει μετά τον Κασσελάκη.

Αντίθετα αν δεν του κατεβάσουν υποψήφιο και τον αφήσουν να πάει στις ευρωεκλογές ατουφέκιστος τον οδηγούν στο τέλος του. Για ευκρινείς  λόγους:

-Πρώτα η συμμετοχή της βάσης στην επανεκλογή του θα είναι αναιμική, ενώ και ο ίδιος χωρίς  αντίπαλο θα χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και δεν θα μπορεί να κάνει το “σόου” που σχεδιάζει.

-Δεύτερο, με τον ίδιο τρόπο -και όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει- η επίδοσή του στις ευρωεκλογές ως ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δραματική και θα πλησιάζει τα προ του 2012  ποσοστά. Δεν θα μπορεί να σταθεί ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώτοι που θα του δείξουν την έξοδο θα είναι όσοι  θαμπώθηκαν από τη “λάμψη” του.

Αλλά και η διάσπαση που θα κάνει πάλι -και θα κάνει- όταν καθαιρεθεί, θα είναι άσφαιρη. Θα είναι πλέον κάποιος που οδηγεί το κόμμα που τον εμπιστεύθηκε δυο φορές στην απόλυτη καταστροφή.

Έτσι θα τελειώνουν με αυτόν τον “παράξενο επισκέπτη” και στη συνέχεια θα δουν τι θα κάνουν ως πολιτικός χώρος και ως κόμμα.

Έχουν χρόνο ως τις εθνικές εκλογές να οργανώσουν την παρουσία τους με καθαρούς στόχους, αξιοπρεπή ηγεσία και τις πραγματικές αλλαγές που χρειάζονται.  Ίσως μπορούν και να ενωθούν τα δύο κομμάτια, χωρίς τα βαρίδια.

Δεν πρέπει να παίξουν αυτό το παιχνίδι

Τι δεν καταλαβαίνουν  οι “Τσιπροφύλακες” και κάνουν τη θέση του κόμματος και τη δική τους χειρότερη; Γιατί οδηγούν τον Τσίπρα -με το  υπονοούμενό του μαριονετίστα, που του αποδίδουν – στο οριστικό τέλος του;

Πρώτη η Όλγα Γεροβασίλη και όσοι ακόμη έχουν ηγετικές φιλοδοξίες ΔΕΝ πρέπει να παίξουν αυτό το παιχνίδι που ωφελεί μόνο τον Κασσελάκη. Δεν έμαθαν τίποτε από το λάθος που έκαναν με την εκλογή του το περασμένο φθινόπωρο; Δεν ξέρουν ακόμη με ποιον έχουν να κάνουν;