Του Ανδρέα Δεληγιάννη
Το σενάριο «ο Καμμένος ρίχνει την κυβέρνηση» είναι παλιό. Το προώθησε κάποια στιγμή η ΝΔ. Το μελέτησαν πολλοί. Και τελικά το πρόβαλε ο ίδιος ο Καμμένος. Τελευταία φορά από το βήμα της Βουλής, υποσχόμενος ότι αν δεν πέσει η συμφωνία για το Μακεδονικό στα Σκόπια, να τη μπλοκάρει ο ίδιος για να σώσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Όλα αυτά είναι κουβέντες του αέρα. Ο Πάνος Καμμένος ΔΕΝ μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, όσο και αν το επιδιώξει κάποια στιγμή. Και δεν μπορεί γιατί δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Αυτή τη στιγμή η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 145 βουλευτές. Λείπουν έξι για την πλειοψηφία σε μια Βουλή, η οποία ως το τέλος της θητείας της δεν έχει κρίσιμα νομοσχέδια και η επικύρωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό θεωρείται δεδομένη.
ΑΝ ο Καμμένος, ως «Μακεδονομάχος «στην ίδια γραμμή με Σαμαρά- Μητσοτάκη -αποφασίσει να ρίξει τη ζαριά του, δεν θα τον ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ήδη τρεις, ίσως και τέσσερις, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συρθούν σε τυχοδιωκτισμούς. Άρα στον Τσίπρα θα λείπουν 2 ή 3 βουλευτές.
Υπάρχουν; Με το παραπάνω. Δεν έχει νόημα να αναφέρουμε ονόματα αυτή τη στιγμή , αλλά έξι
βουλευτές από τρία κόμματα και τους ανεξάρτητους είναι έτοιμοι να συνδράμουν ώστε να ολοκληρώσει τη θητεία της – και το έργο της – η Βουλή και να κυλήσει ομαλά η πρώτη μετα μνημονιακή περίοδο της χώρας.
Σε αυτό τον υπολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται βουλευτές από το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Γιατί μπορεί να συμπεριληφθεί …ολόκληρο – έστω και χωρίς την ίδια!- στο τέλος. Η εξήγηση είναι απλή:
Η κυβερνητική παρουσία του Καμμένου είναι το μόνο εμπόδιο ανάμεσα στον Τσίπρα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Με την αποχώρησή του, την επόμενη ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στα σαλόνια των Ευρωσοσιαλιστών. Με ρόλο ισχυρότερο από το κόμμα της Φώφης που είναι μικρό κόμμα και ενδεχομένως μη βιώσιμο.
Άρα εκ των πραγμάτων και από φυσική ανάγκη αυτό το κόμμα – ίσως ανακτώντας την ονομασία ΠΑΣΟΚ-θα προσχωρήσει σε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσει. Αν αντισταθεί η «φιλομητσοτακική» Φώφη θα εξοβελισθεί. Μαζί με τους Λοβέρδο – Βενιζέλο.
Για να συνοψίσουμε: Το ενδεχόμενο απονενοημένο διάβημα του Καμμένου όχι μόνο δεν ρίχνει την κυβέρνηση, αλλά την ενισχύει κιόλας.
Ταυτόχρονα η απομάκρυνσή του επιταχύνει τις διεργασίες για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό με τη συγκρότηση διευρυμένης κυβερνώσας Κεντροαριστεράς με φυσικό επικεφαλής τον Τσίπρα.
Ότι αυτό θα προκαλέσει αντανακλαστικές διεργασίες και στο απέναντι μπαλκόνι για σύγχρονη Κεντροδεξιά -χωρίς Γεωργιάδηδες- προφανώς ανησυχεί τον Μητσοτάκη, καθώς εκεί τελειώνει το λάδι στο καντήλι του. Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.
Η ουσία προς το παρόν είναι ότι το σενάριο: «Ο Καμμένος ρίχνει την κυβέρνηση» είναι κούφιο. Αν θα αποκτήσει περιεχόμενο θα είναι… υπέρ της κυβέρνησης και της εγχώριας Κεντροαριστεράς.