Φάρμακα: Πόσα πληρώνουμε τελικά;

WIM VAN LERBERGE

 

Του Βασίλη Βενιζέλου

images

Το κουίζ ανήκει στον κορυφαίο διεθνώς καθηγητή Πολιτικής της Υγείας, τον Βέλγο δρ. Wim Van Lerberghe, επικεφαλής του κλιμακίου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο εργάζεται για την Ελλάδα.

Μας εξήγησε το εξής απλό όσο και εντυπωσιακό:

– Υποθέτετε, μάλλον υπολογίζετε, ότι η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους στην Ελλάδα έχει ήδη φθάσει στο δυσθεώρητο ποσοστό του 30%.

– Κι όμως, το 30% αντιστοιχεί στο σύνολο της πραγματικής δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, δηλαδή στα 2,35 – 2,4 δισ. Ευρώ, και όχι στο συμπεφωνημένο με την τρόικα ανώτατο όριο της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015, δηλαδή στα 2 δισ. ευρώ.

– Εάν υπολογίσουμε, δηλαδή εάν αφαιρέσουμε τα επιπλέον 350 – 400 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν το λεγόμενο clawback, το οποίο επιστρέφεται από τις φαρμακοβιομηχανίες στο ελληνικό δημόσιο, τότε περιορίζεται το πεδίο στο οποίο οφείλουμε να υπολογίσουμε την πραγματική οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους…

– Το αποτέλεσμα είναι ότι η πραγματική οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους δεν έχει υπερβεί απλώς το 30%, έχει υπερβεί ήδη με άνεση το… 40%!

Είπατε τίποτε;