To πολιτικό τοπίο μετά την ΔΕΘ: Άνοδος του δικομματισμού

Έρευνα της Kάπα Recearch

Ενισχύεται η πόλωση: ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία τροφοδοτούνται από τις επιτυχημένες εμφανίσεις των αρχηγών τους στη ΔΕΘ και καταγράφουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τους στην πρόθεση ψήφου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Δημοφιλή τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης: Μετά τη θετική παρουσία του πρωθυπουργού, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκμεταλλεύθηκε προς όφελος του κόμματός του το βήμα της ΔΕΘ.

Παρόλα αυτά η κοινή γνώμη, σε αναμονή, παρακολουθεί από απόσταση τη διαμάχη των κομμάτων. Μετράει περισσότερο τα «ευρώ» και λιγότερο τα «λόγια». Ανησυχεί για την αποδοχή των εξαγγελιών από τους πιστωτές και την περιορισμένη πιθανότητα υλοποίησής τους.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης της Kαπα Recearch δείχνουν πως στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έρχεται πρώτη με 24,7%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,8%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,9% ΚΙΝ.ΑΛ. 6,7%, ΚΚΕ 5,6%, ΠΟΤΑΜΙ 1,3%, ΑΝΕΛ 2,5%, Ένωση Κεντρώων 2,3% και ΛΑΕ 1,6%.

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018, η Νέα Δημοκρατία έχει αυξήσει τη δύναμή της κατά 1,3% (από 23,3%), ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 2% (17,8%), ενώ η Χρυσή Αυγή χάνει ένα περίπου 1%. ΟΙ ΑΝΕΛ κερδίζουν ένα σημαντικό 0,5% αν και παραμένουν εκτός Βουλής.

Στη καταλληλότητα για την πρωθυπουργία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να κρατάει την πρώτη θέση με 32% αλλά ο Αλέξης Τσίπρας με 27% ανεβάζει το ποσοστό του κατά τρεις μονάδες.

Το 53% των ερωτηθέντων θέλει εξάντληση της τετραετίας, ενώ αναφορικά με την περικοπή των συντάξεων, το 43% ζητά να ακυρωθεί το μέτρο έστω και μονομερώς.

Aπό το σύνολο των ερωτηθέντων το 64% έχει ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσει, αλλά το το 34% θα αποφασίσει αφού προκηρυχθούν οι εκλογές, λίγες μέρες ή την ίδια μέρα.