Η απόφαση της Συνόδου για το προσφυγικό να μην μείνει για μία ακόμη φορά ανεκτέλεστη  

Toυ Θανάση Θεοχαρόπουλου

 

 Στην Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό φάνηκε να κατανοήθηκε ότι το πρόβλημα είναι κοινό ευρωπαϊκό. Στην χώρα μας ήδη ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων πλησιάζει τις 50.000. Είναι λοιπόν φανερό ότι η νέα απόφαση για μετεγκατάσταση 72.000 προσφύγων έχει δύο πτυχές. Την θετική καθώς υπάρχει δέσμευση για μετεγκατάσταση, αλλά και την αρνητική καθώς ο αριθμός των 160.000 προσφύγων που είχε αποφασισθεί σε προηγούμενη Σύνοδο μειώνεται σημαντικά. Η απόφαση αποτελεί ένα πρώτο μικρό βήμα, όμως δεν υπάρχει περιθώριο στο προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει με τόσο αργά βήματα. Δεν είναι δυνατόν οι προσφυγικές ροές να είναι μαζικές και οι αποφάσεις να τρέχουν καθυστερημένα να αντιμετωπίσουν τετελεσμένα. Η απόφαση της Συνόδου σε πολλά σημεία της είναι απλώς ένα ευχολόγιο, καθώς δεν υπάρχει ο τρόπος εγγύησης εφαρμογής της. Ελπίζουμε να μην είναι άλλη μία ανεκτέλεστη απόφαση, να μην μείνει στα χαρτιά. Η Τουρκία πλέον δεσμεύεται βάσει της απόφασης για συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Δεν πρέπει να συμβεί ότι και σε προηγούμενες Συνόδους, να καταστρατηγηθεί η απόφαση μονομερώς από ορισμένες χώρες. Λόγω όμως των υπαρκτών προβλημάτων στην ευρωπαϊκή πολιτική, στο προσφυγικό και σ’ άλλα ζητήματα, δεν πρέπει να υπάρξει ένα κλίμα αντιευρωπαϊσμού στην χώρα μας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι αν υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να συμμετέχουν στην κατανομή προσφύγων τότε θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά. Άλλη μία δήλωση που δείχνει την επιπολαιότητα και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα. Και αν οι περισσότερες χώρες θελήσουν να συνεισφέρουν σε οικονομική βοήθεια και όχι να λάβουν πρόσφυγες, τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας; Εξάλλου πρόσφατα ο κ. Μουζάλας είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί η χώρα μας να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες και να μετατραπεί σε Λίβανο της Ευρώπης για να παίρνει απλώς οικονομική βοήθεια. Τι άλλαξε; Αντί να κάνει για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας τον διαιτητή και να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ Καμμένου και Μουζάλα, γιατί δεν συμβουλεύεται τον κ. Μουζάλα πριν αναφερθεί σε τόσο σημαντικά ζητήματα;

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει από τους συνεχείς λήθαργους που πέφτει και να λάβει πρωτοβουλίες. Συμφώνησε στην Σύνοδο σε ταχύτατες διαδικασίες για την αναγνώριση ασύλου, τις οποίες δεν είναι έτοιμη να εφαρμόσει. Η ευρωπαϊκή βοήθεια πρέπει να είναι άμεση και συγκεκριμένη στον τομέα αυτό και η συνεργασία των ελληνικών αρχών άψογη. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, πέραν της εγρήγορσης των ίδιων των κρατικών δομών όπου υπάρχουν, να πρωτοστατήσει στην άμεση οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων. Δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα με οδυνηρά αποτελέσματα. Η κατάσταση στην Ειδομένη αποτελεί ντροπή τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Ελλάδα. Η απουσία του κράτους είναι αδικαιολόγητη. Πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει: Ή θα μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλα οργανωμένα κέντρα υποδοχής ή θα παράσχουν επί τόπου τις στοιχειώδεις υπηρεσίες και όρους, προσωρινής έστω, διαμονής. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν με ένα κόμμα της αριστεράς στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν: «Τι θέλει η Αντιπολίτευση; Να κάνουμε επέμβαση με δακρυγόνα;». Δηλαδή για την κυβέρνηση υπάρχει μόνο το χάος ή το ξύλο; Να χαίρονται την αριστερή αντίληψη τους. Θα έλεγα μήπως να σκεφτούν και μια άλλη εκδοχή. Τον πραγματικό και αποτελεσματικό συντονισμό για την προστασία και τη μεταφορά των προσφύγων σε κέντρα φιλοξενίας.  Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ειδάλλως οι συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης θα είναι επώδυνες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας.

 

Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ- Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης