Νίκος Λακόπουλος – Ο Αλέξης στη Χώρα των Θαυμάτων (7): Το σκουλαρίκι

Ο Τσίπρας, η Ελλάδα, η «Μεγάλη Αριστερά»

Εικονογραφημένη περίληψη του βιβλίου

Το σκουλαρίκι

f3051d715621d97814923431f79af475Την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008, ο καιρός είναι καλός. Η άνοιξη έρχεται. Ίσως το Σαββατοκύριακο πέσει λίγο η θερμοκρασία. Ο Αλέξης φοράει το κράνος του, παίρνει την μοτοσυκλέτα του και πάει στο Προεδρικό Μέγαρο. Όπως καταγράφει ο Γιώργος Μελιγγώνης στον “Ελεύθερο Τύπο”, φοράει ροζ πουκάμισο, μαύρο σακάκι, τζιν παντελόνι. Θα σταματήσει με τη μηχανή για την αναγκαία φωτογράφιση. Κανένας δεν προσέχει πως το street παπούτσι δεν ταιριάζει με την χιλιάρα BMW. Από την άλλη το «σταντ» που στηρίζεται η μοτοσυκλέτα είναι δικαιολογημένο για την φωτογράφιση.

” Είναι χωρίς γραβάτα, όπως και ο προκάτοχος του, Αλ. Αλάβανος. Εμφανώς αγχωμένος, έβγαλε το κράνος του και μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο για την πρώτη εθιμοτυπική – ως αρχηγός κόμματος- συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον συνόδευε ο εκπρόσωπος Τύπος του κόμματος, Ανδρέας Κυρίτζης, που δεν αποχωρίστηκε το σκουλαρίκι του”.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την προτίμηση των ψηφοφόρων στον Σύριζα με ποσοστό 17,9%, αλλά με μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Είναι, βέβαια δύσκολο, να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι ανέφικτο. Το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου έχασε τους αγρότες με τον Σημίτη, χάνει ένα ποσοστό των νέων και δεν μπορεί να αντλήσει από την Δεξιά στην οποία σφηνώθηκε το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη με 4,7%.  Φαίνεται όμως, ότι ένα ποσοστό πολιτών έχει μετακινηθεί προς τον Σύριζα, οριστικά.

Ο Αλέξης είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός με 56,3%. Ξεπερνά τον Καραμανλή (41,5%) και τον “Γιωργάκη” (28,7%),  τον οποίο ο Κώστας Σκανδαλίδης σπεύδει να χαρακτηρίσει ‘Σοφοκλή Βενιζέλο”, εννοώντας πως δεν θα καταφέρει να φτάσει τον πατέρα του. Όλα δείχνουν ότι ο δικομματισμός έχει τελειώσει, η πόλωση και η θεωρία της χαμένης ψήφου δεν περνούν. Κανένα κόμμα δεν θα σχηματίσει αυτοδυναμία.

Στη σάλα του Ολυμπιακού Σταδίου στο Φάληρο αρχίζει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το «κίνημα» έχει φτάσει στα όρια της διάσπασης μετά τις εκλογές. Η “Νέα Δημοκρατία” είχε κερδίσει ξανά τον ‘Γιωργάκη” αλλά με 41,84% και μόλις 152 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ καθηλώθηκε στο 38,1%, ένα ποσοστό που ο Ανδρέας δεν είχε πάρει ακόμα και όταν έκανε εκλογές, εν μέσω σκανδάλων, υπόδικος. Το 5,% του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε την Κουμουνδούρου και όλοι μιλάνε για το αχτύπητο δίδυμο “Τσίπρα- Αλαβάνου”.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή” είχε δηλώσει ο Αλέκος Αλαβάνος για το 18,4% “Δεν είναι το ανώτατο ποσοστό”.getimage

