Tι έκανε ο Καλογρίτσας τα τρία εκατομμύρια των Λιβανέζων; Ας θυμηθούμε τι έγραφε το Α.Π τον Μάρτιο

Toυ Γ. Λακόπουλου

Χρ. Καλογρίτσας: Εργολαβίες

Ο Καλογρίτσας έκλεισε μια «μπίζνα» με κάτι κουτο-Λιβανέζους- κατά το κουτό-Φραγκοι- «πήρε τρία εκατομμύρια μπροστάντζα και μην τον είδατε» – «τον Κίτσο τον λεβέντη τον αρχιληστή».

Στην ταινία «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία» – «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» ,όπως προβλήθηκε στην Ελλάδα– ο Γούντι Άλεν παρωδεί έναν αποτυχημένο τύπο, εμμονικό με τις ληστείες τραπεζών, που πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος, όταν μια «δουλειά» στράβωσε.

Υπάρχουν αναλογίες ανάμεσα στην έμπνευση του Άλεν το 1969, με το βίο και την πολιτεία του Χρήστου Καλογρίτσα σήμερα;

Δύο από τις τελευταίες δουλειές του στράβωσαν -και πολύ. Πρώτη η απόπειρα να γίνει «καναλάρχης». Είχε ακρες στην τότε κυβέρνηση- ή τουλάχιστον σε δυο υπουργεία. Αλλά δεν είχε τα λεφτα.

Η συνέχεια ξεπέρασε τη γαργαλιστική μυθοπλασία του Άλεν. Εκει που οι άλλοι – με το «γεμάτο πορτοφόλι» ,κατά τον υπουργό που δημοπρατούσε τις τηλεοπτικές άδειες- έβαζαν ζεστό χρήμα, αυτός έβαζε «δικαιώματα» σε κάτι βοσκοτόπια.

Στο τέλος τον απέρριψαν και αυτοί που τον είχαν από δίπλα. Ιδίως όταν επέτυχε η προσπάθεια να του δώσει τα λεφτά ένας …ανταγωνιστής του. Ετσι δεν μάθαμε ποτέ αν το κανάλι του, θα υπηρετούσε τον υπουργό, ή τον άλλον καναλάρχη.

Για τη δεύτερη δουλειά μιλούν τα δικόγραφα. Ο Καλογρίτσας έκλεισε μια «μπίζνα» με κάτι κουτο-Λιβανέζους- κατά το κουτό-Φραγκοι- «πήρε τρία εκατομμύρια μπροστάντζα και μην τον είδατε» – «τον Κίτσο τον λεβέντη τον αρχιληστή».

Αλλά οι Λιβανέζοι ουτε κουτοί ηταν ,ούτε εκατομμύρια για πέταμα ειχαν . Τον έσυραν – με τον καλύτερο Έλληνα νομικό σ αυτά τα θέματα-σε διαιτησία στη Γενεύη και την κέρδισαν.

Ο Καλογρίτσας το είδε σαν ελληνικό Πρωτοδικείο επαρχίας και έλεγε στο δικαστήριο ότι η εργολαβία που ανέλαβε ήταν «εικονική» και τα λεφτά πήγαιναν αλλού , με κυβερνητικές υποδείξεις. Δεν μάσησαν. Όπως λενε επισήμως τους «έφαγε τα 3 εκ. παρανόμως» και τα θέλουν.

Αίφνης το πράγμα αποκτά πολιτικό σασπένς. Μπαίνει στο παιχνίδι ως δικηγόρος του «ανθρώπου του ΣΥΡΙΖΑ» βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που τα πάει καλά με τη ΝΔ- αλλά έχει διωχθεί για το σκάνδαλο Νοβαρτις.

Έτσι ο Καλογρίτσας βρηκε μια καινούργια ιστορία: ο Νίκος Παππάς κανόνισε να πάρει τα λεφτά. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η ΝΔ.

Στήνει Προανακριτή κατά Παππά, με βάση μια διαφορά … ιδιωτών. Ουδόλως σχετιζόμενη με το δημόσιο . Με υλικό το νέο στόρι Καλογρίτσα. Αν το μάθει ο Γούντι Άλεν θα κάψει τη σκηνοθετική καρέκλα του- δεν πιάνει μία μπροστά τους.

Φίλιες εφημερίδες λένε ότι στη Βουλή θα ξεπετάξουν την υπόθεση σύντομα και με «7-8 μάρτυρες». Προφανώς για να μην τους προλάβουν οι εκλογές και τους είναι άχρηστη.

Στοιχεία ποινικής αξιολόγησης δεν υπάρχουν, ακόμη και αν υπήρξε μεσολάβηση Παππά. Αλλά παλιά μας τέχνη κόσκινο: τι να τα κάνεις τα στοιχεία, αν έχεις την πλειοψηφία;

Υπάρχει και το προηγούμενο με την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, που έκανε τον νομικό παράσταση του Δημήτρη Τσοβόλα να πιστεύει ότι η δική του περιπέτεια στο «βρόμικο 89» ήταν σχολική εκδρομή.

Ο Καλογρίτσας -που έκανε καριέρα ως εργολάβος αποκτώντας αντί για μηχανήματα, κουμπαριές με πολιτικούς και δημοσιογράφους – αλλάζει πάλι στρατόπεδο.

Αυτοί που ξέρουν ότι όσοι έμπλεξαν μαζί του βγήκαν και ζημιωμένοι και εκτεθειμένοι. Το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έρχεται η σειρά της ΝΔ.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο έχει ενημερωθεί σε βάθος επί της υπόθεσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αλλά η Ιστορία διδάσκει ότι ένας Πρωθυπουργός από τις ιστορίες του Μαυρίκη και του Παντσαβόλτα, μπορεί να γλιτώσει. Από τις εργολαβίες του Καλογρίτσα όχι.

Ακόμη και όταν χάνει, τον παίρνει μαζί του…