Κυβέρνηση επιτελικού πανικού: ο Μητσοτάκης εκβιάζει το πολιτικό σύστημα και απειλεί να το πάρει μαζί του καθώς πέφτουν οι τίτλοι του τέλους του

Του Νίκου Λακόπουλου

Το ‘επιτελικό κράτος” δεν κατέρευσε στα Τέμπη, αλλά αποδείχτηκε δολοφονικό. Η τραγωδία δεν ήταν μια φυσική καταστροφή, αλλά έργο της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση δυο τρένα -με 57 νεκρούς- για ένα ρουσφέτι.

Το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει μετά την τραγωδία τις ευθύνες της, αλλά επιχειρεί να σύρει όλο το πολιτικό σύστημα και τη Δικαιοσύνη μαζί της στο γκρεμό.

“Η ευθύνη που αναλογούσε στην κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο έχει αναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Μεταφορών την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν βλέπει κανένα λόγο να μην είναι υποψήφιος ξανά ο υπουργός που έχει παραιτηθεί.

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη και δεν θα επιδιώξει κανενός είδους ανούσια κομματική αντιπαράθεση» είπε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προλογίζοντας τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Και κείνος με τη σειρά του σχολίασε ότι δεν υπάρχει «καμία διάθεση κυβερνητικής παρέμβασης αφενός στη δικαστική έρευνα αφετέρου στη διοικητική έρευνα που θα διεξαγάγει ομάδα τεχνοκρατών» που διόρισε η ίδια η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ μετά την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο, προ 6ετίας!

Λίγο πιο πέρα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανησυχεί όχι για την πορεία της έρευνας, αλλά για την «πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής από εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος και την προσπάθειά τους να καταστήσουν μέρος του προβλήματος και την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Η Δικαιοσύνη μελετά την δικογραφία του 2017!

Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σε άλλη χώρα: μια τραγωδία με ευθύνες να εξελίσσεται και ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου να μελετά την δικογραφία για το ένα άλλο συμβάν του 2017.

Mε τα γήπεδα να γεμίζουν πανό όπως «δεν ήταν ατύχημα ήταν δολοφονία», «χώρα εκτροχιασμένη, μες στο αίμα βουτηγμένη» ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σπασμωδικές κινήσεις επιχειρεί να γαντζωθεί στην εξουσία βάζοντας στον στόχο της λαϊκής οργή όλο το πολιτικό σύστημα και την Δικαιοσύνη.

Μετά την επιστολή Μητσοτάκη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσα σε λίγες ώρες διατάχθηκε ξεχωριστή έρευνα της Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου με έλεγχο των συμβάσεων, γιατί δεν προχώρησαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοι ευθύνονται για όλα αυτά.

Πρόκειται για άλλες εποχές και συμβάσεις άλλων κυβερνήσεων με πρωθυπουργούς τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρωθυπουργός υπαγορεύει στον Ανώτατο Εισαγγελέα κι αυτός στον Οικονομικό Εισαγγελέα να ανασύρει μια υπόθεση που έχει αρχειοθετηθεί και προεξοφλεί πως υπάρχουν υπεύθυνοι για τα χρονοδιαγράμματα και τα χρήματα που δαπανήθηκαν.

Η έρευνα αναζητά το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρότατων αδικημάτων όπως αυτό της απιστίας και ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, από τις ανολοκλήρωτες συμβάσεις, τις ανανεώσεις και όλες τις κωλυσιεργίες που ουσιαστικά άφησαν ανεκτέλεστα μία σειρά από έργα.

Ο εκβιασμός του Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης καθώς καταρρέει απειλεί πως θα τα βγάλει όλα στη φόρα -για τις προηγούμενες κυβερνήσεις- με την Δικαιοσύνη να φαίνεται να εκτελεί εντολές του.

Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει απέναντι στον εκβιασμό το πολιτικο-οικονομικό σύστημα που δεν επιθυμεί να τον ακολουθήσει στην πτώση του και μάλλον μέσα από τα οργισμένα κανάλια του δείχνει τον δρόμο της εξόδου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της κυβέρνησης με ενίσχυση μικρότερων κομμάτων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη συζητείται η μορφή της κυβέρνησης που θα διαδεχθεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η λαϊκή οργή που εκφράστηκε στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα οδηγεί σε διαζύγιο Μητσοτάκη και των χορηγών του καθώς μια νέα γενιά εμφανίζεται στο πλάνο.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.