Ο Πρόεδρος έχει εμπιστευτεί στον Τσίπρα τη θέση του εκπροσώπου τύπου του κόμματος. Θα του δώσει και την προεδρία του “Συνασπισμού”, ίσως για να εκπαιδεύεται. Ο Αλέξης επικράτησε με 70% του Φώτη Κουβέλη. Φαίνεται ότι έχουν μοιράσει ρόλους. Ο Αλέξης στο ΣΥΝ και στο δρόμο, ο Αλαβάνος στη Βουλή, όπου κάνει και ειρωνικές αυτάρεσκες δηλώσεις «Καλύτερα στον Άδη, παρά με το ΠΑΣΟΚ”,  “Προτιμώ να πέσω στο τρένο, παρά να συνεργαστούμε”.  Όταν μπαίνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, εκείνο το καλοκαίρι θα πει: «Καλώς τα παιδιά!»

Το νέο μεγάλο μέτωπο της Αριστεράς κάνει face control στην είσοδο για τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να μεταπηδήσουν στο νέο τρένο. Το οικόπεδο έχει ιδιοκτήτες. Με την εκλογή του ο Τσίπρας, λες και ξύπνησε ο Κνίτης μέσα στο ροκαμπίλι, έκανε την πρώτη γκάφα του απευθυνόμενος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «”Εσείς δεν είστε αριστεροί!”.  “Το ΠΑΣΟΚ έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς”, λέει με το ύφος δυναμικού “κληρονόμου”.  «Ο αρμοδιότερος  συνομιλητής για τον Αλέξη Τσίπρα, θα ήταν ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά εμείς δεν έχουμε Νεολαία” θα ομολογήσει, μιλώντας με τη μύτη μάλλον, ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Από το νέο ΠΑΣΟΚ ζητούνται νέοι για να στελεχώσουν κόμμα, που φτιάχνει νέα γραφεία από γυαλί και ξύλο. Εκεί πάνω θα φτιάξει ο “Γιωργάκης” τη σάουνα κι ένα γυμναστήριο. Ο Πρόεδρος είναι ο αθλητής  που όλοι τον θαύμασαν, όταν εμφανίστηκε με κολάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ο αμερικάνος πρέσβης εμφανίζεται στο συνέδριο με είκοσι σωματοφύλακες. Παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των συνέδρων. Στις αφίσες του κόμματος δεσπόζει ένα κόκκινο τριαντάφυλο.NAUPLIO_TSIPRAS_ALEXIS20

« Ήταν εξαιρετικός απόψε ο Γιώργος”, είπε η μαμά του μετά την ομιλία στο συνέδριο.  Η Κάτια Μακρή στην Ελευθεροτυπία μιλάει για groop therapy. “Φτάνει πιά, αλλάξτε ριζικά!”, λέει ένα πανό. Αλλά, πως;-“Κανένας πρώην στα όργανα”, λέει ο Γιώργος. Το “κόμμα θεσιθήρων” και “κρατικοδιαίτων” δεν έχει πολλά νέα στελέχη, κάτω των 40 ετών. Ακόμα και η Τόνια Αντωνίου θα πλησιάζει πια τα πενήντα! Μάλλον, θα βάλουν μπροστά πάλι τα “κορίτσια”, τη Φώφη, τη Μαριλένα και ίσως καμμιά ομορφούλα σαν την Εύα Καϊλή.

****

αρχείο λήψης (7)Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, με κάλεσε κι εμένα ένας φίλος από τη «Γενιά του Πολυτεχνείου». «Κανείς» έγραψε τότε ο Φώτης Παπούλιας, «δεν ασχολήθηκε αν ο διπλανός του ήταν τροτσκιστής, κομμουνιστής, οικολόγος ή σοσιαλδημοκράτης». Οι σύνεδροι πρώτη φορά είδαν τόσα πολλά τηλεοπτικά συνεργεία. Ο Αλέξης έβγαλε το σακάκι με το οποίο πήγε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και φόρεσε ένα μπουφάν. Ο συντονιστής είναι ένας παλιός μαοϊκός, ο Ρούντι. Ο ντι τζέι παίζει πριν την συνδιάσκεψη λατινοαμερικάνικα. Από τα μεγάφωνα ακούγεται το Mala Vida του Manu Chao να μιλάει για μια γυναίκα τσιγγάνα, που τον βασανίζει και γι αυτό εκείνος θα φύγει:

Tu me estαs dando mala vida
Yo pronto me voy a escapar

11288079-777x437Είναι εδώ ο Μπανιάς με την Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, στελέχη από το κόμμα του Τσοβόλα, η Εργατική Αριστερά με τον Αντώνη Νταβανέλο της Γενιάς των Καταλήψεων, οι Ενεργοί Πολίτες με τον ήρωα της Αντίστασης στην Γερμανική Κατοχή Μανώλη Γλέζο, που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, η ΚΕΔΑ με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θεωνά, η ομάδα “Κόκκινο”, η ομάδα “Λευκό”, η Οικολογική Παρέμβαση, η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, ανένταχτοι αριστεροί και σκέτοι ανένταχτοι.

– “Η κοινωνία μας πετάει το γάντι”, λέει ο Αλαβάνος.
Η Αθήνα έχει νεκρώσει από απεργίες, σκουπίδια στους δρόμους- το ΚΚΕ πάλι έχει διαγράψει κάποιους στη σπουδάζουσα. “Κι ο Τσίπρας, καλός ήταν” δηλώνει ένας 16χρονος σύνεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Καθημερινή γράφει ότι η διεθνής οικονομική κοινότητα επιστρέφει στις κευνσιανές διδαχές. Ο Τάκης Καμπύλης, ανακαλύπτει επιστολές του Ζαχαριάδη- οι περισσότερες στα ρωσικά- όπου ο γραμματέας του τότε ΚΚΕ, ζητάει το 1949 από τις λαϊκές δημοκρατίες Αλβανίας, Βουλγαρίας κ.α. να προστατεύσουν περίπου είκοσι χιλιάδες προσφυγόπουλα- παιδιά.

newego_LARGE_t_901_106670097_type13031Ο Τσίπρας τρώει με τον Κύρκο στην «Αυλή» στα Εξάρχεια. Το Βήμα δημοσιεύει μια φωτογραφία με τον Αλαβάνο να περνάει δίπλα στην Παπαρρήγα κι αυτή να τον αγνοεί επιδεικτικά. Στο ράδιο 105, 5 στο Κόκκινο ο Νίκος Πετρουλάκης βάζει Beatles, o Χρήστος Δασκαλόπουλος μιλάει για το space rock και ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, ο σκηνοθέτης, λέει ότι παρά τα αποτελεσμάτων εξετάσεων θα συνεχίσει να καπνίζει.

Τα τελευταία κρύα της Άνοιξης είναι αυτά.

Η Άνοιξη θα έρθει, έτσι κι αλλιώς.

Κάπως έτσι τελείωνε η πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου. Το φαινόμενο Τσίπρα ξεφούσκωσε στο 5% στις εκλογές. Ο images (2)Γιωργάκης έγινε τελικά πρωθυπουργός με 44%! Η πρώτη έκδοση έχει προβλέψει την αδιανόητη τότε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας. Είχε σαφέστατα περιγράψει πως ένα κόμμα του 48% μπορεί να πάρει 13-15%: «Σε τέσσερα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι των παλιών κομμάτων», έγραφα τότε, «θα έχουν απέλθει από το μάταιο τούτο κόσμο και θα έχουν έρθει άλλες τόσες χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι, από αυτούς που πάνε σχολείο με μαλλιά καρφάκια, είναι emo, ακούνε R’n’B, γεμίζουν το Terra Vibe στη Μαλακάσα, πότε για τους Duran Duran και πότε για τους Metallica, σε τόσο μεγάλες συναυλίες, που θα ζήλευε πολιτικός αρχηγός». Όπως έχει πει όμως ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, είναι καλό να αποφεύγουμε τις προβλέψεις, ειδικά για το μέλλον.

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

Το  αλώνι και το γκαζόν