Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η μύτη της Κλεοπάτρας

Toυ Απόστολου Γατή

«Πάλι θα μας πείτε ότι μόνο αριστεροί ήταν στο Πολυτεχνείο! Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων. Άντε να τελειώνουμε πια με αυτά τα ιδεολογικά άβατα».

«Σας τα είπα και για την Εθνική Αντίσταση τις προάλλες. Θα τα ακούσετε και για το Πολυτεχνείο»,

αναφέρθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με το θέμα της πανδημίας.

Έχει γραφτεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν έχει καλή σχέση με την ιστορία, δεν επιθυμεί να την κατανοήσει πέρα από τον ιδεολογικό του ίσκιο, και προσπαθεί να την ξαναγράψει σύμφωνα με τη μύτη της Κλεοπάτρας.

«Η Ιστορία της ανθρωπότητας μπορεί να ήταν τελείως διαφορετική, αν η μύτη της Κλεοπάτρας είχε διαφορετικό σχήμα», είχε γράψει ο Μπλεζ Πασκάλ. Ο Γάλλος στοχαστής είχε πει το εξής απλό: η Ιστορία είναι μια σειρά από γεγονότα που βασίζονται σε συγκυρίες, οι οποίες αν είχαν αποφευχθεί, θα παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να είχε συντεθεί μια διαφορετική πραγματικότητα και κατοπινή εξέλιξη, αν π.χ. ο Ρωμανός Δ΄ Διογένης δεν είχε ηττηθεί το 1071 από τους Σελτζούκους στη μάχη του Ματζικέρτ, ή αν ο λαός δεν έριχνε τη χούντα στην Ελλάδα. Πλήθος παραδειγμάτων.

Στην αναφορά-υπενθύμισή του για την Εθνική Αντίσταση είχε πει (στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρ. Σταϊκούρα που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ):

«Όχι, στην εθνική αντίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός και κάποια στιγμή αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί».

Σαφώς και στην Εθνική Αντίσταση δε συμμετείχαν και δεν αγωνίζονταν μόνο αριστεροί. Όμως δεν ήταν «όλος ο ελληνικός λαός», διότι πολλοί πήγαν με τους κατακτητές. Υπήρχαν δωσίλογοι, μαυραγορίτες, Χίτες, Ταγματασφαλίτες. Και αυτό είναι αποδεδειγμένο και καταγραμμένο. Όπως είναι καταγραμμένο σε ποια παράταξη βρήκαν κατόπιν απάγκιο, ποια παράταξη εντέλει τους αφομοίωσε. Όπως είναι καταγραμμένη και η στάση της ΝΔ το 1982, όταν είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία στη Βουλή για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, υποσχόμενη διά του τότε αρχηγού της Ευάγγελου Αβέρωφ πως όταν επανέλθει  στην εξουσία θα καταργούσε τον νόμο.

Όμως, αν η μύτη της Κλεοπάτρας είχε διαφορετικό σχήμα, ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα να μην προσπαθούσε με τόσο άγχος να πείσει για μια άλλη πραγματικότητα, η οποία είναι η κατ’ αυτόν αντικειμενική, διότι οι συνθήκες ήταν αντεστραμμένες, αλλά εμείς δεν το έχουμε ακόμα κατανοήσει!

Σε ό,τι αφορά το Πολυτεχνείο, ότι «υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων», εννοεί και από το χώρο της ΝΔ; Αν εννοούσε κάτι τέτοιο, ίσως θα πρέπει να είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που επιβιβάστηκε στη μηχανή του χρόνου, καθότι η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα, πλην εκείνων της Αριστεράς, ιδρύθηκαν μετά την πτώση της χούντας το 1974! Αλλά πάλι, ποιος δεν θυμάται από τον λόγο του Ευάγγελου Αβέρωφ τον Μάιο του 1978:

«Δεν είμαι διατεθειμένος λόγω επιμόνου συνθηματολογίας, λόγω ανύπαρκτων «πολυαρίθμων νεκρών», να βοηθήσω και εγώ στην θεσμοποίηση μια ψεύτικης ιστορίας…».

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος του κόμματός του, Άδωνις Γεωργιάδης, προσυπέγραφε το παραπάνω σε δημόσια τοποθέτησή του στις 18 Νοεμβρίου 2018 (ΣΚΑΪ, εκπομπή «Ακραίως»).

Όμως, αν η μύτη της Κλεοπάτρας είχε διαφορετικό σχήμα, ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην επέλεγε την παραμονή του στο ιστορικό «καθαρτήριο». Αν και θα μπορούσε π.χ. να ρωτήσει σχετικά το «δεξί χέρι» του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη.