Spiegel: Τα 4 σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ανάλυση με βάση 4 σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία μετά την επίθεση της Ρωσίας δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Spiegel, παρά τις τεράστιες κυρώσεις της Δύσης και την παγκόσμια κριτική, η Ρωσία συνεχίζει τον επιθετικό της πόλεμο κατά της γειτονικής Ουκρανίας. Ο στρατός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πλέον τον έλεγχο ορισμένων πόλεων και περιοχών. Πολλά μέρη και περιοχές, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να αμφισβητούνται, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, του Χάρκοβο και της πρωτεύουσας Κίεβου.

Η πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης είναι επίσης ένα από τα κύρια θέατρα πολέμου για μέρες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα ρωσικά στρατεύματα διέκοψαν πρόσφατα το πόσιμο νερό και την παροχή ρεύματος στην πόλη. Ενώ τα δεινά για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και οι απώλειες και στις δύο πλευρές αυξάνονται, οι ειδικοί αναλύουν πώς μπορεί να εξελιχθεί η σύγκρουση. Ακολουθούν τέσσερα πιθανά σενάρια:

1ο σενάριο: Στρατιωτικό αδιέξοδο: Μέχρι στιγμής, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αντισταθεί στη ρωσική εισβολή: Η προσπάθεια να καταληφθεί η πρωτεύουσα Κίεβο με αλεξιπτωτιστές απωθήθηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Πολλοί Ουκρανοί έχουν ενταχθεί στις αμυντικές μονάδες. Με τη βοήθεια δυτικών όπλων και πληροφοριών, τα ουκρανικά στρατεύματα ενδέχεται να μπορέσουν να αντέξουν στο Κίεβο και να οδηγήσουν σε στρατιωτικό αδιέξοδο.

Η αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας ως αποτέλεσμα των σωφρονιστικών μέτρων θα μπορούσε να αναγκάσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αλλάξει τους υπολογισμούς του.

“Με τις κυρώσεις της, η Δύση θα μπορούσε να πείσει τον Πούτιν να εγκαταλείψει τον κεντρικό πολεμικό στόχο του να αποκεφαλίσει την ουκρανική κυβέρνηση και να εγκαταστήσει μια φιλορωσική μαριονέτα”, γράφει ο Samuel Charap από το αμερικανικό think tank, Rand Corporation, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

2ο Σενάριο: Eσωτερική πολιτική αλλαγή στη Ρωσία: Η πιθανότητα μιας λαϊκής εξέγερσης ή πραξικοπήματος που θα ανατρέψει τον Πούτιν φαίνεται επί του παρόντος μικρή.

Ωστόσο, οι παρατηρητές δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Το Κρεμλίνο καταπολεμά τα ανεξάρτητα και ξένα μέσα ενημέρωσης. Αρκετοί ξένοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού BBC, του καναδικού CBC και των γερμανικών ARD και ZDF, ανέστειλαν προσωρινά τη δουλειά τους στη Ρωσία μετά τη ψήφιση νέου νόμου από τη Ρωσία που λογοκρίνει την πολεμική κάλυψη. Με αυτό το βήμα, το Κρεμλίνο επιχειρεί να εδραιώσει την κυριαρχία της γνώμης μεταξύ των πιστών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Πρόσφατα, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, κατά τις οποίες σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων φέρεται να έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 6.000 άτομα. Η υποστήριξη προς τον Πούτιν καταρρέει επίσης στην κυβερνώσα ελίτ: ορισμένοι ολιγάρχες, μέλη του κοινοβουλίου, ακόμη και η ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου Lukoil ζητούν τον τερματισμό των μαχών.

“Η προσωπική ασφάλεια του Πούτιν είναι πολύ καλή και θα συνεχίσει να είναι πολύ καλή – έως ότου δεν είναι”, δήλωσε ο Έλιοτ Α. Κοέν από το κέντρο σκέψης της Ουάσιγκτον για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές. “Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στη σοβιετική και ρωσική ιστορία”.

3ο σενάριο: Στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας: Δεδομένης της στρατιωτικής υπεροχής της Ρωσίας, οι δυτικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας αναμένουν ότι τα στρατεύματα του Πούτιν θα συνεχίσουν να προελαύνουν μακροπρόθεσμα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον Πούτιν ότι “τα χειρότερα έρχονται”. Ο Πούτιν θέλει “να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας”.

Αλλά ακόμα κι αν τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρουν να καταλάβουν το Κίεβο και να καθαιρέσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, είναι πιθανό να υπάρξει ισχυρή αντίσταση από τον ουκρανικό πληθυσμό. Η Μόσχα θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της κατάληψης μιας χώρας 40 εκατομμυρίων κατοίκων.

4ο Σενάριο: Κλιμάκωση της σύγκρουσης: Η ίδια η Ουκρανία δεν είναι ακόμη μέλος ούτε του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ, αλλά συνορεύει με τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη που ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Εάν ένα μέλος δεχτεί επίθεση, αυτό θεωρείται επίθεση σε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Σχεδόν κανένας ειδικός δεν περιμένει από τον Πούτιν να επιτεθεί άμεσα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ και, ως εκ τούτου, να διακινδυνεύσει έναν πυρηνικό πόλεμο. Ωστόσο, προβοκάτσιες είναι νοητές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πολιτικός επιστήμονας Σαράπ προειδοποιεί για “τους κινδύνους ενός ατυχήματος, ενός περιστατικού ή ενός εσφαλμένου υπολογισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας”. Για παράδειγμα, ένας αδέσποτος πύραυλος ή μια επίθεση στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση του πολέμου.

Το ιδανικό του Πούτιν για μια Ρωσία με σοβιετικές διαστάσεις και η υπόσχε σή του να προστατεύσει τις ρωσικές μειονότητες εγείρουν ανησυχίες για περαιτέρω εδαφικές φιλοδοξίες. Μετά την Ουκρανία, η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να στοχεύσει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας.