Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα δεν ανήκει σε τρεις οικογένειες, αλλά στους Έλληνες»

«Δεν είναι τίποτα προδιαγεγραμμένο. Εμείς ορίζουμε το μέλλον μας. Δεν μας ορίζουν τη μοίρα οι επιθυμίες αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα. Και η ελπίδα, η προοπτική θα νικήσει την αλαζονεία και την έπαρση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από την πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι οι Κρητικοί όχι μόνο θα φέρουν τη νίκη για άλλη μια φορά σε όλη την Κρήτη, αλλά και θα ανοίξουν τον δρόμο για την ανατροπή σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για το Μακεδονικό, ενώ τα «πυρά» του εναντίον του κ. Μητσοτάκη επικέντρωσε και στο θέμα του ασφαλιστικού.

Τόνισε ότι «η ανατροπή θα έρθει εφόσον ο καθένας και η καθεμία από μας, καταφέρει να πείσει μόνο άλλον έναν να έρθει στη κάλπη άλλον έναν που θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο». Με σύνθημα: «Κανένας μόνος του στην κάλπη. Κανένας χωρίς να του εξηγήσουμε τι ακριβώς διακυβεύεται για τη ζωή μας την επόμενη μέρα», σημείωσε ότι «δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω στην εποχή που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, όπου ο καθένας μόνος του θα παλεύει να επιβιώσει και όποιος αντέξει». Τόνισε ότι πρέπει να εξηγηθεί σε όλους πως την επόμενη Κυριακή δεν έχει σημασία αν βρέθηκαν οι πολίτες στις κάλπες της αριστεράς, της δεξιάς ή του Κέντρου σε άλλες αναμετρήσεις, αλλά «τι θα ξημερώσει για εμάς και την πατρίδα μας», ότι πρώτα είναι η ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας, η πατρίδα μας.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν την ευημερία και την ασφάλεια στην καθημερινότητα, στον εργαζόμενο, στον οικογενειάρχη, στην Ελληνίδα μάνα, «μπορούν να τα εγγυηθούν οι άνθρωποι που μας χρεοκόπησαν και μας λεηλάτησαν και που αργότερα αποπειράθηκαν να μας διχάσουν και να μας χωρίσουν σε προδότες και εθνικόφρονες». «Αυτοί που λεηλατήσανε τα δημόσια ταμεία και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Αυτοί που έστησαν πάνω στο ψέμα και την υποκρισία μια απίστευτη εθνική σκευωρία με το Μακεδονικό, παίζοντας με τα εθνικά μας θέματα για να μας διχάσουν».

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ για το Μακεδονικό

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τη ΝΔ με αφορμή το «Μακεδονικό» κάνοντας λόγο για «πολιτικούς απατεώνες» και «υποκριτές».

Ειδικότερα, είπε ότι η «όσο κι αν προσπάθησαν οι πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, σήμερα η αλήθεια και η πραγματικότητα μας δικαιώνει». Ανέφερε ότι «τολμήσαμε με γενναιότητα και πατριωτισμό και ανοίξαμε δρόμους εκεί που κανείς άλλος δεν τόλμησε. Με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας, την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό». Επισήμανε ότι σήμερα είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

«Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μια φίλη χώρα στα Βόρεια σύνορά μας. Όχι έναν εχθρό», είπε και επιτιθέμενος στη ΝΔ έθεσε το ερώτημα: «Τι είναι πατριωτική στάση να λύνεις τα προβλήματα δημιουργώντας συνθήκες ευημερίας, να κάνεις τη χώρα σου πιο ισχυρή, να αυξάνεις το κύρος και την αξιοπιστία της στο διεθνές στερέωμα, να την προστατεύεις από τις αληθινές απειλές και τους αληθινούς εχθρούς ή να παριστάνεις τον πατριδοκάπηλο ενώ όταν κυβερνούσες τα είχες δώσει όλα, δεν είχες αφήσει τίποτα; Γιατί αυτή είναι η αλήθεια για τους ψεύτες, τους πολιτικούς απατεώνες, τους υποκριτές».

Ανέφερε ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, σήμερα αποδεικνύεται ποιοι ήταν οι υποκριτές και οι πατριδοκάπηλοι, αυτοί που είχαν συμφωνήσει εδώ και 14 χρόνια και είχαν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας». «Αυτό αποδεικνύεται σήμερα από όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας με επιστολές στους πλανητάρχες και τους μεγάλους ηγέτες, Μακεδονία σκέτο θα την έλεγαν στο εσωτερικό και Μακεδονία -Σκόπια στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, και τα στελέχη της ΝΔ που παρίσταναν τους Μακεδονομάχους στα συλλαλητήρια και εκμεταλλεύτηκαν την πατριωτική ευαισθησία των συμπατριωτών μας στη Μακεδονία, τι έχουν σήμερα να πουν για την εθνική απάτη που έστησαν στον ελληνικό λαό, για το εθνικό ψεύδος και την υποκρισία, για την άθλια επιλογή τους μια πατριωτική συμφωνία να την ξορκίζουν ως προδοτική για να κερδίζουν περισσότερες ψήφους;».

Από το νησί του Ελευθέριου Βενιζέλου «τους έδωσε την απάντηση», όπως είπε, ότι «εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, ως κορμός και συνεχιστές της Δημοκρατικής παράταξης του τόπου, όλοι εμείς βάλαμε μπροστά το συμφέρον της πατρίδας και όχι του κόμματος».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή», που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή , στην ενέργεια, στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, που θα συνεχίσει να δίνει το παράδειγμα της υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών, ισχυρή και ασφαλή, με ενισχυμένες συμμαχίες στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Μια Ελλάδα», τόνισε, «που δεν θα απειλείται από κανέναν και που δεν θα δέχεται λεονταρισμούς, ούτε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Τόσο για λογαριασμό της, όσο και για τους αδερφούς μας στην Κύπρο». Γιατί, υπογράμμισε, «η Ελλάδα σήμερα πιο δυνατή και πιο ισχυρή από ποτέ στη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου». Γιατί, πρόσθεσε, «η Ελλάδα σήμερα με σχέδιο προχωρά στην αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων του φυσικού αερίου, εδώ Νότια της Κρήτης». «Με σεβασμό στο περιβάλλον», υπογράμμισε, «αλλά χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε την άδεια από κανέναν. Γιατί κανείς δε μπορεί πια να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Αυτό διότι, είπε, «καταφέραμε σε τέσσερα χρόνια και μετατρέψαμε την Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης σε χώρα με κύρος και αξιοπιστία. Σε πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και φάρο της φιλίας και της ενότητας των λαών στα Βαλκάνια».

«Τσουνάμι απορρυθμίσεων, όχι μεταρρυθμίσεων» – Επίθεση για το Ασφαλιστικό

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση μαζί του και εστίασε τα βέλη του μεταξύ άλλων στο σχέδιο που του καταλογίζει για το ασφαλιστικό. Σχολίασε ότι το «κύμα μεταρρυθμίσεων» που λέει η ΝΔ ότι θα φέρει είναι «τσουνάμι απορρυθμίσεων με κυριότερη αυτή που ετοιμάζουν για το ασφαλιστικό».

Είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα ασφαλιστικό σύστημα έτοιμο να καταρρεύσει, με τις αναλογιστικές μελέτες να λένε ότι δεν φτάνουμε στο 2020 «κι εμείς καταφέραμε, μέσα από μια δύσκολη μεταρρύθμιση να σώσουμε τις συντάξεις, να σταματήσουμε τον κατήφορο των περικοπών. Και αρχίσαμε να δίνουμε αυξήσεις.

Δώσαμε το δώρο Πάσχα εν είδη μόνιμης 13ης σύνταξης με προοπτική να γίνει το ίδιο και τα Χριστούγεννα».

Έθεσε το ερώτημα γιατί η ΝΔ θέλει να ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό, για να απαντήσει: «Γιατί ήδη έχουν ντιλάρει με μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση. Να δώσουν δισ. σε ιδιώτες για να τα διαχειριστούν όπως παλιά, τζογάροντας στο χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα και να αφήσουν 1.250.000 χωρίς επικουρική».

Είπε ότι αν από αύριο οι εργαζόμενοι αναγκαστούν να σταματήσουν να πληρώνουν επικουρικές στο δημόσιο ταμείο και την πληρώνουν σε ιδιώτες τότε το δημόσιο ταμείο θα βρεθεί σε αδυναμία να πληρώνει τις επικουρικές συντάξεις. Περιέγραψε λεπτομερώς πώς θα μπορεί να προκληθεί «μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό, και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για χιλιάδες συνταξιούχους. Προειδοποίησε ότι «αν γίνει αυτό που έγινε στη χώρα μας με την «ΑΣΠΙΣ», αν γίνει αυτό που έγινε στις ΗΠΑ με το κραχ του 2008 και σκάσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ποιος θα πληρώσει τις αποταμιεύσεις των ανθρώπων, τις συντάξεις των συνταξιούχων;». «Αυτό είναι το σχέδιο τους και θα λέμε την αλήθεια μέχρι την κάλπη», είπε, καλώντας τους συνταξιούχους να σκεφτούν ότι με τις συντάξεις και τις ζωές τους δεν πρέπει να αφήσουν κανέναν να παίζει».

«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την αντιπαράθεση»

«Ούτε δεμένος δεν θα ερχόταν μαζί μου σε αναμέτρηση γιατί ξέρει ότι θα βρεθεί εκτεθειμένος μπροστά στους σκελετούς που έχει στην ντουλάπα, θα αναγκαστεί να απαντήσει για τις επιστολές παράδοσης στο Μακεδονικό, για τις συντάξεις και το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζουν, για το σχέδιο ξεπουλήματος της ΔΕΗ, αύξησης στις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα, απολύσεων δασκάλων και γιατρών», είπε. Θα πρέπει να απαντήσει, είπε, στο «τι θα γενούμε χωρίς Βαρβάρους», δηλαδή «τι θα κάνουμε χωρίς το ΔΝΤ τώρα που εμείς το διώξαμε από τη χώρα και δεν υπάρχει τώρα για να επιβάλει το πρόγραμμα της ΝΔ». Αλλά, πρόσθεσε, θα αναγκαστεί να απαντήσει και τι θα γίνουμε χωρίς Βαυαρούς, «γιατί στις Βρυξέλλες δώσαμε μάχη όλοι οι προοδευτικοί ηγέτες και αποτρέψαμε την εκλογή του ανθέλληνα φίλου του κ. Μητσοτάκη, Μ. Βέμπερ».

Είπε ότι «πίσω από τα συνθήματα κρύβεται η αλήθεια». Συγκεκριμένα, ότι πίσω από το «λιγότερο φόροι», «εννοούν λιγότερο κοινωνικό κράτος, κατάργηση των επιδομάτων κοινωνικής στήριξης, διάλυση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης διάλυση ξανά του ΕΣΥ». Πίσω από το «καλύτερες δουλειές», «εννοούν δουλειές χωρίς δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό». Πίσω από το «ισχυρή ανάπτυξη» «εννοούν επιστροφή στο 2014, με τη χώρα εκτός αγορών, την αγορά να γεμίζει λουκέτα, την ανεργία στο 28% και τον ελληνικό λαό στην απόγνωση».

«Το Σχέδιο μας είναι η Ελλάδα που προχωρά μπροστά»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε δικαιωμένος για τις δύσκολες επιλογές, «γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά από το λαιμό της χώρας και το πετύχαμε εκεί που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν».

Σημείωσε ότι «το Σχέδιο μας, είναι η Ελλάδα που προχωρά μπροστά, που στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις, αυτοδύναμη και κυρίαρχη, ελεύθερη και δημιουργική». Σημείωσε ότι το σχέδιο είναι για μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, μια Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης για όλους. Είπε ότι η θετική πορεία που περιέγραψε για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί. Μίλησε για μια Ελλάδα «με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη, όλοι να έχουν πρόσβαση σε καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, καλά δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια για τη νέα γενιά, ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη, οι Έλληνες να μπορούν να οργανώσουν ξανά την ίδια τους τη ζωή». «Να μη ξαναζήσουν», είπε, «τα ίδια που πέρασαν όταν κάθε μήνα τους φόρτωναν κι άλλα βάρη: Χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μειώσεις συντάξεων, απολύσεις, αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και των τροφίμων».

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στους απόμαχους της βιοπάλης, τους συνταξιούχους: «Θα εμπιστευθείτε ξανά την αξιοπρέπεια και τη ζωή σας, σε αυτούς που γνωρίζετε πώς την καταρράκωσαν το 2010, το ΄11, το ΄12, με απανωτές περικοπές στις συντάξεις σας; Η σύνταξή σας είναι η ζωή σας, είναι η αξιοπρέπειά σας», τους είπε. Απευθύνθηκε στους εργαζόμενους: «τα εργασιακά δικαιώματα σας είναι η ζωή σας και η αξιοπρέπεια σας». Απευθύνθηκε στους νέους και τις νέες: «τα όνειρα σας είναι η ζωή σας και η αξιοπρέπεια σας». «Μην τους αφήσετε να τα πάρουν», είπε και τόνισε: «Στις 7 Ιουλίου πρώτα είναι η ζωή, πρώτα η αξιοπρέπεια».

«Η Ελλάδα δεν ανήκει σε τρεις οικογένειες, αλλά στους Έλληνες»

«Η Ελλάδα δεν ανήκει σε τρεις οικογένειες, αλλά ανήκει στους Έλληνες, στον κυρίαρχο λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «ούτε μια στιγμή δεν ξεχάσαμε ποιοι μας έφεραν εδώ, ποιους νοιαζόμαστε, εμείς καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, εκεί που αυτοί απέτυχαν».

Κάλεσε τον κόσμο να μην αφήσει να πάρουν τα κλειδιά των ταμείων τώρα «αυτοί που τα ρημάξανε» και πρόσθεσε ότι «προσπαθούν να ανακόψουν το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» και ότι φοβούνται διότι αν κυβερνήσει και την επόμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς μνημόνια πλέον, «ο λαός θα καταλάβει καλά τη διαφορά του πώς είναι να κυβερνάς με έγνοια για τον άνθρωπο και την πλειοψηφία και πώς να κυβερνάς για τους κολλητούς και τα τζάκια».

Μιλώντας για τη μεσαία τάξη είπε ότι η έγνοια της κυβέρνησης ήταν ή έξοδος από την κρίση χωρίς να μείνει κανείς αβοήθητος θέτοντας το ερώτημα αν ένας γονιός είχε τρία παιδιά και το ένα εξ αυτών ήταν πιο αδύναμο, θα το άφηνε αβοήθητο; Σημείωσε ότι «δεν ήταν ταξική επιλογή, ήταν υποχρέωση κοινωνικής δικαιοσύνης, ήταν δημοκρατική επιλογή» και τόνισε πως και το κοινωνικό κράτος αφορά επίσης και τη μεσαία τάξη και όχι μόνο τους αδύναμους.

ΑΠΕ ΜΠΕ