Του Γ. Λακόπουλου
Στις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε στην Κοζάνη, τέσσερις βουλευτές- βοηθούντος του εκλογικού νόμου. Κανείς δεν θυμάται σήμερα ούτε τα ονόματά τους.
Το 2019 ο νόμος γύρισε ανάποδα και πήρε μόνο μια έδρα, παρά το υψηλό ποσοστό του. Κανείς από τους τέσσερις βουλευτές δεν εξελέγη. Τη μοναδική έδρα πήρε η σπουδαία Καλλιόπη Βέττα, ως νέο πρόσωπο.
Το παράδειγμα πρέπει να γίνει οδηγός για τον Αλέξη Τσίπρα εν όψει των επικείμενων εκλογών.
Το εκλογικό αποτέλεσμα μετράει την επικράτεια, αλλά οι εκλογές γίνονται κατά νομό.
Συνεπώς -πέρα από την κεντρική παρουσία του ίδιου και το πολιτικό του πρόγραμμα- το μυστικό της εκλογικής νίκης βρίσκεται στην άμεση συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος του ανά νομό. Με δυο κριτήρια που κατά περίπτωση το ένα περιέχει και το άλλο: τη διεύρυνση και την ανανέωση.
Είναι μια διαδικασία που πρέπει να αρχίσει και να τελειώσει μόνος του. Σε κάθε κυβερνητικό κόμμα αποτελεί προνόμιο του αρχηγού του κόμματος να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια- και πρέπει να το ασκήσει.
Προφανώς θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις των οργανώσεων του κόμματος, ή όποιων άλλων έχουν τρόπο και λόγο να του υποδείξουν υποψηφιότητες.
Αλλά η απόφαση για κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι αποκλειστικά δική του- και η επικύρωση από κάποιο όργανο θα είναι τυπική.
Αλίμονο αν αρχίσει να συζητάει τις υποψηφιότητες μία προς μία και κατά ψηφοδέλτιο: η σημερινή σύνθεση των οργάνων του κόμματος του θα οδηγήσει σε επιβολή υποψηφίων από τον σκληρό πυρήνα του.
Η “αποσυριζοποίηση” των ψηφοδελτίων
Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος αυτοκτονίας από την “συριζοποίηση” των ψηφοδελτίων με κριτήριο την εκλογή των κομματικών αξιωματούχων.
Κριτήριο για όσους πολιτευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η προσωπική καταξίωση στο εκλογικό σώμα που θα απευθυνθούν, η εγνωσμένη δημοκρατική κουλτούρα και η επάρκεια παρουσίας στο δημόσιο χώρο.
Τα υπόλοιπα θα τα βρουν οι ψηφοφόροι, όπως τα βρήκαν στην Κοζάνη.
Θα είναι αυτοκαταστροφικό αν η κατάρτιση των ψηφοδελτίων μένει για την τελευταία στιγμή. Και πιο καταστροφικό αν τεθούν υπό τη κρίση των “οργάνων”.
Αν δηλαδή προσφερθούν για συναλλαγές και ισορροπίες ανάμεσα στις κομματικές φράξιες που θα προωθήσουν τους δικούς τους- και ας μην μπορούν να βρουν ούτε την ψήφο τους.
Ή όσων θα εκμεταλλευτούν το κομματικό αξίωμα για να μπουν στη Βουλή, σε βάρος άλλων με περισσότερα προσόντα, ειδικά αν μιλάμε για κυβερνητική προοπτική.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπλαγεί από την ανταπόκριση που θα βρει αν καλέσει έναν προς έναν δημοκρατικούς πολίτες, μέλη η όχι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους στρατεύσει στην υποθεση της προοδευτική κυβέρνησης.
Οίκοθεν νοείται ότι σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο επικρατείας δεν θα επαναληφθεί η απογοητευτική εικόνα του 2019.
Μόνο η Αχτσιόγλου, ως γυναίκα, πρώην υπουργός και πορτ παρόλ του κομματος στις εκλογές, είχε θέση στους αριστίνδην υποψήφιου. Οι 80άρηδες -αδρανείς έκτοτε στη Βουλή- και ο πρωτοφανής διορισμός για δεύτερη φορά του εν ενεργεία βουλευτή και γραμματέα ήταν πλήγμα στην εικόνα και του Τσίπρα και του κόμματος.
Δια των ψηφοδελτίων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ευχέρεια να τονώσει την διεύρυνση και να επιβάλλει την μετεξέλιξή στην πράξη.
Κυρίως να αναβαθμίσει την εικόνα και επιρροή του κόμμα τους, δείχνοντας το εκλογικό σώμα ότι επιδιώκει την ανάδειξη εκτός από πλειοψηφικής και ποιοτικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην επομένη Βουλής. Ακριβώς επειδή σκοπεύει να κυβερνήσει με ικανά και καταξιωμένα πρόσωπα….
Με τον Σγουρό στην Αυτοδιοίκηση
Το 2019, με γραμματέα στο κόμμα τον Σκουρλέτη, η εκλογική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση ήταν τραγική.
Το κόμμα που σε λίγο θα έπαιρνε 32% δεν έβγαλε ούτε έναν περιφερειάρχη και μόνο έξι δημάρχους- που απλώς επανεξελέγησαν.
Οι κομματικές επιλογές πάτωσαν. Κάποιοι πήραν ακόμη και κάτω από το 10% της τοπικής εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ .
Η εγκατάλειψη της ιδέας των συμμαχιών και η προώθηση υποψήφιων χωρίς έρεισμα, που εξέφραζε η κοντόφθαλμη “γραμματεία Σκουρλέτη”, δεν πρέπει να επαναληφθεί από τον διάδοχό του. Και βέβαια δεν νοείται να λειτουργήσει ο Τζανακόπουλος στην υπόθεση των ψηφοδελτίων σε μεσολαβητή ανάμεσα στις φράξιες και τον Τσίπρα.
Ειδικά για τις υποψηφιότητες που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους Δήμους και τις Περιφέρειες στις επομενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ωφελήσει γενικότερα – ειδικά σε ό,τι αφορά την τόνωση της διεύρυνσης- αν αναδείξει από τώρα ότι διορθώνει τα λάθη του 2019.
Τουλάχιστον στις εμβληματικές περιοχές πρέπει να ανακοινωθούν από τωρα- τροχιοδεικτικά- τα ονόματα και η επιλογή του πρέπει να γίνει με κριτήρια συνεργασίας της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.
Π.χ. είναι ευκαιρία να διορθώσει στα ψηφοδέλτια τα δραματικά λαθη που ΄έγιναν το 2019 στους τρεις μεγάλους δήμους με μειοψηφικές υποψηφιότητες και κυρίως στην τροχιοδεικτική Περιφέρεια Αττικής, του άνοιξε το δρόμο στον Πατούλη.
Ειδικά στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει κεφάλι –αν ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει τη υποψηφιότητα του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού – που προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Το 2019 πήρε μόνος του όσο και η Δούρου σχεδόν- 17,% έναντι 19,7% της υποψήφιας της Κουμουνδούρου.
Με την υποστηριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε εκλεγεί. Με τον Τσίπρα να πιστώνεται τη νίκη του ενδεχομένως οι βουλευτικές εκλογές που ακολουθήσαν θα έπαιρναν άλλη τροπή.